EM: Stortap mot Nederland

På tredje dag av EM møtte Norge først Belgia og vant en liten seier. I den andre kampen skulle det norske laget opp mot Nederland som knuste Norge i semifinalen i VM tidligere i år. Det ble et nytt ublidt møte med nederlenderne på tirsdag og vårt lag tapte 10-52 (1,56 - 18,44 VP). I dagens siste kamp slo Norge bra tilbake mot San Marino (17,45 VP), og med litt under middels denne dange og åtte spilt runder (av 29) ligger Norge på 5.plass. Sverige har tatt ledelsen. Resultatsiden finner du her.

I det andre spillet i kampen mot Nederland fant Verhess et bedre motspill enn Brogeland. 

Ved begge bord ble kontrakten 5 hjerter doblet av øst etter at syd hadde vært i 4 spar. Spar konge kom i utspill fulgt av skift til trumf. Spillefører stakk på hånden og spilte ruter 10. Brogeland stakk med kongen og spilte spar som viste seg å være til dobbeltrenons. Spillefører stjal på bordet og kastet en kløver fra hånden. Det kan se ut som om det fortsatt skal kunne bli en kløvertaper, men det blir det ikke. Spillefører stjal ruter dame og kjørte i gang med hjerteren. Da den var oppbrukt hadde han kløver dame dobbel på hånden. Idet vest skulle ned på to kort på den siste trumfen lå det A-x i kløver og ruter knekt der borte. Foran bordet satt syd med ruter A og K-10 i kløver, og han måtte gå ned på to kort først. Syd ble skviset sønder og sammen, elleve stikk og +650 til Nederland.

Etter samme start skiftet Verhees til kløver konge idet han var inne på ruter konge. Da var bordet helt dødt og forsvaret kunne vente på ett stikk i kløver, betestikket. Med +100 til Nedreland ved det bordet vant de 13 IMP på spillet.  

Noe senere kom dette spillet hvor Nederland stod på til 6 kløver, Norge stoppet i utgang.

6 kløver er ganske bra. Det er forskjellige muligheter for spilleplan. Etter hjerterutspill stjal den nederlandske syd en hjerter, tok for A-K i ruter med sparavkast og spilte seg over til syd på spar ess. Så stjal han den tredje hjerteren med kløver ess, stjal en spar og spilte trumfkongen. Nå, etter at han hadde brukt trumfesset til å dekke opp en hjerter var han avhengig av enten singel knekt eller dame i trumf, eller 2-2 sits. Slik det satt ble det +1370 og nok en gang 13 IMP til Nederland da Norge noterte +620 i 5 kløver ved det andre bordet.

Onsdag er det kun to kamper i åpen klasse, og torsdag starter spillingen i Dame-, Senior- og Mixedklassen. 

 

EM dag 2 - To store norske seiere!

Det norske laget i åpen klasse startet dagen med en litt tung kamp mot Polen. Det ble bare små utslag på spillene, og de fleste gikk i polsk favør. Ingen spill ga mer enn 6 IMP, og den tette bataljen endte med 25-6 til Polen.

Spillene som gikk polsk vei var typisk sånne 6-impere som der Polen meldte en knallhard utgang utenfor sonen. Kortene satt perfekt sammen og trumfen måtte ordne seg med ni trumf, damen manglet. Da den gjorde det ble det 420 til Polen, 170 til Norge og 6 IMP ut. Om det er en trumftaper eller ikke utgjør på slikt en 12 IMP-sving, -6 i stedet for +6 inn om det er bare ni stikk.

Med 5,20 VP i den kampen falt Norge til 5.plass. Men i de to neste kampene gikk det meget bra for Norge. Først ble Bulgaria feid av banen med full pott til Norge, 20 VP. Det ble fulgt opp med sterke 18,44 - 1,56 VP mot Kroatia. Etter det ligger Norge på 2.plass bak Litauen som litt overraskende leder med en meget høy score (84VP) etter sterk spilling i de fem første kampene.

Et spill i runde 4 ble de fleste steder avgjort i utspillet. Ved svært mange bord forærte utspilleren på øst sin stol spillefører det niende stikket i 3NT.

Hva ville du spilt ut etter 1NT fra nord (15-17) - 3NT som var et ganske vanlig meldingsforløp?

Allan Livgård var den norske spilleren som stod i fare for å bomme her. Han valgte å sende i vei ruter 5 (norske), og det var bra nok.

Dette er en helt vanlig 3NT selv uten hjerterstopper, for med 3-3 i hjerter hos N/S avhenger 3NT normalt kun av at hjerteren ikke sitter 5-2 hos motparten. Den satt 4-3, men som du ser satt både ruter og kløver uheldig, og det er bare åtte stikk med kun tre i de to fargene.

De som spilte spar ut fra øst forærte spillefører tre sparstikk da han hadde nieren og tieren som gjorde at vest sin dame ble rullet opp, og finesse med tieren ordner etter den starten tre sparstikk og ni i alt. 

Livgårds ruterutspill var altså nok til å bete kontrakten og de ikke feiler senere i motspillet. Spillefører hadde kun de åtte stikkene, Norge +100.

Noen forsøkte ruter 10 i utspill. Det ble kostbart. Da gikk knekten på draget i første stikk, og merk syds ruter 8 som etter ruter 10, liten, knekten og honnør blir et viktig kort. Etter den andre ruternhonnøren fra nord oppdages sitsen, og nå har det blitt en markert finesse med syds K-8-7 over østs 9-x. Da blir det fem ruterstikk til spillefører. 

Også Christian Bakke fikk liten ruter ut mot sin 3NT. Han tok tre runder ruter, og da måtte vest kaste riktig. Han visste ingenting om kløverfargen. Han må kaste to spar så blir det nok bet. Men han kastet en spar og en kløver, og da fikk Christian fem kløverstikk og endte opp med hele ti stikk i utgangen, +630 og 12 IMP til Norge.

