Bridge og ferie på Tenerife

BRIDGE FOR ALLE (BFA) har denne uken kommet i gang med en av sine to årlige arrangement på Tenerife. Novemberfestivalen pågår i to uker. Pga. av Covid er det nå to år siden forrige gang. I januar blir det også festival i regi BFA på Tenerife, og da varer den tre uker for dem som ønsker å være der hele perioden.

Masse informasjon om dette kan du finne på BFA sin hjemmeside på internett, her. 

Under menyen øverst på den siden finner du "Brosjyrer" og ved å åpne dem får du all slags informasjon, inkludert alle aktivitetene under festivalene. Det ser ut til å være mange andre ting enn bridge å finne på og gode muligheter for en kanonferie, i tillegg til daglige bridgeturneringer og litt mer uformelle turneringer. 

Spillestedet hvor norske bridgespillere koser seg denne og neste uke

Vi har vært i kontakt med arrangørene og vil her i bloggen komme med mer fra det som foregår nå på Tenerife i tiden 14. - 27. november.

Det lages også bulletiner og velkomst/informasjons-bulletinen ligger allerede ute på hjemmesiden (klikk på bulletiner i menyen).

Aller først var det en velkomst-turnering. Den ble vunnet av Klaus Flatøy - Dag Stefansen (Søvik/Sandnessjøen). Her er et spill fra åpningsturneringen hvor det var mange stikk i begge retningenger uten av verken N/S eller Ø/V hadde så mange HP til sammen.

Man kan si at N/S har kortene, for de har 24 HP til sammen. Altså er det akkurat på grensen til ugtang for N/S. Men HP er som kjent ikke så godt mål på hva som kan vinnes når det er god fordeling og tilpasning. 

Her er det vest som er giver, og merk, Ø/V er i gunstig sone. Vest åpner normalt med 1 ruter. Da har øst fine kort til å hoppstøtte med (3 ruter) hvis han får anledning til det, og en slik melding er avtalt som sperr. Hvis man får meldt sånn er det ikke så enkelt for motparten å finne ut sikkert hvordan det ser ut, og de må gjette. Men i dette tilfellet har vel nord en innmelding 1 hjerter selv om det er i sonen? I så fall endrer syds kort seg fra gode kort til monsterkort! Men å finne ut alt er ikke enkelt likevel, spesielt om Ø/V er aktive som soneforholdene innbyr til. 

Som du ser bør det ikke være noen problemer for N/S å vinne tolv stikk i hjerterkontrakt. Ø/V bør ikke få får mer enn spar ess, og etter det er det mer enn nok stikk. Men å melde slem er noe annet enn å få tolv stikk. Derfor er det ikke så merkelig at ingen i åpningsturneringen meldte 6 hjerter. Litt under halvparten av N/S-parene (deriblant vinnerparet) noterte +680 som de delte toppen for N/S. Noen spilleførere må ha rotet det til for seg i hjerterkontrakt og fikk ikke tak i tolv stikk. Det kan skje fordi trumfen sitter 4-0 så en må være litt forsiktig å godspille sparfargen i tide.

En må kunne se for seg at flere Ø/V-par var med å stampet her. Kun ett par fikk spille doblet stamp i ruter, og de var i 6 ruter doblet. I ruterkontrakt er det kun tre tapere så de slapp unna med -300 som var nært toppen blant Ø/V-parene, kun noen få par hadde lavere N/S-score for pessimistiske delkontrakter i hjerter. Det spørs hva paret som stampet i 6 ruter over 5 hjerter ville gjort hvis N/S gikk på en gang til og meldte 6 hjerter?

N/S har altså teoretisk sett +1430 i hjerterslem. Men "par", eller maksresultatet på spillet teoretisk sett hvis alle gjør det riktige er +500 til N/S for å spille mot 7 ruter doblet. Hvis Ø/V stamper hele veien til 7 ruter er det ikke noe mer N/S kan gjøre enn å ta  det de kan få. Så hvis N/S melder slem, og Ø/V stamper i 7 ruter blir N/S avspist med en score som er lavere enn det de som stoppet i utgang får.