Favorittseier i parfinalen

Da parfinalen ble avsluttet på Quality Hotel Larvik søndag var det ingen overraskelse at lederparet etter to dager - Geir Helgemo og Kåre Bogø (Heimdal/Studentenes) - holdt greit unna og vant klart. De var til slutt 160 poeng foran nr. 2 (en topp-bunn sving var 52 poeng). Vinnerparet vant som tidligere nevnt også NM Monrad Par tidligere i år.

Vidar Smith - Sigurd Evjen hadde en stårlende dag to og kjempet seg opp på 2.plass. Den holdt de avslutningsdagen, sølv til paret fra Vikersund BK. Det var imidlertid ikke mye foran en rekke par.

Hele resultatlisten og alle spill finner du her.

En av gullfavorittene på forhånd var Sam Inge Høyland - Jo-Arne Ovesen (Topbridge BC). De klatret jevnt og trutt på listene og avsluttet godt til bronsemedalje like foran Berset Ekren. Også Labraaten Hogstad-Øberg og Evenstand-Larsen var veldig nære pallen, mindre enn en topp-bunn sving unna. 

To par-titler til Kåre Bogø i 2022!

Geir Helgemo har antagelig kommet ut av tellingen på hvor mange NM-titler han har...

Å gjøre det godt i en parfinale handler selvsagt mest om å spille godt. Men det blir alltid noen tilfeldigheter og. I helgens mesterskap ble det spilt hele 159 spill. Da vil som regel det med flaks og uflaks jevne seg ut. Så det blir litt feil å dra frem enkeltspill som kunne endret plasseringene i toppen, men det gjør vi bridgejournalister likevel. Vi skal se på et par spill som svingte litt tilfeldig mot slutten, alt etter hvilken retning man satt.  

Det som var mest spennende mot slutten var ikke om hvem som skulle vinne, men hvem som skulle kapre sølv- og bronsemedalje og hvem som skulle havne like utenfor pallen. Å dra frem disse spillene er på ingen måte å frata sølv- og bronsevinnerne noe av æren for deres plassering, de medaljene ble vunnet fullt fortjent. Og en kunne sikkert dratt frem mange spill fra tidligere i turneringen hvor tilfeldighetene gjorde at poengene gikk motsatt vei.

Det var altså til slutt fattige 5 poeng mellom nr. 2 og 3, og paret på 4.plass var kun 10 poeng unna bronse, 15 poeng bak paret på 2.plass.

Her handlet det om slem. Sånn som kortene var er det ingen grunn til ikke å spille 6NT hvis man skal i slem, det er ingen ekstra sjanse i trumfkontrakten 6 kløver. Og grandkontrakt gir jo som kjent det lille ekstra.

Slem avhenger av kløvervalget. Det var vel ved de fleste bord ingen informasjon som skulle tilsi at det ikke skulle spilles den matematiske beste varianten med en slik farge som er å toppe. Det er dog ikke så stor forskjell på å toppe og å spille kongen fulgt av finesse hvis nord følger med liten andre gangen. Og det gjorde han, men de fleste toppet likevel:

Og ved å toppe kløveren var det tolv stikk, tretten om ikke N/S tok for spar ess med det samme. Ved kun tre av 27 bord ble det spilt kun utgang. Slem ble vunnet av 2/3 av slemmelderne.

Evjen-Smith spilte 6 kløver med tolv stikk og fikk -1 for det.

Høyland-Ovesen fant frem til 6NT og fikk alle stikkene da N/S ikke fikk med seg for spar ess. Pluss 1020 ga hele +20.

Berset-Ekren var ikke heldige her, de satt N/S mot 6NT. Nord fant spar ut som var det beste de kunne gjøre, men å holde kontrakten på kun tolv stikk og -990 ga likevel -10 til N/S.

Turneringens siste spill ser kjedelig ut, men sånne spill svinger mange poeng likevel i parturnering. 

Evjen-Smith fikk som Ø/V være i fred i 2 spar og gikk to bet, +100. Det kan synes bra, N/S har jo 2 hjerter i kortene. Men det var ikke bra, for ganske få N/S par fikk pluss-score her da de ble presset opp i 3 hjerter med bet. Buskerud-paret mistet nesten sølvmedaljen i dette siste spillet der de fikk -14, og de var ikke langt unna at de gikk fra sølv til 4.plass på grunn av det! Men det holdt altså akkurat for dem.

Høyland-Ovesen satt også Ø/V, men de var heldigere da N/S gikk på til 3 hjerter. Der var det fem tapere, en bet, selv om noen få Ø/V-par dyttet på 3 hjerter. Det gjorde ikke bronsevinnerne, de tok en bet. Det ga +10 som kom godt med i kampen mot Berset-Ekren som satt N/S i siste runde.

Paret som fikk den litt triste 4,plassen var med til 3 hjerter. Motspillerne feilet ikke ved det bordet, og med en bet og -10 på spillet, altså 20 poeng i sving mot bronsevinnerne ble det ikke medalje denne gangen på paret fra Sunnalsøra BK selv om de var på topp-3 store deler av turneringen.