Mot slutten av kampen mot Bulgaria gikk den bulgarske spilleføreren bet i en 6NT der det nesten er vanskelig å se for seg hvordan det gikk til. 

Den eneste måten å unngå tolv stikk på her ser ut til må ha skjedd omtrent slik: Spillefører har fått seg ett sparstikk for damen, og senere spiller han på skvisinnspill mot syd. Men hvorfor det? Alle i din lokale klubb vil vel bare ta kløverfinessen og ta tolv stikk?

Men altså å tenke skvisinnspill er muligheten for å tråkke seg bet her. Det var nettopp det som skjedde fikk jeg bekreftet fra Christian Bakke akkurat nå. Og Brogeland hadde vært med på å tegne dette bildet for spillefører da han som syd gikk innpå med 2 spar etter starten 1 hjerter fra vest og 2 kløver (en flertydig, kunstig melding) fra øst. Da er det kanskje ikke så rart at vest plasserte kløver konge hos syd?

Utspillet var spar 6 som gikk til liten, nieren og damen. Så ruter ess, hjerter til bordet og ruter K-Q for å se om knekten faller. Det gjorde den ikke, og spillefører hadde kun 1+6+3+1 = 11 sikre stikk. Vi som ser alle kortene vet jo at det fra start gikk an å ta tre kløverstikk i dette spillet, kongen sitter jo behagelig i saksen. Men det vet ikke spillefører, spesielt ikke siden syd hadde meldt.

Spillefører tok nå all hjerteren. Hvis syd har kløver konge blir han skviset, men spillefører må tippe på fordelingen. Bl.a. vet han ikke hvem som har ruter knekt. Til slutt satt Boye (syd) med spar ess, ruter knekt og en kløver. Han kunne godt (og kanskje vel så sannsynlig?) sittet med spar ess og to kløver med kongen, dvs. han var i så fall skviset. I så fall er det riktig å spille spar til syds ess for å få kløver opp i saksen med to kort igjen. Og det prøvde bulgareren, men det ble fiasko da Boye tok beten med spar ess og ruter knekt - en nesten magisk bet.

Aa-Livgård spilte også 6NT, men de noterte +1440 som ga 17 IMP til Norge og bidro godt til utklassingen av Bulgaria. 

 

 

 

EM - Spill fra åpningsdagen

De norske landslagene med støtteapparat befinner seg altså på Madeira hvor årets EM for nasjonslag spilles frem til 22.juni. 

Madeira er en øygruppe som tilhører Portugal, men er en selvstyrt region på nord-vestkysten av Portugal.

Funchal, Madeira Island - åstedet for EM 2022

Mesterskapet har startet for lagene i åpen klasse. Det startet fint for Norge med seier mot Serbia. Fortsettelsen var like bra mot Latvia, og som tidligere meldt leder Norge etter to kamper. Men det er langt igjen, lagene skal gjennom hele 29 kamper (16 spill i hver kamp). 

Mot Latvia vant Norge de aller fleste spillene, latvierne fikk bare noen få små-impere. Det var dog kun to spill med tosifret gevinst. Her er ett av dem:

Dette var kampens første spill. Vanlig kontrakt var 4 spar, enten spilt av syd, eller av nord hvis det hadde vært overføringsmelding involvert. 

Bakke (nord) åpnet med 2NT med 19 gode og god femkorts farge, og da ble han spillefører i 4 spar etter overføringsmelding av syd. Øst spilte ut ruter 6. Det er mange muligheter for å spille denne utgangen, og det er klart at det var greit å unngå hjerterutspill. Det er to finesser som kan lykkes i de sorte fargene, og husk at spillefører ikke aner hvordan det sitter. 

Bakke stakk opp med ruter konge i første stikk. Det var antagelig mest fordi han ville prøve trumffinessen, men det skulle vise seg det også var et godt trekk med hensyn til overganger senere. I andre stikk fikk spar dame seile. Øst lå unna, og Bakke spilte spar knekt. Idet vest i andre trumfrunde kastet ruter knekt var det på tide å skifte fot. Han gikk opp med spar ess og fant et fint trekk nå da han spilte kløver knekt fra nord. Øst stakk og skiftet til hjerter. Bakke stakk med esset og spilte to store kløver med hjerteravkast på den siste. Det passet bra at øst fulgte farge, men siden nords småkløvere var veldig små hadde nå øst den største kløveren med sekseren. Etter å ha blitt kvitt en hjerter hos syd stjal Bakke en kløver og spilte ruter til esset. Nå hadde han god kontroll og kunne spille den femte kløveren som var godspilt og satte press på øst med trumflengden. Nå var det ingen problemer med å få ti stikk lenger, det var nærmere overstikk. Det ble ti stikk (idet øst kom inn på trumfkongen helt mot slutten kunne han korte syd i trumf så ikke den tredje ruteren ga stikk), Norge + 420.

Ved det andre bordet spilte syd 4 spar og fikk ruter i utspill fra Geir Helgemo (vest). Nå startet vel latvieren litt klønete da han stakk med ruter ess, spilte ruter til kongen og dro spar dame som fikk seile til Tor Eivind Grude sin konge. Han skiftet til hjerter 10 til esset. Spillefører forsøkte seg med liten spar til syd og den tredje ruteren med avkast av en hjerter. Men øst kunne stjele og spille trumf som tok bort nords siste trumf. Forsvaret hadde to stikk, og da øst kom inn på kløver konge hadde de to stikk i hjerter også, to bet og + 100. Det ga 11 IMP til Norge. 

Det andre spillet som ga tosifrede antall IMP så slik ut:

Grude-Helgemo spilte 3 spar som Ø/V og gikk to bet, -200 som er et bra resultat da N/S kan vinne 4 hjerter i faresonen. Det var noen +620 til N/S, og en +790 for 4 hjerter doblet med ti stikk.

