Norske damer til topps i London

Forrige helg gikk Young Chelsea Women's Swiss Teams av stabelen i London.

Til topps gikk et rent norsk lag bestående av Ann Mari Mirkovic Juvik, Maja Rom Anjer, Stine Holmøy og Lisbeth Glærum. På 2.plass kom English Junior Team og på 3.plass French Women.

Stine, Ann-Mari, Maja og Lisbeth etter seieren i London. (til høyre Paula Leslie fra arrangøren YC Bridge Club)

Her er et spill fra turneringen hvor det norske N/S-paret meldte nokså hardt. Det er jo stilen i lagkamp, men det kan være et tveegget sverd og. Blir det for mye Møllers tran så blir det fort for mange -50, -100 osv, og en haug med 5-6 impere ut hvis de ved det andre bordet spiller delkontrakter. Så det er som alltid, melder du hardt må du spille godt!

Det er klart syd føler hun har gode kort, men 2 hjerter viser også gode kort her. Med vanlig åpningsstyrke bør dobleren passe på 1 hjerter i denne situasjonen. Så hånden er vel sånn ca. til 2,5 hjerter, og siden syd valgte 3 hjerter som bør vise tett oppunder 20 poeng må nord legge på til utgang.  

Dermed ble det en knallhard utgang som skulle spilles av Ann-Mari (nord). Øst spilte ut ruter knekt.

Hvis det er kun to hjertertapere lysner det veldig, men da skal det sitte veldig snilt i trumffargen.

Hjerterfargen isolert sett bør spilles liten til tieren i håp om K-J-x eller A-J-x hos vest som er en større sjanse enn akkurat A-K dobbel hos øst. Slik det sitter må det bli tre trumftapere. Liten til tieren krever riktignok esset eller kongen, men etterpå vokser nieren opp til et tredje stikk uansett. Og med tre trumftapere ser det unektelig ikke så lyst ut i denne utgangen.

Her har spillefører informasjon, østs åpning. Uten A-K i hjerter hos øst blir det knapt en åpnngshånd, så Ann-Mari spilte på J-9-x i hjerter hos vest (eller J-9 dobbel hvis nieren kommer på). Hun stakk den utspilte ruteren med esset og spilte liten hjerter til fireeren og femmeren! Men øst hadde nieren som hun stakk med før hun fortsatte med ruter. Den ble stukket med damen, så spar til damen og nok en hjerter mot nord til knekt, dame og honnør. Øst tok det tredje hjerterstikket sitt og spilte kløver, men kløverskiftet kom litt for sent til å skape trøbbel. Kløver ess vant stikket, så to store ruter med sparavkast fulgt av spar til stjeling. Siden den fargen satt 3-3 var det med tre sparstikk i alt ti stikk. Dermed ble det en "fet" +620 til notering etter på en måte å ha gjort blindemann (syd) til hovedhånd. 

Ved det andre spilte N/S 3 hjerter. Spillefører la det opp annerledes i et forsøk på å få trumfet kløver hos syd. Spilleføringen ble ingen suksess og hun mistet på en måte kontrollen så det ble en bet i delkontrakt! Dermed ga spillet en stor utgangssving inn for de norske damene på veien mot en nokså klar turneringsseier.  

 

USA: Bakke/Brogeland og Helness/Helgemo videre

To av de «norske» lagene gikk videre til Round of 16 i Soloway KO Teams under det amerikanske høstmesterskapet i Austin, Texas.

Lag Rosenthal med Christian Bakke og Boye Brogeland er førsteseedet og hadde bra kontroll i sin kamp som til slutt ble vunnet med 43 IMP.

Boye og Christian i aksjon i Austin (foto: N.K. Kvangraven)

Disse KO-kampene varer en dag og det spilles 4 x 15 spill.

Også lag LEVIN (seedet som nr. 7) med Geir Helgemo-Tor Helness vant ganske komfortabelt, 60 IMPs margin.

Geir Brekka og Nils Kåre Kvangraven sitt lag Levinson (17. seedet) møtte lag GUPTA (16) med bl.a velkjente Zia. Halvspilt var det fortsatt kontakt, men i det nest siste settet økte GUPTA ledelsen som ble så stor at de norske spillernes lag ga seg før det fjerde og siste settet.

Det kommer mange flere muligheter for Nils og Geir senere i dette høstmesterskapet som varer til 5.desember.

Nils Kåre forteller at motparten spilte godt i denne kampen, men de var heldige og. Idet det fortsatt var liv i kampen kom dette spillet hvor Geir Brekka spilte med oddsen uten at det ble noen suksess.

Giver nord. Alle i sonen

Etter tre passer åpnet vest (Brekka) med 2NT. Via Puppet Stayman ble han plassert i 3NT. Øst hadde underveis vist spar, og vest hjerter. Det var bare det at syd doblet østs 3 kløver (Puppet Stayman), og dermed kom kløver knekt i utspill fra nord - ubehagelig. Geir lasjerte den første kløveren. Nord hadde en kløver til å spille, og syd satt i damen. Den andre runden kløver ble stukket med esset.

Merk at om det tapes et ruterstikk er det kun 0+4+3+1= 8 totalt. Så det hjelper ikke å tenke sånn at finessen bør tas gjennom syd for å beskytte spar konge hvis man tenker på å vinne sin kontrakt, og det bør man jo.

Det handler altså om å gjette ruteren. Så langt vet spillefører at nord har kun to kløver, syd har fem. Sånn informasjon øker sannsynligheten litt for å finne et bestemt kort – her ruter dame - hos den med fleste "ledige plasser". Det er nord.

Før spillefører bestemte seg om hvilken vei han skulle spille ruteren tok han fire runder hjerter. Syd fulgte farge alle fire rundene, og dermed var han plassert med ni kort i hjerter og kløver. Nå er det klart størst sjanse for å spille på ruter dame hos nord som trolig har ruterlengden. Ruter ess ble fulgt av ruter til finesse, men kortene stemte ikke med sannsynlighetene i dette tilfellet:

Det var riktig at nord hadde ruterlengden, men han hadde ikke damen. Siden ruterfinessen røk ble det hele tre bet da syd kom inn og tok kløverstikkene sine før han spilte spar gjennom. 

Det er langt i fra opplagt å doble 3 kløver (Stayman) med denne ganske tynne kløverfargen. Selvsagt er det fristende, men det skal ikke så mye til før de kontrer med en redobling for å spille redoblet kløverkontrakt hvis grandåpneren har kløverfarge. Det har blitt mange +1110 (redoblede overstikk) og den typen scorer opp gjennom årene fordi det ble doblet med for svak farge. Selv med denne kløversitsen kan Ø/V vinne åtte stikk i kløverkontrakt, og da kan en jo tenke seg hvordan det kunne blitt i en sånn kontrakt (3 kløver redoblet) hvis vest for eksempel får nord sine kløvere! Men "never argue with success". . 

Ved det andre bordet hadde ikke syd doblet og vist kløver, og nord spilte ut spar mot 3NT. Spillefører måtte få tak i ekstra stikk i ruter for å komme til ni, og da han gjettet riktig i den fargen riktig ble det utgang til notering.

Det blir Nils og Geir sine overmenn som skal møte Boye og Christian sitt lag i neste runde i kamp om en plass i kvartfinalen. Tor og Geir sitt lag Levine skal møte kruttsterke NICKELL (10) i Round of 16.