Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

USA: Bakke/Brogeland og Helness/Helgemo videre

To av de «norske» lagene gikk videre til Round of 16 i Soloway KO Teams under det amerikanske høstmesterskapet i Austin, Texas.

Lag Rosenthal med Christian Bakke og Boye Brogeland er førsteseedet og hadde bra kontroll i sin kamp som til slutt ble vunnet med 43 IMP.

Boye og Christian i aksjon i Austin (foto: N.K. Kvangraven)

Disse KO-kampene varer en dag og det spilles 4 x 15 spill.

Også lag LEVIN (seedet som nr. 7) med Geir Helgemo-Tor Helness vant ganske komfortabelt, 60 IMPs margin.

Geir Brekka og Nils Kåre Kvangraven sitt lag Levinson (17. seedet) møtte lag GUPTA (16) med bl.a velkjente Zia. Halvspilt var det fortsatt kontakt, men i det nest siste settet økte GUPTA ledelsen som ble så stor at de norske spillernes lag ga seg før det fjerde og siste settet.

Det kommer mange flere muligheter for Nils og Geir senere i dette høstmesterskapet som varer til 5.desember.

Nils Kåre forteller at motparten spilte godt i denne kampen, men de var heldige og. Idet det fortsatt var liv i kampen kom dette spillet hvor Geir Brekka spilte med oddsen uten at det ble noen suksess.

Giver nord. Alle i sonen

Etter tre passer åpnet vest (Brekka) med 2NT. Via Puppet Stayman ble han plassert i 3NT. Øst hadde underveis vist spar, og vest hjerter. Det var bare det at syd doblet østs 3 kløver (Puppet Stayman), og dermed kom kløver knekt i utspill fra nord - ubehagelig. Geir lasjerte den første kløveren. Nord hadde en kløver til å spille, og syd satt i damen. Den andre runden kløver ble stukket med esset.

Merk at om det tapes et ruterstikk er det kun 0+4+3+1= 8 totalt. Så det hjelper ikke å tenke sånn at finessen bør tas gjennom syd for å beskytte spar konge hvis man tenker på å vinne sin kontrakt, og det bør man jo.

Det handler altså om å gjette ruteren. Så langt vet spillefører at nord har kun to kløver, syd har fem. Sånn informasjon øker sannsynligheten litt for å finne et bestemt kort – her ruter dame - hos den med fleste "ledige plasser". Det er nord.

Før spillefører bestemte seg om hvilken vei han skulle spille ruteren tok han fire runder hjerter. Syd fulgte farge alle fire rundene, og dermed var han plassert med ni kort i hjerter og kløver. Nå er det klart størst sjanse for å spille på ruter dame hos nord som trolig har ruterlengden. Ruter ess ble fulgt av ruter til finesse, men kortene stemte ikke med sannsynlighetene i dette tilfellet:

Det var riktig at nord hadde ruterlengden, men han hadde ikke damen. Siden ruterfinessen røk ble det hele tre bet da syd kom inn og tok kløverstikkene sine før han spilte spar gjennom. 

Det er langt i fra opplagt å doble 3 kløver (Stayman) med denne ganske tynne kløverfargen. Selvsagt er det fristende, men det skal ikke så mye til før de kontrer med en redobling for å spille redoblet kløverkontrakt hvis grandåpneren har kløverfarge. Det har blitt mange +1110 (redoblede overstikk) og den typen scorer opp gjennom årene fordi det ble doblet med for svak farge. Selv med denne kløversitsen kan Ø/V vinne åtte stikk i kløverkontrakt, og da kan en jo tenke seg hvordan det kunne blitt i en sånn kontrakt (3 kløver redoblet) hvis vest for eksempel får nord sine kløvere! Men "never argue with success". . 

Ved det andre bordet hadde ikke syd doblet og vist kløver, og nord spilte ut spar mot 3NT. Spillefører måtte få tak i ekstra stikk i ruter for å komme til ni, og da han gjettet riktig i den fargen riktig ble det utgang til notering.

Det blir Nils og Geir sine overmenn som skal møte Boye og Christian sitt lag i neste runde i kamp om en plass i kvartfinalen. Tor og Geir sitt lag Levine skal møte kruttsterke NICKELL (10) i Round of 16.

Kommentarer

Men var dette riktig spilt?

Når ♦8 kommer fra Syd i første ruterrunde, koster det ingenting for Vest å fortsette med ♦10. Den MÅ jo Nord dekke hvis han har D96 igjen. Så når han ikke dekker har Syd minst en ruter til, og dermed har du to sjanser istedenfor en ved å gå opp med ♦K. Hvis ♦D faller fra Syd er du hjemme, og hvis Syd følger med ♦9 isteden, spiller du en ruter til og håper at Nord har ♠E. Da må han gi deg det niende stikket på ♠K.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.