Mot Bakke-Brogeland gikk meldingene slik:

Da motparten var kommet så høyt som 4 spar syntes Bakke det fikk være nok, dobler!

Brogeland spilte ut ruter knekt som ga stikk. Så skiftet han til kløver 8 til liten og kongen hos nord. Bakke fortsatte med kløver som spillefører stakk hos vest. Så trumf, men Bakke hoppet opp med esset med det samme og spilte kløver som Brogeland kunne trumfe. De fikk også to ruterstikk til, tre doblede bet og +800. Det ga 12 IMP til Norge. 

Alle de tre norske parene, de to nevnte i disse spillene og Terje Aa - Allan Livård spilte første dag og har kommet godt i gang.  

 

 

 

 

EM - Norge rett i tet

EM for nasjonslag startet søndag på Madeira med to kamper i åpen klasse. Det deltar 30 nasjoner som skal spille en kamp mot hver av de andre.

Samtidig med starten i åpen klasse spilles en parturnering med makkerpar fra Senior og Dameklassen. De to klassene og Mixed-klassen starter sine lagturneringer på torsdag.

I åpen klasse ble det en fin start for Norge som vant begge kampene klart, mot Serbia (16,09 - 3,91 VP) og Latvia (17,97 - 2,03 VP). Det holdt til ledelse etter første dag. 

I fortsettelsen blir det tre kamper de fleste dagene, to kamper enkelte dager. 

Mye informasjon om mesterskapet finner du på den offisielle EM-siden, her.

Det er også lagt ut informasjon og linker til resultater og forskjellige medier på NBF sin side, her.

I dagens andre kamp kom det et spill som i en turnering med høyt nivå ikke burde gitt særlig utslag. I noen kamper ble det likevel stort svingspill. Av og til er det stakkaren som sitter der helt uten kort som blir den som avgjør spillet. Her er hva vest satt med:

(Giver øst, N/S i sonen)

Meldingsforløpene gikk som vanlig  forskjellig ved forskjellige bord. Vi kan antyde to mulige scenarier. Syd har åpnet med 1NT, nord har vist sparfarge som ikke syd har støttet, og så suser de på litt sånn hopp og sprett til 7NT! Alternativt kan det ved endel bord ha vært slik at syd har vist en bra åpningshånd med lang, god kløverfarge, og nord har vist sparfarge. Sluttkontrakt 7NT spilt av syd: Hva spiller du ut?

Dustespørsmål?

Ja det er vel egentlig det, men i bridgeturneringer er det slik at man av og til får sånne helt tilfeldige utspill som kan koste skjorta om man bommer. Her står det vel mellom ruter- eller hjerterutspill. En kan nesten like godt ta frem en mynt og flippe den for å avgjøre hva man skal spille ut.

Hvis du spiller ut et sort kort mot storeslem taper du 13 IMP. Hvis du spiller ut et rødt kort har du 50% sjanse til å vinne 17 IMP, eller tape 13 IMP, en "søt" liten 30-impsving.

Slik så hele spillet ut:

Norge var ikke involvert i dette tullet med utspillsprøve mot 7NT. 

Riktig kontrakt er 6NT som er bedre og tryggere enn 6 kløver eller 6 spar. I kløverslem er man avhengig av at ikke kløveren gir taper. I grandkontrakt er det tolv sikre selv med kun tre kløverstikk.

Brogeland - Bakke spilte 6NT og fikk tretten stikk da motspillerne ikke fikk med seg for hjerter ess, +1470. Latvia sitt N/S-par spilte 6 kløver med tretten stikk, +1390 og 2 IMP til Norge.

Og det er tretten stikk i spar-, kløver- eller grandkontrakt om ikke det kommer hjerter ut. 

Ved 5 av 30 bord var N/S i storeslem selv om de manglet ett ess! Hva skjedde med gode, gamle Blackwood?

To av storeslemsmelderne gikk bet. Tre av dem som meldte 7 fikk den hjem, ett sted 7NT doblet, +2490. 

De som fikk hjem storeslem spilte den selvsagt som syd, og det var ved de bordene stakkars vest uten ett eneste honnørkort som avgjorde utfallet i dette spillet 

 


 

 

Bridge i Norge vant Realbridge Online Lag

I forrige uke ble NBFs Realbridge Online lag avsluttet med finale i eliteklassen. Det ligger en nyhetsreportasje om finalen på NBF sin nettside, her.

Bridge i Norge (BIN) vant turneringen med sitt stjernespekkede lag. Et lag som kalte seg «Finns venner» ble nr. 2, men de måtte se seg slått ganske kraftig i finalen. Her er et spill derfra hvor BINs Tor Evind Grude fulgte en gammel læresetning som amerikaneren Bob Hamman har æren for.

Grude satt øst som giver med dette (N/S i sonen):

Han åpnet med 1 kløver og fikk 1 spar fra makkeren, Geir Helgemo. Øst hoppet til 3 kløver. Det manglet kanskje noen få poeng for den meldingen, men med en god syvkorts farge virker det mer riktig å melde 3 kløver enn 2 kløver som ville vært en undermelding. Nå sa makkeren 3 ruter, naturlig, eller seminaturlig da det ikke er så mye plass her hvis svarhånden ikke har noe særlig i hjerter og ikke kan si 3NT, eller hvis han ønsker å se om han kan få sparstøtte. Hva ville du meldt over 3 ruter?

3 hjerter som fjerde farge er en mulighet, da vil svarhånden si 3NT med hjerrterstopper. Men J10x i hjerter er ikke så aller verst, og her kommer Hammans læresetning inn i bildet, «When in doubt, bid 3NT». Ikke at jeg tror Grude var så veldig «in doubt», og han sa 3NT.

Det ble riktig:

Motspillerne prøvde så godt de kunne, liten hjerter ut til esset, hjerter 4 tilbake som syd lå unna for å holde forbindelse i fargen i tilfelle nord kommer seg inn og kan spille sin siste hjerter. Det ville vært godt motspill hvis nord hadde hatt spar ess og spillefører kun åtte stikk fra topp, men i dette tilfellet var det ni stikk helt uten kløverfargen (1+1+5+2=9).

