CHAMPIONS CUP: BAK TIL SEMIFINALE

Før siste runde så det ved første øyekast ut til at BAK var sikret topp-4. De ledet med bra margin til 5.plassen. Men English Champions (med Espen Erichsen på laget) som lå på 5.pass utgjorde en liten trussel hvis også resutaltene i en rekke andre kamper gikk galt for det norske laget i siste runde.

BAK møtte i den siste kampen Zimmermanns profflag (Bridge Contact) med to nederlandske og to polske stjernespillere på laget. For at topp-4 plassen skulle ryke for BAK måtte de tape den kampen stort og bli forbigått av Bridge Contact. Samtidig måtte de to andre skandinaviske lagene komme seg forbi BAK, og i tillegg måtte English Champions få til en storseier. Med så mange forutsetninger så var det nesten bare teori, men en vet jo aldri.

Og det ble faktisk litt spenning. BAK tapte mot Bridge Contact, men akkurat med en sånn margin at det norske laget holdt seg foran dem. Og det var det tryggeste, for English Champion fikk til storseier og havnet like bak topp-4 til slutt. Slik ble tabellen seende ut til slutt, med Danmark foran Sverige og Norge like bak på 3.plass:

Dette er en meget sterk prestasjon av laget som består Christian Bakke, Thomas Charlsen, Bjørn Olav Ekren, Ole Berset, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen. I morgen blir det semifinale, og etter det vi har hørt blir det mot danske One Eyed Jacks.

Tapet i siste runde skyldes først og fremst at veteranen Gawrys fant frem til en litt heldig, men ganske god utgang.

Giver nord, alle i sonen

Nord åpnet med 1 hjerter, Gawrys sa pass, og syd høynet til 2 hjerter før vest (Klukowski) doblet opplysende. Hva ville du meldt nå etter pass fra nord?

Det står mellom en litt forsiktig 3 kløver, eller gå for utgang. Hvis øst er optimistisk kan han melde 3 hjerter som krav, normalt for å sjekke om vest har hjerterstopper. Det ble hva Gawrys gjorde. Vest meldte 3 spar. Hva nå?

Polakken løftet til 4 spar, en tøff melding for å prøve en utgang på 4-3 tilpasning. Og vest hadde de riktige kortene:

4 spar var en silkekontrakt da vest hadde de riktige kortene, bl.a. spar 10(!). Siden spar gir fire stikk uten problemer er det 4+0+1+5 = 10 enkle stikk.

Om ikke spar knekt hadde vært en dobbelton ville spillefører vært nødt til å gjette trumfen om begge følger med småtrumf på A-Q. Her ble det ikke noe valg, +620 til Bridge Contact. 

Ved det andre borde spilte BAK 3 kløver med ti stikk. Det ser greit ut. Det er nesten styrke til utgang, men uten hjerterstopper er det normalt fint med delkontrakt i minorfarge. Men denne gangen var det 10 IMP ut. 

The show must go on! - BAK kjemper i toppen

Torsdag kveld var det en viss fare for at EBL Champions Cup kunne bli stoppet da en spiller hadde testet positiv på Covid. Fredag morgen ble deltakerne testet. Da det ikke ga noen positive resultat fortsatte turneringen. 

Bergen Akademiske lå på 3.plass etter den første dagen. Fredag startet de med en liten seier (4 IMP) mot BK Onstein 1 som er det nederlandske landslaget. Deretter ble både det slovakiske arrangørlaget og de bulgarske mestrene feid av banen. Før runde 10 (av 11) lå BAK på 2.plass bak svenske LAVEC. I skrivende stund ser det bra ut for BAK i runde 10 mot BK Onstein 2, og samtidig ser svenskene ut til å ha problemer mot Bulgaria. Dermed er det norske laget i teten akkurat nå. Og det ser ganske lysegrønt ut nå med hensyn å bli på topp-4 og få spille semifinale/finale om plassene 1 til 4. I siste runde skal BAK møte Zimmermanns profflag som i øyeblikket ligger på 4.plass.

Informasjonssiden finner du her.

BAK slo altså BK Onstein med 4 IMP, men med litt flaks kunne det vært mye mer. Her ble det pga. en 50% sjanse 13 IMP ut i stedet for det samme inn, 26 IMP i sving!

Synes du dette er en slem eller er det best å stoppe i utgang?

Det er en 50% sjanse, kanskje litt mindre fordi det mangler inntak til øst for å kutte opp sparen om syd har alle fire (K-9-8-4). Likevel, det er et sånt spill som er omtrent hipp som happ, slem står omtrent halvparten av gangene. Men om Ø/V melder i fred kan de finne ut det mangler to nøkkelkort (spar konge og hjerter ess). Slem kan jo godt stå likevel ve hjelp av en finesse når det er ett ess og trumf konge som mangler, men når to nøkkelkort mangler stopper man normalt i utgang fordi det kan jo være to ess som mangler. Og så er det slik da at det ikke er alltid slik at man får anledning til å finne ut om hvor mange nøkkelkort som mangler.

Med BAK som Ø/V gikk meldingene slik med syd som giver og Ø/V i sonen:

Nord viste hjerter og kløver (minst 5-5) og N/S var med helt til sekstrinnet. Det ble vanskelig for Ø/V å vite hva som var riktig. Da det norske paret prøvde slemmen var de avhengige av trumffinessen. Slik så hele spillet ut:

Jada, med åpne kort er det "bare" å ta for trumfesset og notere vunnet slem idet kongen kommer deisende. Men i praksis er det ikke slik, beste sjanse er å ta finessen. Så det ble en bet i 6 spar, og med kun utgang meldt ved det andre bordet ble det 13 IMP ut for BAK. Bytt spar konge med en av syds små spar og det hadde blitt 13 IMP inn.