Mer fra Parfinalen - en underlig konklusjon

Her er et spill fra lørdagens spilling i parfinalen som fikk en underlig konklusjon. Men igjen er det dette med teori og praksis, så å finne "beste kontrakt" her er i praksis umulig, og i praksis heller ikke poengivende.

I dette spillet avhenger mye av hvordan meldingene går. Hvis Ø/V bruker svake grander (12-14) kan det bli trist denne gangen, for da vil nord få muligheten til å melde inn med ruterfargen sin. Også hvis vest etter sterk 1NT fra øst "roter litt rundt", dvs. for eksempel overfører til kløver først, vil nord kunne melde. Om det derimot går rett frem, 1NT fra øst og svaret 3NT fra vest som vel er en grei melding, er nord utmeldt. Og da skal syd finne ut utspill mot 3NT. Etter spillet oppdages at ruter ut er tingen, men det er det ikke mange som finner på. 

Hva annet enn å være i 3NT kan Ø/V gjøre?

Vi tar en titt på fasiten igjen (computeranalysen), og den ser slik ut:

4 hjerter!

Konklusjonen er atlså at maksimalresultatet på dette spillet - i teorien - er +620 for utgang på 4-2 tilpasning!

Ø/V kan vinne ti stikk i 4 hjerter med denne 4-2 tilpasningen og denne sitsen, mens det er kun syv stikk i grand! De kan også vinne 5 kløver, en kontrakt som ikke er så populær i parturnering, spesielt ikke om man har relativt balanserte hender. 

I den obskure hjerterkontrakten hjelper det ikke forsvaret å ta seg en kløverstjeling. Kløver ess og en kløver til stjeling er to stikk, og mer enn for ruter ess får de ikke siden hjerteren sitter så brillefint. 

Det var selvsagt ingen Ø/V-par i 4 hjerter. Det ble heller ikke spilt 5 kløver ved noen bord.

To par må ha fått rutermelding inn vil jeg tro, og gjorde ikke noe veldig galt da de endte i kløverkontrakt og unngikk 3NT som i teorien er håpløst. De stoppet i 4 kløver med elleve stikk. Det ga imidlertid ikke særlig med poeng (-21 av 26 mulige). Den scoren (Ø/V +150) var bedre enn kun to Ø/V resultater hvor østs 3NT gikk to bet etter ruterutspill. Jeg antar nord hadde meldt ruter og at syd ikke fant ruterutspillet blindt, men det har jeg ikke fått bekreftet. 

Resten av Ø/V-parene vant 3NT. Noen tok ti stikk som kanskje føltes bra da de etter spillet raskt så at 3NT ville gått to bet med ruter ut, men ett overstikk i et spill der fasiten sier det er kun syv stikk var ikke godt nok. Pluss 630 til Ø/V ga nemlig hele -16!

Det betyr at om Ø/V hadde gjort det som er absolutt maksimalbridge i teorien og spilt 4 hjerter med ti stikk, ville de fått -18 på spillet!

Veldig mange Ø/V-par noterte +660 for to overstikk som ga strø over middels. Fire par i 3NT fikk +19 for tolv stikk og +690. 

To par delte toppen Ø/V for 3NT doblet med elleve stikk, +1150.

 

 

 

 

Leser du fasiten? (Spill fra parfinalen)

På spillstensiler og i resultatservicen får vi som regel en computeranalyse som forteller hvor mange stikk som kan vinnes i alle kontrakter. Det er en "double-dummy" analyse, alle kort er kjent. Analysen er alltid 100% korrekt.

Mange spillere har en tendens til å tenke at dette har noe med hva man burde gjort, eller ikke gjort. En hører ofte spillere som i pausen sitter og glaner på spillstensilene si ting som "Å, vi burde ha vært i slem her" og lignende ting. De spilte kanskje delkontrakt. Og så var det kanskje en helt normal delkontrakt og. 

Sitsen kan være gullkantet, det er en ting, men enda verre er det at den spilleplanen som aktuelt sett gir maks antall stikk kan være helt tullerusk. Det kan dreie seg om å toppe ut single konger helt uten grunn, eller andre obskure fargebehandlinger som er helt mot oddsen. Ikke sjelden kan den vinnende spilleplanen med åpne kort gi en mikroskopisk vinnersjanse, mens en normal, god spilleplan som ikke funker i akkurat det spillet hadde skyhøy prosentsjanse. Så ikke ta disse analysene for noe som tilsier hva vi skulle meldt og hvordan vi skulle spilt.

Det må dog innrømmes at jeg ser på disse analysene selv. Men det mest som et puslespill, en "brain teaser", for det kan være interessant å forsøke å finne ut selv hvordan i all verden det går an å få alle de stikkene, eller hvordan i alle dager det går an å bete den kontrakten, osv.. 