Det burde blitt +400, men da begge motspillerne for sikkerhets skyld kastet kløver ble det elleve stikk, BIN +460.

Det kunne vanskelig kopieres av «Finns venner», men de kunne jo kommet seg i 3NT og kanskje tapt bare 2 IMP hvis de fikk ni stikk der. Men etter samme start meldte øst 4 kløver over 3 ruter, og de havnet til slutt i 5 kløver.

Bjørn Olav Ekren (syd) fant hjerter ut til Kjell Gaute Fyruns ess, og hjerter tilbake sørget for to stikk til motspillerne. I tillegg måtte de få ett trumfstikk, en bet. Spillet ga 11 IMP til BIN.

I tillegg til de fire nevnte spilte også Christian Bakke og Boye Brogeland på vinnerlaget. De to er som kjent med på det norske laget i EM som starter søndag. De spilte også i World Bridge Tour Masters i forrige uke og gjorde det bra, men måtte se seg slått i finalen der.

Mens vi venter på svenske-landskamp og bridge-EM

Søndag er det fotball-landskamp mot Sverige igjen, klassikeren, og det største prestisjeoppgjøret Norge kan spille. Men søndag starter også nasjons-EM i bridge. Vi presenterte de norske EM-lagene i forrige innlegg her i bloggen. Nå er det bare å knekke til, og vi ønsker alle de fire norske lagene lykke til. 

Mens vi venter på dette passer det å ta med et spill fra forrige gang de euorpeiske landslagene møttes, i august i fjor hvor det ble spilt kvalifisering til årets VM. Det foregikk på Realbridge (online), nå blir det "ordentlig" EM face-to-face. Det skal foregå på Madeira. 

Selv er jeg såpass tilårskommen at det med svenskelandskamp sitter i ryggmargen. Da jeg voks opp var det enda mer prestisjetungt enn nå, både når det gjeldert fotball, friidrett og andre idretter. "Det er det samme hvordan det går ellers, bare vi slår svenskene" var en vanlig oppfatning. 

I fjorårets VM-kvalik spilte det unge, fremgangsrike brødreparet (tvillinger) Ola og Mikael Rimstedt. De har kommet som en virvelvind inn i verdenseliten og har bl.a. vunnet VM for par. Forleden var de på Lillehammer og spilte med gode resultater. De kom på 3.plass i Sveaas-turneringen, og de var på vinnerlaget i World Bridge Tour Master som ble spilte i uken etterpå. (lag Gillis). I dette spillet fra fjorårets EM-kvalik fant de imidlertid ikke ut av det, men om man skal være litt rettferdig var det ikke så lett, mye lettere for dem som så på og kunne se alle kortene. 

 

Rimstedt brothers - fortsatt unge menn, men allerede et makkerpar i verdensklasse

VEST, MOTSPILLER

                                              SYD,

                               BLINDEMANN

Ola Rimstedt satt vest og passet i åpning. Tor Helness (nord) åpnet med 1NT (15-17), og etter pass fra øst sa Geir Helgemo 3NT direkte med sin ni-poenger og noen ekstra tiere. Mikael Rimstedt (øst) spilte ut spar 5 til damen hos syd og vests konge. Hva nå?

Det virker opplagt å spille spar tilbake. Makker kan jo ha knekten og få godspilt sparfargen, og siden vest har så lite HP selv har ganske sannsynlig makkeren et inntak.

Helness vant med spar ess og spilte kløver til kongen på hånden og østs ess. Derfra kom en spar til, men nå fikk svenskene en kaldusj da Helness la opp kortene og forlangte elleve stikk i et spill hvor Ø/V kunne tatt tre bet slik det gikk!

Helness hadde en litt uvanlig hånd for sin grandåpning. Det kunne ikke Ø/V vite.

Idet vest var inne på spar konge kunne han skiftet til hjerter og de tar fem hjerterstikk siden syds damme og nords tier blir effektivt smadret med esset fulgt av knekten. I tillegg har de kløver ess, tre bet. Men det er altså et motspill med åpne kort.

Da Helness kom seg gjennom den første trusselen (hjerterskift i stikk 2) var det ikke over fortsatt, for han hadde kun to sparstikk og seks ruterstikk, totalt åtte. Nå var det viktig å ikke avsløre noe om ruterfargen, for gjør han det finner de motspillet idet de kommer inn. Helness må jo innom kløver ess for å komme til nok stikk, så derfor spilte han kløver med en gang, i stikk tre. Det fungerte da øst heller ikke ante hvordan det så ut. Hjerter ess kunne godt være inntaket han behøvde til godspilte sparstikk om nord har en annen, helt vanlig balansert hånd. 

Er du enig med Helness sin grandåpning?

Det er jeg.

Ikke fordi det fikk en så glimrende effekt her, at forsvaret ikke ante noe om nords hånd, men fordi det gjør det enklere med grandåpning med slikt oftere enn det går galt. Å få sagt fra om styrken er alltid greit, og her er det en hånd hvor det ikke er så godt å si hva man skal melde andre gangen om det åpnes med 1 ruter og en får et 1-over-1 svar. Hvis det meldes 2 ruter andre gangen er det en undermelding, mens 3 ruter er en overmelding og samtidig fører til at man må spille på tre-trinnet i stedet for ett-trinnet (1NT) om makkeren er svak og passer. Dette er nok litt et stilspørsmål, og stilspørsmål avgjorde utfallet ved det andre bordet og.

Der gikk meldingene med Terje Aa vest og Allan Livård som øst:

Et helt annet meldingsforløp!

Merk Terje (vest) sin tøffe 2 ruteråpning som viste svake kort og en majorfarge.

