Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Leser du fasiten? (Spill fra parfinalen)

På spillstensiler og i resultatservicen får vi som regel en computeranalyse som forteller hvor mange stikk som kan vinnes i alle kontrakter. Det er en "double-dummy" analyse, alle kort er kjent. Analysen er alltid 100% korrekt.

Mange spillere har en tendens til å tenke at dette har noe med hva man burde gjort, eller ikke gjort. En hører ofte spillere som i pausen sitter og glaner på spillstensilene si ting som "Å, vi burde ha vært i slem her" og lignende ting. De spilte kanskje delkontrakt. Og så var det kanskje en helt normal delkontrakt og. 

Sitsen kan være gullkantet, det er en ting, men enda verre er det at den spilleplanen som aktuelt sett gir maks antall stikk kan være helt tullerusk. Det kan dreie seg om å toppe ut single konger helt uten grunn, eller andre obskure fargebehandlinger som er helt mot oddsen. Ikke sjelden kan den vinnende spilleplanen med åpne kort gi en mikroskopisk vinnersjanse, mens en normal, god spilleplan som ikke funker i akkurat det spillet hadde skyhøy prosentsjanse. Så ikke ta disse analysene for noe som tilsier hva vi skulle meldt og hvordan vi skulle spilt.

Det må dog innrømmes at jeg ser på disse analysene selv. Men det mest som et puslespill, en "brain teaser", for det kan være interessant å forsøke å finne ut selv hvordan i all verden det går an å få alle de stikkene, eller hvordan i alle dager det går an å bete den kontrakten, osv.. 

Vi tar med et par spill fra parfinalen som illustrerer dette.

Dette ser jo ut som en sparkontrakt Ø/V, eller kanskje kløverkontrakt N/S.

Her er "fasiten":

Ja, det står at Ø/V kan vinne ti stikk i sparkontakt, og det jo riktig. Det er hvis N/S får med seg kløverstikket med det samme. Hvis ikke kan en vellykket ruterfinesse tas og kløver dame forsvinne på ruter. Da blir det elleve stikk i spar.

N/S kan kun vinne ti stikk i kløverkontrakt, står det. Ved første øyekast ser det ut som de taper kun to ruterstikk. Og i praksis gjør de det også, i alle fall hvis syd er spillefører.

Det som står rett under "Double Dummy" er såkalt "par" på spillet som er det som er maks om begge par gjør alt "riktig" både i meldingene og spillet. Altså, riktig slik det sitter. "Par" her er 5 kløver doblet spilt av N/S med ti stikk. 

Hvorfor blir det kun ti stikk i den kontrakten? 

Det er klart at om nord er spillefører kan singel ruter komme ut, og vest tar to stikk i den fargen og gir makkeren en ruterstjeling. 

Men hva om syd er spillefører?

Da må vest for å bete 5 kløver spille ut ruter ess fulgt av liten ruter til stjeling! En spiller som finner det utspillet og motspillet tror jeg man skal lete lenge etter! Det finurlige er at om vest gjør det så får han uansett senere ett ruterstikk til for damen dobbel bak K-x mot J-10. Spesielt...

I praksis vil en eventuell 5 kløver-kontrakt spilt av syd fyke hjem etter sparutspill.

I parfinalen ble det ikke spilt 5 kløver doblet med en bet ved et eneste bord.

To N/S-par spilte 5 kløver doblet med elleve stikk, +550. To par spilte 5 kløver udoblet med elleve stikk. Ett par spilte 6 kløver doblet og gikk en bet.

Ved resten av bordene ble det spilt sparkontrakter på ulikt nivå. Det varerte fra 5 spar doblet med en bet (N/S +200) til 4 spar doblet med elleve stikk (Ø/V +990).

Her er et kanskje enda bedre eksempel på at fasiten kan være litt på jordet.

 

Hva synes du dette ser ut som?

N/S har 25 HP til sammen og stoppere over alt. Det er en normal 3NT, spør du meg. Det blir imidlertid bet med normalutspillet spar fra øst. Spillefører må innom ruter ess, men har fortsatt ikke nok stikk. Så kløverfinessen prøves, men siden vest har kløver konge blir det to bet idet det tapes tre sparstikk samt at Ø/V får stikk for ruter ess, hjerter ess og kløver konge. Etter spar ut går det an å legge seg på en bet, men da gir man opp kontrakten og prøver ikke kløverfinessen. 

Hva sier "fasiten"?

4 ruter doblet av syd med en bet?

Hva er dette?

At man havner i 3NT og går bet(er) betyr på ingen måte ikke at man har gjort noe galt!

Så hva er dette med 4 ruter doblet spilt av syd?

N/S kan vinne ni stikk i ruterkontrakt.

Vel, som du ser er det Ø/V som har høyeste kontrakt da de kan få ni stikk i sparkontrakt siden alt sitter perfekt for dem. I praksis er det imidlertid nokså umulig for Ø/V å komme med i meldingene i det hele tatt. Så hva fasiten egentlig sier her er at, joda, Ø/V melder (kan melde) 3 spar de, og N/S som har 25 HP til sammen gjør best i å stampe (!) i 4 ruter.

Hva skjedde på dette spillet i parfinalen?

Ingen N/S par spilte 4 ruter (selvsagt?). Jeg tviler på at det var noen som var med i det hele tatt i meldingene som Ø/V så den sparkontrakten var de langt unna. 

Det ble grandkontrakt ved samtlige bord bortsett fra ved det bordet der de spilte 4 hjerter, en kontrakt som kollapset, fire bet og ren bunn til N/S. Det var noen få i delkontrakt i grand, men de aller fleste spilte 3NT. Fire steder ble utgangen vunnet, og i ett tilfelle ble det ti stikk. Resten gikk bet(er) i 3 grand. En bet ga omtrent middels. Det ble to bet i 3NT ved fire bord.   

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.