WBT: Semfinaler på fredag

I WBT Masters i Kjøbenhavn er grunnspillet (Round Robin, RR) ferdig. Lagene blir så plassert i grupper med fire lag hver etter plasseringen i RR hvor det spilles semifinale, så finale som avgjør de endelige plasseringene. 

Norske deltakere gjorde det bra.

Lag Scorway (med bl.a. Saur, Bakke, Brogeland, Brekka og Kvangraven) kom på 3.plass og møter toerne, lag BLACK.

Lag DE BOTTON (med bl.a. Hoftaniska, Charlsen, Malinowski) tok 4.plassen og møter det danske laget PHARMASERVICE som vant grunnspillet.

DE BOTTON avsluttet meget sterkt med fire strake seiere, en av dem mot SCORWAY. Fra den kampen ga dette spillet utslag, og det var først og fremst meldevurderinger som avgjorde. 

                      NORD

Du sitter nord med dette og får etter å ha åpnet med 1NT vite at makker har femkorts spar og en invitthånd. Du har helt maks for åpningen, og det betyr vi skal i utgang. Det er imidlertid umulig å vite med sikkerhet hva som er beste utgang nå, men for meg skriker det litt grandkontrakt mot meg med 3334 fordeling og alle honnørpoengene utenom sparfargen. Og sparstøtten er heller ikke noe å skryte av. Det er dog litt tynt i de røde fargene. Så det kan godt være bedre i 4 spar, men det kan også godt være fire tapere der, men samtidig gode muligheter for å skrape sammen til ni stikk i grand.  

Med SCORWAY N/S ble kontrakten 3NT. Det var ingen dårlig kontrakt, men 4 spar er mye bedre siden det er kun en hjerterstopper (og en ruterstopper). Med stor hjerter ut fra øst var det kun åtte sikre stikk i grand selv om kløveren gir fire stikk. Sparfargen måtte løses for å vinne utgangen.

Riktig spill, som gir best prosentsjanse med denne fargen er en topphonnør først (i tilfelle det sitter singel spar dame bak), så over til nord og liten spar til knekten. Den fargebehandlingen er 60-40 i forhold til å toppe om det sitter 3-2, men mer enn det i denne konteksten fordi det behøves kun tre sparstikk for å komme til ni stikk i grand, så det går bra om øst har mer enn tre spar også. Men her ble det ingen suksess, vest vant med spar dame og de tok beten med i alt fire hjerterstikk.

DE BOTTONs Hoftaniska-Charlsen var i 4 spar som enkelt står, og det ble elleve stikk da Charlsen toppet sparen etter ruter konge i utspill. Etter det utspillet er det greit å toppe sparen for ikke å risikere at sparfinessen ryker så kommer de tre runder ruter og en mulig uppercut i trumf. Med +450 og +50 vant DE BOTTON 11 IMP på spillet i kampen som ble vunnet med 16 IMP (13,81 - 6,19 VP).

Mine opplysninger tilsier at lag SCORWAY med sikret topp-4 plassering i Kjøbenhavn allerede har sikret seg sammenlagtseieren i WBT-touren.