Slik det nå gikk var det ganske naturlig for N/S å havne i 3NT spilt av syd, og Fredin meldte det etter makkerens innmelding på tre-trinnet. Terje spilte ut hjerter til Allan sitt ess, og knekten tilbake rullet opp fargen for fem stikk. I tillegg tok de for kløver ess, to bet. Spillet ga 11 IMP til Norge. 

 

 

Over til Madeira (EM) (korrigert)

Søndag (12.juni) starter EM for nasjonslag som spilles på Madeira. Det er fire klasser, Open, Women, Seniors og Mixed. Norge deltar i alle klassene med disse lagene:

OPEN

Tolle Stabell er non-playing-captain (NPC) og Sten Bjertnes er coach.

_________________________________________________________________________ 

WOMEN

Anne Lill Hellemann er NPC og Jon-Egil Furunes coach.

____________________________________________________________ 

SENIOR

Sverre Johnsen er Playing Captain for veteranene.

______________________________________________________ 

MIXED

For mix-laget er Maja Rom Anjer Playing Captain.

Mesterskapene avsluttes 26.juni.

Open starter først samtidig som det er en parturnering for spillerne i dame- og seniorklassen. Spillingen i nasjons-EM for de to klassene samt mixed-klassen starter på torsdag 16.juni.

Norge bør ha gode muligheter i alle klassene. Et mål for alle de fire lagene er å kvalle til VM, men det bør være medaljeambisjoner også.

I OPEN er Norge en av de store gullfavorittene. Det forrige "EM ", i 2021 var ikke et riktig EM, men kvalifisering for VM som ble spilt i år i Italia. Den kvalik-turneringen ble spilt online på Realbridge da pandemien satte en stopper for et ordentlig mesterskap med face-to-face spilling. Da ble Norge nr. 8 i OPEN.

I nest siste kamp i 2021 spilte Norge mot Nederland som var semifinalemotstander i VM i Italia i april. I årets VM ble det bank å få av nederlenderne for de norske, men i onlineturneringen i fjor var det Norge som knuste Nederland med nesten full pott, 52-6 IMP og 19,86-0,14 VP.

Ett av spillene fra den kampen tar vi med her.

Giver nord, Ø/V i sonen

La oss si det er du som spiller for Norge og sitter øst. Ø/V er i faresonen, N/S er utenfor. De Wijs (nord) åpner med 1NT som er såkalt mini-NT, 9-12 poeng. Det er en konvensjon som ofte setter press på motparten, og de som spiller med slike mini-grander mener det er glimrende. Noen ganger slår det nok motsatt vei og.

Hva ville du meldt over nords 1NT?

Christian Bakke meldte 4 spar. I disse soneforholdene må det innebære en bra hånd, men det er klart at det ikke alltid er lett for makkeren å vite hvor bra, og hvor godt kortene sitter sammen. Men Tor Eivind Grude (vest) gikk på mot slem med 4NT, og Bakke viste et odde antall nøkkelkort (1 eller 3) samt en renons. Brogeland sa 6 spar. Meldingsforløpet gikk altså slik:

Og lilleslemmen var glimrende:

En hjerter kunne kastes hos øst på kløver ess, og det eneste som kunne ødelagt "festen" var at det satt K-10 fjerde i mot i trumf. Det gjorde det ikke, og det ble en enkel +1430 til Norge.

Ved det andre bordet passet den norske nord, og Nederlands Ø/V-par fikk melde i fred som normalt er en fordel.

Øst for Nederland fikk åpne med 1 spar. Vest svarte 2 kløver som var enten utgangskrav, eller kunne innebære noen invitthender. Da meldte øst 4 spar.

Nå vet jeg ikke det nederlandske parets definisjon på den meldingen i denne situasjonen, men nesten uansett hva de har avtalt synes jeg 4 spar er en fæl melding. Dette er ikke 13 hp liksom, men en knallsterk hånd!

Vest oppfattet tydeligvis 4 spar som en nokså svak melding, typisk 7-8 spar og helt minimum, en hånd han vurderte å sperremelde med. Med andre ord, ikke slike fine kort som dette! Så vest passet, og med kun utgang til Ø/V ved det bordet ble det 13 IMP til Norge.

Av de 30 lagene i OPEN var det 22 lag som ikke fant frem til denne slemmen.

Spill fra Nordisk Mesterskap

Vi har ett spill på blokka fra Nordisk som ble spilt i slutten av mai, dessverre de samme dagene som Sveaas-turneringen. Norge ble som tidligere rapportert nr. 2 i åpen klasse, kun slått sammenlagt av Danmark som det norske laget slo i begge de innbyrdes oppgjørene.

Giver syd, Ø/V i sonen

  ØST

Ivar Berg hadde disse kortene som øst og hørte syd åpne med 1 ruter (Presisjon). Vest (Ringseth) passet, og nord sa 1 hjerter. Ivar doblet opplysende, og syd redoblet som viste trekorts hjerter. Det gikk to passer tilbake til øst. Hva ville du meldt nå? 

Det står vel mellom 2 spar eller 3 spar nå. Jeg synes 3 spar er litt stramt, og litt feil håndtype. Den meldingen tyder med på en meget sterk hånd og god farge på minst seks kort, ofte syd, og normalt ensidig hånd. Meldes slik vil du at makker skal legge på med 1 eller 1,5 mulige stikk. Også 2 spar viser opplagt en sterk hånd her, jeg vil si noe sånt som omtrent 17-19 poeng, Og det er jo hva øst har. På den annen side spiller sånne 6-4 hender veldig bra hvis det er tilpasning, da er de verd mer enn hva poengene tilsier. Sånn tenkte nok Ivar Berg da han hoppet til 3 spar. Ringseth trengte ikke mye for å legge på etter dette, og det hadde han ikke heller, men han la på til 4 spar.

VEST                     ØST

 

Det kom hjerter 5 ut fra syd til nords ess og trumf tilbake. Den ble sluppet til syd sin konge fulgt av nok en spar. 

