Forspilte sjanser

I gårsdagens kveldskamp mot Frankrike i U-26 fikk ikke det norske laget det resultatet de håpet på, og nok måtte ha for å kunne kjempe seg tilbake på topp-6 i Ungdoms EM, en plassering som ville vært så viktig for å kvalle til neste års VM. Det ble stort tap, og selv om det ble seier i lørdagens første kamp ble avstanden frem for lang.

Dessverre skjedde det samme i dameklassen. Stortap i går kveld gjorde at avstanden opp til nr. 6 ble veldig lang.

I skrivende stund (midtveis i andre kamp) er det kun teoretiske sjanser (og knapt nok det) for at de norske lagene skal kunne komme opp på 6.plass.

Vi skal vente til mesterskapet er helt ferdig før vi eventuelt begir oss inn i noen analyse av den norske innsatsen. Men allerede nå er det ganske lett å se at de norske lagene har vært litt for ujevne i prestasjonene i dette mesterskapet. U-16 laget presterte dog glimrende og er klare for VM neste år.

Spesielt U-26 laget var av svært mange ansett som en klar medaljekandidat. I mange kamper spilte de nettopp som det, et topplag. I andre kamper var det overraskende mange svake ting som skjedde. Kanskje spesielt i meldingene.

De som evt. er skuffet over den norske innsatsen skal være klar over at det langt i fra er dårlig det de norske har prestert. Norge har i juniorklassene gjort det fantastisk bra i mange år, og en kan ikke forvente at det blir full klaff hver gang. Likevel må spillerne se på det som har skjedd med kritiske øyne, for det er det som fører til videre fremgang.

I den kritiske kampen mot Frankrike U-26 i går kom en sjanse som jeg tror alle de norske spillerne veldig ofte ville benyttet seg av, men den vinnende spilleføringen ble ikke funnet. 

Forspilt sjanse

Ved begge bordene ble 5 ruter sluttkontrakten etter av vest hadde fortalt om veldig lang hjerterfarge. Den norske vest spilte ut hjerter ess og skiftet til spar. I den konteksten er det kanaskje ikke så opplagt at spillefører ikke så den vinnende spilleplanen som omtrent ble tegnet for den norske spilleføreren. For hans bord skiftet nemlig vest i andre stikk til kløver knekt som må ha sett veldig singel ut for spillefører? Da bør det kanskje gå an å se for seg den aktuelle sitsen, og det sluttspillet som må til. Nordmannen vant med kløver konge og kjørte i gang med ruterfargen. Før den siste ruteren så det slik ut: 

 

Alt tyder på at øst er overmoden for et innspill. I denne situasjonen spilte nordmannen kløver, og da ble det to tapere til slutt - en bet og uavgjort spill.

I diagramsituasjonen burde syd spilt ruter 2 og kastet en kløver fra nord. Øst er ferdig. Han må kaste en kløver, og da spilles spar ess og nok en spar til øst som må avslutte med kløver opp i saksen.

Forglemmelse?

I et annet spill i samme kamp er jeg litt usikker på om den norske syd glemte seg, eller om han hadde en annen grunn til ikke å avgi en ganske opplagt melding.

Det er syds pass som hans andre melding jeg sikter til. Nords 1 hjerter var "overføring", dvs. han viste minst fire spar. Idet øst dobler kan vel neppe syd ha noe bedre å gjøre enn å redoble som viser trekorts spar. Da blir det mye enklere for nord, og de havner i en sunn sparkontrakt. Nå ble det en dårlig 2 grandkontrakt ut av det, for sikkerhets skyld doblet, og det endte med to doblede bet og -300.

Kan syd ha tenkt at han var så tynn som åpner og ikke ville pushe mer? I så fall er det helt feil tenkt. Når man har åpnet så har man åpnet, og da går det ikke an å backe ut etterpå. Vis støtte med støtte er "basic", og her ser man et eksempel på hvordan det kan går når det gamle tipset ikke blir fulgt.

Jeg velger å tro at (og håper) det ikke var noen "lure" tanker som gjorde at syd ikke redoblet, men at han rett og slett glemte seg.