Vi tar med et par spill fra parfinalen som illustrerer dette.

Dette ser jo ut som en sparkontrakt Ø/V, eller kanskje kløverkontrakt N/S.

Her er "fasiten":

Ja, det står at Ø/V kan vinne ti stikk i sparkontakt, og det jo riktig. Det er hvis N/S får med seg kløverstikket med det samme. Hvis ikke kan en vellykket ruterfinesse tas og kløver dame forsvinne på ruter. Da blir det elleve stikk i spar.

N/S kan kun vinne ti stikk i kløverkontrakt, står det. Ved første øyekast ser det ut som de taper kun to ruterstikk. Og i praksis gjør de det også, i alle fall hvis syd er spillefører.

Det som står rett under "Double Dummy" er såkalt "par" på spillet som er det som er maks om begge par gjør alt "riktig" både i meldingene og spillet. Altså, riktig slik det sitter. "Par" her er 5 kløver doblet spilt av N/S med ti stikk. 

Hvorfor blir det kun ti stikk i den kontrakten? 

Det er klart at om nord er spillefører kan singel ruter komme ut, og vest tar to stikk i den fargen og gir makkeren en ruterstjeling. 

Men hva om syd er spillefører?

Da må vest for å bete 5 kløver spille ut ruter ess fulgt av liten ruter til stjeling! En spiller som finner det utspillet og motspillet tror jeg man skal lete lenge etter! Det finurlige er at om vest gjør det så får han uansett senere ett ruterstikk til for damen dobbel bak K-x mot J-10. Spesielt...

I praksis vil en eventuell 5 kløver-kontrakt spilt av syd fyke hjem etter sparutspill.

I parfinalen ble det ikke spilt 5 kløver doblet med en bet ved et eneste bord.

To N/S-par spilte 5 kløver doblet med elleve stikk, +550. To par spilte 5 kløver udoblet med elleve stikk. Ett par spilte 6 kløver doblet og gikk en bet.

Ved resten av bordene ble det spilt sparkontrakter på ulikt nivå. Det varerte fra 5 spar doblet med en bet (N/S +200) til 4 spar doblet med elleve stikk (Ø/V +990).

Her er et kanskje enda bedre eksempel på at fasiten kan være litt på jordet.

 

Hva synes du dette ser ut som?

N/S har 25 HP til sammen og stoppere over alt. Det er en normal 3NT, spør du meg. Det blir imidlertid bet med normalutspillet spar fra øst. Spillefører må innom ruter ess, men har fortsatt ikke nok stikk. Så kløverfinessen prøves, men siden vest har kløver konge blir det to bet idet det tapes tre sparstikk samt at Ø/V får stikk for ruter ess, hjerter ess og kløver konge. Etter spar ut går det an å legge seg på en bet, men da gir man opp kontrakten og prøver ikke kløverfinessen. 

Hva sier "fasiten"?

4 ruter doblet av syd med en bet?

Hva er dette?

At man havner i 3NT og går bet(er) betyr på ingen måte ikke at man har gjort noe galt!

Så hva er dette med 4 ruter doblet spilt av syd?

N/S kan vinne ni stikk i ruterkontrakt.

Vel, som du ser er det Ø/V som har høyeste kontrakt da de kan få ni stikk i sparkontrakt siden alt sitter perfekt for dem. I praksis er det imidlertid nokså umulig for Ø/V å komme med i meldingene i det hele tatt. Så hva fasiten egentlig sier her er at, joda, Ø/V melder (kan melde) 3 spar de, og N/S som har 25 HP til sammen gjør best i å stampe (!) i 4 ruter.

Hva skjedde på dette spillet i parfinalen?

Ingen N/S par spilte 4 ruter (selvsagt?). Jeg tviler på at det var noen som var med i det hele tatt i meldingene som Ø/V så den sparkontrakten var de langt unna. 

Det ble grandkontrakt ved samtlige bord bortsett fra ved det bordet der de spilte 4 hjerter, en kontrakt som kollapset, fire bet og ren bunn til N/S. Det var noen få i delkontrakt i grand, men de aller fleste spilte 3NT. Fire steder ble utgangen vunnet, og i ett tilfelle ble det ti stikk. Resten gikk bet(er) i 3 grand. En bet ga omtrent middels. Det ble to bet i 3NT ved fire bord.   

Parfinalen: Gullkampen er ikke avgjort!

Parfinalens største forhåndsfavoritter Geir Helgemo-Kåre Bogø ledet lenge klart andre dag i Larvik, men ledelsen skrumpet litt mot slutten.

Er det hele avgjort?