Med to stikk til forsvaret avhenger denne utgangen nå av å unngå å tape to kløverstikk. Hvordan bør den fargen spilles? 

Det er to måter å spille kløveren på. Merk at dette ikke er noen regulær finesse lenger. Dobbelton kløver hos vest er ikke noe verd nå siden vest ikke har igjen trumf. Å spille kløver knekt blir helt feil samme hvordan det sitter, og syd har jo nesten helt sikkert kløver konge etter meldingene og denne starten.

Kløveren må spilles med liten mot knekten. Da er det to muligheter, en pga. av vest sin kløver 9. Du spiller altså etter å ha tatt ut trumfen liten kløver mot knekten, og om syd tar for kongen er alt greit, knekten, står og sammen med A-Q tar du de tre neste kløverstikkene.

Så syd bør legge liten kløver samme hva han har. Hvis du da stikker med knekten får du to kløvertapere etterpå om syd har K-10-x-x fra start. Sitter det slik burde du ha spilt liten kløver til nieren som i så fall står, så gi bort til kongen ved å spille knekten rundt. Men du vet ikke om syd har K-x-x (da ryker jo finessen med nieren), eller K-10-x-x.

Dette er analysen, men man behøver jo ikke bestemme seg for et slikt kløvervalg før det er nødvendig.

Berg tok noen trumfrunder ekstra. Nord kastet et par ruter, og syd kastet hjerter konge. Siden syd fulgte tre runder trumf var han markert med fordelingen 3-3-4-3, for nord så veldig ut som han hadde startet med tre ruter. Med ganske stor sikkerhet om at syd startet med tre kløver, og han var markert med kongen, var det enkelt. Og slik satt det fra start:

Det var bare å spille kløver til knekten (om syd legger liten) som står, så kløver til esset, og liten kløver, Da kommer kongen "på luft", og damen blir etablert til stikk - ti stikk. 

Kløverfinesse med nieren ville som du ser gått galt her selv om det ville vært riktig om syd hadde startet spillet med K-10-x-x. Så den kløvernieren var der egentlig bare for å forvirre, men heldigvis fant den norske spilleren ut av det.

I åpen klasse var det kun det norske paret som noterte meldt og vunnet utgang, alle de andre spilte delkontrakter i spar med ni eller ti stikk.

 

 

Spill fra sommerbridge

Det pågår sommerbridge overalt i landet, både face-to-face og online. De som spiller face-to-face sliter dessverre mange steder med å få oppslutning. Online er det lettere. Så fra en som ikke er så stor fan av online bridge må det innrømmes online fungerer bra når det gjelder det med oppslutning i alle fall.

Vi tar med et spill fra BK MISSKLIKK sin sommerbridge en kveld i mai. Det deltok hele 62 par fra store deler av landet, og noen utenlandske til og med. Lise Blågestad (Topbridge) - Mads Eyde (Danmark) vant klart, og på 2.plass kom Dag Loe (BK Missklikk) - Wenche Hansen (Nettbus BK, Trondheim). Etter dette spillet var Wenche fornøyd, og hun fikk fortjent ros både fra makkeren og motparten.

Først på et motspillsproblem, nord er motspilleren, øst er blindemann:

Du har hørt at vest har åpnet med 1 ruter og senere vist en balansert hånd med 12-14 poeng, og øst har vist hjerter før hun løftet vests 1NT-gjenmelding til 3NT. Det ser ikke så fristende ut med hjerterutspill nå så du sender i vei kløver knekt som ser bra ut idet blindemann kommer ned. Makker stikker med kløver ess og spiller kløver tilbake til damen. Hva legger du?

Å legge åtteren gjør jo at tieren står etterpå, men hvis makker har nieren bør du avblokkere tieren så makker kan få stukket over kløver 8 med nieren og tatt flere kløverstikk. Du vet at makker ikke kan ha særlig flere honnørpoeng pga. av meldingene, og du blir sittende med den blokkerende tieren hvis du er redd for at vest kan ha nieren tredje og legger din minste kløver. Har vest nieren gir du henne stikk for den hvis du avblokkerer. 

Nord la kløver 8, og da var forsvarets kløver blokkert siden det så slik ut fra start:

Vest hadde kun kløver 7 så å ablokkere tieren ville fungert godt, syd ville fått sine kløverstikk (fire i alt) så snart nord kommer inn og spiller åtteren.

Syd burde lagt styrke på utspillet i stedet for å stikke med esset. Det indikerer at syd har kløverlengde og ønsker å sikre seg inntak i fargen, for med andre kløverkombinasjoner stikkes bare før det spilles en kløver tilbake.

Men nå hadde Wenche Hansen fått en sjanse. Hun vant for kløver dame i andre stikk og spilte spar til knekten og hjerter opp. Nå kunne antagelig nord gjort det litt vanskeligere for spillefører slik hjerterspillet gikk også etter ikke å ha funnet avblokkeringen i kløver. Men Wenche fikk greit ordnet seg to hjerterstikk, og situasjonen ble slik etter at også sparstikkene bar innkassert:

Nå visste spillefører at nord hadde en hjerterstopper, og sjansen var at han også hadde ruter konge. I diagramsituasjonen fridde hun seg med hjerter 8. Nord kom inn og måtte spille unna ruter konge til kombinert saks slik at damen ga stikk og det ble ni stikk. Pent!

GILLIS til topps i WBT MASTERS

Etter fem dager med spilling var det lag GILLIS som var på topp etter at de slo SCORWAY i finalen. Det ble egentlig ikke en veldig spennende finale da SCORWAY som av flere var knapp favoritt i finalen skuffet noe, og GILLIS sin seiersmarging ble på 61 IMP. På tredjeplass kom TEAM DAGENSBRIDGE fra Danmark.

På vinnerlaget GILLIS spilte:

Tre nordmenn, og Gillis er fra England mens Rimstedtbrødrene er fra Sverige.

