Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Hvilken finesse? (Fra WBT MASTERS)

I WBT Masters i København har de tolv lagene spilt åtte 20-spills kamper. Det gjenstår tre kamper torsdag før det blir finalespill på fredag. 

Lag SCORWAY med flere norske spillere leder fortsatt turneringen. Onsdag vant de en klar seier mot helnorske SKEIDAR. Her er imidlertid et spill fra den kampen som SKEIDAR vant. I normalkontrakten 3NT handlet det om å gjette hvilken finesse som ville lykkes.

Giver syd. Alle i sonen.

Syd åpner med 1 kløver. Vest kan ikke doble selv om han har nok HP, for det er ikke korrekt å doble opplysende med vanlig åpningshånd og kun dobbelton i en umeldt major. Etter pass fra vest passer også nord, og øst dobler opplysende. Ø/V ender i 3 NT spilt av vest.

Nord spiller ut en liten kløver, syd setter i kløver knekt og kongen gir stikk. Spillefører har åtte toppstikk og må prøve spar- eller hjerterfinesse for å få tak i det niende. Det ser litt mørkt ut, for syd er favoritt til å ha begge kongene og hvis han kommer inn på en av dem tar de fire kløverstikk. Hvilken finesse ville du prøvd?

Det er vel hipp-som-happ, men hvis hjerterfinessen går kan det blir overstikk om nord har hjerter konge dobbel, og overstikk kan være verd noe det og, selv i lagkamp. Hvis det spilles hjerter til knekten blir det utgang til notering slik det sitter, spillefører får 1+2+5+1=9 stikk siden nord har hjerter konge.

Med SKEIDAR Ø/V ble kontrakten 3NT som ble vunnet, Ø/V +600.

Ved det andre bordet havnet Ø/V i 5 ruter. Det ser ut som om den kontrakten greit bør vinnes etter kløver ut til syds ess. En hjerter kan kastes fra øst på kløver konge, og da bør vel ikke N/S får mer enn ett sparstikk? Men spillefører gikk bet. Jeg vet ikke helt hvorfor, men antar kanskje spillefører hadde noen tanker om å vinne 5 ruter selv om begge majorkongene sitter bak, men så var det det enkle som var det beste i dette spillet - hjerterfinesse. Med +100 ved det bordet vant SKEIDAR 11 IMP som bare ble en redusering siden SCORWAY vant kampen med 18,01 - 1,99 VP (44 IMP).

Ved to bord ble det i dette spillet spilt delkontrakt. Ett par i tillegg til de som gikk bet i 5 ruter havnet i minorutgangen, men de vant den. Alle de andre spilte 3NT. Kun en spillefører gikk bet i 3NT. 

 

   

Kommentarer

Her er vel "korrekt" variant å spille spardame i stikk to. Om den ikke blir dekket, stikker man med esset og forsøker deretter hjerterkutten.

Merk at Nord ikke vet at syds kløverfarge står etter utspillet, så det skal godt gjøres å la være å dekke spardame.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.