Nei, mener jeg, men mange trodde åpenbart utover lørdagen at det er ganske sikkert det går mot gull for lederparet. Det blir selvsagt ingen overraskelse om de to spillerne som vant årets NM Monrad Par overlegent er norgesmestre igjen i morgen idet mesterskapet avsluttes rundt lunsj-tid. Det er imidlertid 27 spill igjen, og med en topp-bunn sving på 52 poeng kan ledelsen på 98 poeng forsvinne skulle lederparet stoppe litt opp, og en av utfordrerne kommer i flytsonen.

På 2.plass ligger et par som har kjempet i toppen i parfinaler i en årrekke, Sigurd Evjen- Vidar Smith.

Ole Berset-Bjørn Olav Ekren. Bak der er det en rekke sterke par som heller ikke er så langt unna. Om lederparet stikker i fra, eller i alle fall holder greit unna, vil det uansett bli en spennende kamp om medaljene.

Stian André Evenstad ble nr. 2 i fjorårets parfinale med sin sønn Nicolai Heiberg Evenstad. I årets finale spiller Stian med Espen Larsen. Utover lørdagen var de i perioder på topp-3, men falt litt av mot slutten lørdag. I det spillet vi tar med ga de lederparet et minus-spill.

Først, hvordan bør denne fargen spilles isolert sett?

Med "spilles best fargen isolert sett" menes spille den uten annen informasjon, og for å maksimere sjansene for maks antall stikk.

"Eight ever" er hovedregelen, dvs. når man har åtte kort til sammen i en farge bør det tas finesse etter damen heller enn å ta ess-konge og håpe damen faller. Men i dette tilfellet, hvilken vei bør finessen tas?

Jeg kan love deg at det valget koster en haug med poeng i spillet du skal få se om litt fra lørdagens spilling i Larvik.

I utgangspunktet er det 50-50 hvem av dem som har spar dame. Om det sitter 3-2 er det dermed hipp-som-happ hvilken vei finessen tas, men det kan jo sitte 4-1. Vests mellomkort i spar gjør at - uten annen informasjon - esset bør spilles først fulgt av tieren. Da får man med seg Q-9 fjerde hos syd også.

Å løse fargen uten taper om nord har damen fjerde kan gå an, men da må det spilles spar knekt fra vest og la den løpe i fargens første runde. Siden den planen innebærer at man ikke tar en honnør først kan finessen ryke til singel dame hos syd. Og tas kongen først får man ikke løst fargen med null taper om nord har damen fjerde.

Altså, esset først. Så tieren som får løpe - det er best i teorien.

Så spørs det da om teorien passer med den informasjonen man har.

Det er ikke unaturlig å havne i 6 spar eller 6 hjerter her. Det er en god slem, og siden jeg kan fortelle at hjerterfargen sitter greit handler det om tolv eller tretten stikk. Og det er valget i spar som her avgjør mange parturneringspoeng.

Kun to Ø/V-par stoppet i utgang. Ett par meldte 7 spar og kunne fått seg en ren topp om sparfargen hadde blitt løst, men siden det gikk galt ble det en ren bunn på dem i stedet. De andre var i lilleslem i et spill som normalt ville blitt forbigått i stillhet i svært mange lagkamper, slem meldt og vunnet ved begge bord, kanskje 1 imp til det ene laget for overstikket som de andre ikke fikk tak i.

I parturnering derimot var det ikke nok å melde slem og vinne den i dette spillet, overstikket var gullkantet.

Er det noen grunn til å fravike teorien om beste fargebehandling som vi nettopp gjennomgikk?

Nei.

Ved enkelte bord var nord innpå med en sperremelding i ruter. Det gjør det enda mer sannsynlig at å spille sparen gjennom syd er best, for med en haug med ruter hos nord, og dermed kun noen få ruter hos syd kommer det med "vacant spaces" inn i bildet. Om en vet en motspiller har noen få kort i en farge, den andre en halvmeter, så er det selvsagt flest ledige plasser for mange kort (i andre farger) hos han med få kort i den fargen det ble sperret. Den spilleren som ikke sperret har mest sannsynlig lengden i den fargen du må løse.

Noen ganger stemmer kartet med terrenget:

Å spille sparfargen for null taper med esset fulgt av tieren gir tretten enkle stikk i spar, hjerter eller grand. Det er selvsagt korrekt å spille majorkontrakt, og på seks-trinnet.

Pluss 1010 til Ø/V ga +12 (73%). Det var imidlertid en ganske lang rekke med +980, og det fikk Ø/V -12 for (kun 27 %), en sving på 24 poeng.

Lederparet måtte tåle -10 på dette spillet da Evenstad-Larsen spilte 6 spar med tretten stikk.