Meldeproblem

Etter at en lang kvalifisering gikk bra for vårt lag i Sydney Spring Nationals Teams ble semifinalen på lørdag en stor nedtur. Dermed var det over og ut, og ikke mer bridge før ny turnering starter på mandag. 

Semifinalen vår startet rufsete av begge lag, og for oss fortsatte det enda verre. Spesielt i andre sett (av fire) ble det meste til gråstein. Her er et meldeproblem makker ikke løste, og det tok han så definitivt skylden for. Du kan selv prøve deg på denne meldesituasjonen, og det er klart at det er en litt uvanlig meldeprøve.

Giver nord. Ø/V i sonen

Makker åpner med 1 hjerter (femkorts farge), og øst hopper innpå med 2NT. Og dene meldingen var ikke det vanlige, "begge minor", men en uvanlig konvensjon; 2NT viste 8-9 stikk med en lang farge i kløver, ruter eller spar. De finner jaggu på det...

Vel, vi hadde ingen avtaler mot dette som kanskje burde vært pre-alert så vi kunne være forberedt. Men det kan vi nok ikke skylde på, det er lov å tenke seg om å gjøre det beste ut av det. Og hva synes du er det beste syd kan gjøre her? 

Det kan godt stå slem. Øst har åpenbart sparfarge, og siden han annonserer 8-9 stikk er det lite som tyder på at makker har noe særlig bortkastet i spar. Men hvis nords hjerter ikke er så tett og god kan kanskje 6 i minor være tingen. Mange som har fått meldeproblemet presentert etterpå foreslår en direkte 5NT fra syd, såkalt "pick a slam". 

En litt frustrert syd - det gikk så definitivt ikke veien i denne matchen - meldte bare 4 hjerter. Det gikk to passer før øst sa 4 spar - som forventet? Nå doblet syd, en temmelig svak avgjørelse, og nord som ikke ante noe om disse syd-kortene passet. Slik så hele spillet ut:

Slem er nedlegg i hjerter, og det blir hva nord melder om syd tar sjansen på meldingen 5NT - Pick a slam. 

Ved det andre bordet misset N/S slemmen og spilte 5 hjerter med tretten stikk etter spar ut, N/S +510. I 4 spar doblet ble det kun en bet, N/S +200 og 7 IMP ut. Å melde slem ville gitt 11 IMP inn, en sving på 18 IMP.

I ettertid er det lettere å innse at syd kanskje har en enda bedre løsning. Han kan jo vente litt med den der 5NT'en, og doble 2NT først. Da blir makker tatt med på råd. Uansett om vest melder eller ikke (han sier kanskje 3 kløver, pass-korriger?) vil nord vise håndtypen sin med å melde hjerterfargen en gang til. Da er det tryggere for syd å melde slem siden han vet trumfen trolig ikke er sårbar.