Laget på andreplass bestod av Boye Brogeland, Christian Bakke, Nils Kåre Kvangraven, Øyvind Saur og Geir Brekka.

Danskene som tok bronse spilte med Lars Blakset, John Norris, Andreas Marquardsen og Christian Lahrmann.

Alle resultatene finner du her.

I semifinalene fikk øst ved flere bord et spilleproblem hvor det var om å gjøre å kjenne igjen en klassiker.

Du har havnet i 4 spar (ved et bord doblet) etter at syd har vist åpning med ruterfarge, og syd har vist ruterstøtte og ca. 9-10 poeng eller mer. 

Syd spiller ut hjerter 3. Hvordan spiller du?

Dette ser jo grønt ut med to trumftapere og en kløvertapere om ikke syd har AK10 i trumf, for slik meldingene har gått vet du at han neppe har singelton. Så ved å spille spar fra vest er det gode sjanser.

Utspillet stikkes med en stor hjerter hos vest så trumf mot hånden. Da kommer kongen på, og syd følger farge - hurra! Det ser nå ut som det skal bli kun to trumftapere og en kløvertaper, ti stikk. Det er vel ofte slik at det er da - når man har fått en hyggelig beskjed og ser for seg et gladspill - at man sovner av litt. Og det skjedde ved noen bord hvor det satt noen normalt svært gode spillefører. Nord fortsatt med hjerter. Hva gjør du da? (hjerteren sitter 3-2)

Det er jo igjen kun to trumf hos motparten, A-10. Så enkelte stakk hjerteren på hånden (syd fulgte med toeren) og spilte trumf dame. Men da ble det bet, kontrakten bortspilt, da det satt slik fra start:

Det kom altså hjerter 3 i utspill, stukket hos vest, trumf til nords single konge, mer hjerter. Det er her spillefører må være på vakt da det lyser en hjerterstjeling i fjeset på han. Den som har tre hjerter må ikke få komme inn og gi den stjelingen som i så fall er beten.

Der spillefører stakk andre hjerter hos øst og spilte trumf stakk syd seg inn, spilte kløver til nords ess og fikk hjerter tilbake til stjeling,

Løsningen er å bryte forbindelsen mellom syd og nord. Den andre hjerteren bør stikkes hos vest. Så spilles ruter konge som østs ene kløver blir kastet på. Det blir altså en rutertaper i stedet for en kløvertaper, bytting av stikk. Forskjellen er at syd kommer inn og kan ikke få inn nord slik at syd kan få den vitale hjerterstjelingen.

For å få til dette fine spilllet må man nesten ha sett variantene før. Så gjelder det å komme på det i kampens hete. Som sagt så ofte før, bridge handler veldig mye om gjenkjenning!

Det var to N/S-par som fikk hjem 5 ruter N/S i dette spillet selv om det står bare i ti stikk. Tre Ø/V-par gikk bet i 4 spar, mens syv Ø/V-par fikk hjem 4 spar. Flere av dem slapp å finne det fine spillepoenget da motspillet ikke var maksimalt (hjerterutspill og mer hjerter).  

 

 

WBT MASTERS - til finalespill

På Lillehammer gjenstår en dag med spilling, og det er den åttende dagen med spilling for de som har vært med helt siden Sveaas-turneringen startet i forrige uke. For noen er det faktisk niende dagen med bridge siden det var en auksjonsturnering til inntekt for juniorarbeidet dagen før Sveaas. 

I WBT Masters har lagene spilt kvalifisering med hele 220 spill. Til A-finale gikk disse lagene:

De andre lagene skal også spille fredag, plasseringsspill (kvart- og semifinaler i grupper)

I tredje siste kamp kom et spennende svingspill hvor det sikkert kan diskuteres hva som er beste spilleplan, og det blir kanskje endel matematikk og prosentsjanser i dette?

Du skal spille 6 ruter uten at motparten har meldt. La oss si vest spiller ut trumf eller hjerter dame. Hvordan legger du opp dette?

Det er klart at en spar må kastes på den andre hjerterhonnøren. Så må kløveren løses med kun en taper. Finesse med tieren er de åpenbare muligheten, men hvis en ser isolert på kløverfargen er det et par andre muligheter en kan få med seg, Ø/V kan ha A-J dobbel, esset singel, eller knekten singel. Hvis en kan få det til uten å gjette med slik sits bør derfor en slik farge spilles liten fra nord, da løser det av seg selv om øst har akkurat en av de kombinasjonene. esset eller knekten kommer på. Om ikke det skjer blir det 50% (knekten i saksen), men pluss de nevnte små tilleggssjansene hvis kløveren spilles slik. 

Men det er et annet poeng i dette spillet. Spar kan sitte 3-3, og en spar kan kastes på den andre hjerteren etterfulgt av A-K i spar og spar til stjeling. Men hvis den eventuelt godspilte sparkvisten skal kunne utnyttes må det være inntak til nord for å hente stikket. 

Å spille kløver konge etter å ha trumfet ut kan fungere hvis den motspilleren som har esset stikker. Men den som har esset kan lasjere og da er det tilbake til kløvervalg som gir 50-50 hvis finessen prøves. Så det vil neppe fungere mot god motstand, en slik plan vil kun fungere med svakt motspil. Og å spille slik gjør at du ikke får med maks sjanse i kløver (inkludert de små tilleggsjansene) som du får hvis det spilles liten kløver fra nord. Likevel har spillefører den samme hovedsjansen ved å starte med kongen, at kløver knekt sitter foran. Det er visse skvismuligheter også i dette spillet, så hva som er korrekt spilleplan kan det hende de lærde strides om. Det ender i praksis med en kløverfinesse med tieren, en 50% sjanse.

To par vant 6 ruter, en av dem fikk kløver ess ut og slapp noen valg. Resten av feltet var delt mellom en bet i 6 ruter og 3NT med tolv stikk. Dermed ga spillet voldsom sving i de kampene. De som var i 6 ruter med bet med 3NT tolv ved det andre bordet fikk en sviende 25 imp sving i forhold til om slemmen hadde gått hjem.  

