Hvilken finesse? (Fra WBT MASTERS)

I WBT Masters i København har de tolv lagene spilt åtte 20-spills kamper. Det gjenstår tre kamper torsdag før det blir finalespill på fredag. 

Lag SCORWAY med flere norske spillere leder fortsatt turneringen. Onsdag vant de en klar seier mot helnorske SKEIDAR. Her er imidlertid et spill fra den kampen som SKEIDAR vant. I normalkontrakten 3NT handlet det om å gjette hvilken finesse som ville lykkes.

Giver syd. Alle i sonen.

Syd åpner med 1 kløver. Vest kan ikke doble selv om han har nok HP, for det er ikke korrekt å doble opplysende med vanlig åpningshånd og kun dobbelton i en umeldt major. Etter pass fra vest passer også nord, og øst dobler opplysende. Ø/V ender i 3 NT spilt av vest.

Nord spiller ut en liten kløver, syd setter i kløver knekt og kongen gir stikk. Spillefører har åtte toppstikk og må prøve spar- eller hjerterfinesse for å få tak i det niende. Det ser litt mørkt ut, for syd er favoritt til å ha begge kongene og hvis han kommer inn på en av dem tar de fire kløverstikk. Hvilken finesse ville du prøvd?

Det er vel hipp-som-happ, men hvis hjerterfinessen går kan det blir overstikk om nord har hjerter konge dobbel, og overstikk kan være verd noe det og, selv i lagkamp. Hvis det spilles hjerter til knekten blir det utgang til notering slik det sitter, spillefører får 1+2+5+1=9 stikk siden nord har hjerter konge.

Med SKEIDAR Ø/V ble kontrakten 3NT som ble vunnet, Ø/V +600.

Ved det andre bordet havnet Ø/V i 5 ruter. Det ser ut som om den kontrakten greit bør vinnes etter kløver ut til syds ess. En hjerter kan kastes fra øst på kløver konge, og da bør vel ikke N/S får mer enn ett sparstikk? Men spillefører gikk bet. Jeg vet ikke helt hvorfor, men antar kanskje spillefører hadde noen tanker om å vinne 5 ruter selv om begge majorkongene sitter bak, men så var det det enkle som var det beste i dette spillet - hjerterfinesse. Med +100 ved det bordet vant SKEIDAR 11 IMP som bare ble en redusering siden SCORWAY vant kampen med 18,01 - 1,99 VP (44 IMP).

Ved to bord ble det i dette spillet spilt delkontrakt. Ett par i tillegg til de som gikk bet i 5 ruter havnet i minorutgangen, men de vant den. Alle de andre spilte 3NT. Kun en spillefører gikk bet i 3NT. 

 

   

WBT Copenhagen - Honnørpoeng er ikke alt

 I World Bridge Tour Masters i København har det norsk-skotske laget SCORWAY tatt ledelsen etter fem kamper. Foruten Steve Levinson og Barnet Shenkin spiller nordmennene Chrstian Bakke, boye Brogeland, Geir Brekka, Øyvind Saur og Nils Kåre Kvangraven på lederlaget. Lag SCORWAY var i finalen i WBT Masters Lillehammer tidligere i år, men tapte den mot lag GILLIS.

I tirsdagens siste runde kom et spill som viser med all mulig tydelighet at honnørpoeng ikke er alt.

Når man har en trumftilpasning, en kortfarge og makkeren ikke har noe bortkastet i den fargen behøves de honnørpoengene man har til å dekke opp kun tre farger. Da gjelder ikke de vanlige kravene til samlet styrke for utgang.

Her er det drømmetilpasning, og selv om N/S har kun 21 HP til sammen og bare en 4-4 tilpasning i hjerter er 4 hjerter en god utgang. Om det sitter surt kan den gå bet, men det er veldig bra sjanser. 

I denne kampen spilte Kvangraven (nord) med Shenkin (syd). De spilte mot danskene Jepsen-Bilde (Pharmaservice). Slik gikk meldingene:

Østs 2NT viste en god sparløft med minst fire trumf. Rutinerte Shenkin forstod det var god tilpasning N/S og krevde med 3 spar. Etter et par forslag til trum endte de i 4 hjerter. Slik det satt var det en kontrakt som ikke bød på problemer å vinne:

Alt satt brillefint, og Kvangraven tok elleve stikk. SCORWAY +450.

Ved det andre bordet satt Brogeland (vest) og Bakke (øst) mot Caspersen-Plejdrup. Ved det bordet gikk meldingene slik:

Bakke sitt hopp til 4 spar gjorde det nok vanskeligere for N/S enn østs 2NT ved det andre bordet. Ikke urimelig meldte Plejdrup 5 ruter. I ruterkontrakt var det imidlertid ikke noen avkast å hente, så der ble det kun ti stikk. Spillefører fikk en spar- og en hjertertaper,  og om forsvaret ikke gjør feil blir det også en kløvertaper. SCORWAY +50 og 11 IMP.

Alle resultatene fra WBT Masters samt annen informasjon finner du her.