 

 

WORLD BRIDGE TOUR MASTERS

På Lillehammer avsluttes i morgen lagturneringen World Bridge Masters som er en fem-dagers turnering med mange internasjonale lag. 

Mitt lag (Skeidar) har vært opp og ned, og vi fikk ordentlig bank i vår eneste BBO-overførte BBO-kamp så langt. Det var mot lederlaget før siste kvalifiseringsdag, irske lag Moran. Det var en nokså pinlig kamp for oss, men i andre kamper har det gått bedre. Det er altså irene som leder, etter at 14-årige Nicolai Evenstads lag (Tilly) ledet etter første dag.

Alle resultatene finner du her.

I siste kamp onsdag kom det et sikkelig skummelt spill, stor sving i mange kamper, også i vår kamp.

Ole Berset satt vest med dette:

Syd åpnet med 3 spar. Hva melder du? 

Ole sa 3NT som virker normalt, og da kom det dobler fra nord og pass - pass. Hva ville du gjort nå?

Det blir veldig skummelt å spille denne doblede kontrakten selv om det noen gang kommer såpass fine kort hos makker at det kan stå. Berset plukket ut i 4 kløver, og nord doblet også den med pass rundt. Berset var fornøyd med blindemann:

Det kom spar ut til esset fulgt av kløver dame som fikk seile og viste at nord hadde krav på trumfstikk. Etter en trumffinesse var det om å gjøre å ikke rote på seg tre hjertertapere, men det går bra. Berset spilte simpelthen liten hjerter mot J-10-x to ganger, og han tapte to hjerterstikk og ett trumfstikk, ti stikk og +710.

Ved det andre bordet satt E.Berg-Fyrund N/S og spilte mot 5 kløver doblet hvor spillefører gikk seg to bet, +500 til N/S og 15 IMP inn.

To Ø/V-par fikk hjem 3NT som ikke står med riktig motspill, men det var også noen utganger som gikk hjem N/S. Det står nemlig i 4 spar om sparen blir løst med kun to tapere. To par noterte +790 N/S, og i tillegg til vårt lags +500 på N/S fikk et par en redoblet bet (+400) på N/S for en bet i 3NT redoblet.

 

 

Norsk sølv i Nordisk

Norges lag i åpen klasse slo Danmark i begge kampene de møtte dem, men det ble likevel danskene som gikk til topps i Nordisk mesterskap som gikk av stabelen i forrige uke. Norge ble nr. 2 og Sverige nr. 3. Mesterskapet ble spilt i Kuopio, Finland.

For det norske sølvlaget spilte Sverre Johan Aal, Åsmund Forfot, Iver Berg, Jørn Arild Ringseth, Håkon Otieo Kippe og Kristoffer Hegge Berg. 

I damklassen gikk det mye tyngre for de norske, 5.plass av 6 lag. 

Vi kommer tilbake med spill fra Nordisk så snart vi har fått tid til å snakke med spillerne. Informasjon og resultater finner du her.

Nordisk foregikk samtidig med Marit Sveaas-turneringen på Lillehammer, og der fortsatte en del av spillerne med World Bridge Tour Masters. Der spilles kvalifisering før det blir sluttspill, og mesterskapet avsluttes fredag. Du kan finne alt om denne internasjonale turneringen her. 

Sveaas-turneringen - norsk/svensk i toppen

Marit Sveaas internasjonale bridgeturnering, main-event (par) ble avsluttet søndag etter tre dager spilling og hele 168 spill.

Til topps gikk Geir Helgemo sammen med svenske Peter Bertheu.

Peter Bertheau og Geir Helgemo vant suverent parturneringen

Her listen over de som fikk premie i det 99 par store feltet:

Det ble også spilt en lagturnering, men der var det kun syv påmeldte lag som avslutter før det i dag,  mandag starter World Bridge Tour Master teams med 12 lag på startstreken, av dem sterke utenlandske lag, og hele elleve lag har med minst en utlending.

I main-event for par var det som vanlig flotte premier.

I tillegg til hovedpremiene var det en rekke ekstra premier i forskjellige kategorier. Her listen over premiepenger:

Så snart vi får fatt i listen over de premierte i de forskjellige sidekategoriene skal vi publisere det i bloggen. Mye informasjon og resultater finner du også her.

Fra Sveaas main-event for par tar vi med et par interessante spill.

Her kom mange i den litt for hardmeldte utgangen 4 spar eller 3 grand. 4 spar hadde ingen sjanser slik det satt, men det skulle lite til før 3NT føk hjem.

Allan Livgård satt nord og ble spillefører i 3NT. Øst spilte ute en liten ruter til damen og esset.

Det er naturlig å suse i vei med sparstikkene, og det gir alltid noen problemer for motspillerne. Her fikk øst det vanskelig i fjerde og femte kløverrunde. Hva skal han kaste?

Hvis han kaster en hjerter kan spillefører få tak i to hjerterstikk og nærmer seg veldig siden kløver ess også satt foran. Det kan også ende med at han blir innspilt.

Mot Allan fant imidlertid vest et godt avkast som hjalp vest og øst, grekeren Manolis Protonotarius fant et meget vakkert motspill. Vest sitt første avkast var kløver dame. Da fant øst et superavkast som gjorde at beten var sikret, han kastet kløver ess! Dermed var Livgård sjanseløs og gikk en bet som ga litt under middels.

Det var noen som gikk to bet, mens de som stoppet i delkontrakt fikk fra +28 eller mer alt etter hvor mange stikk de fikk. Fire par vant utgang.

I det neste spillet var det et klassisk poeng som oppstod om spillefører var så heldig å få et gunstig utspill.

Selv bommet jeg utspilletmot  da spar som nord ut fra damen fjerde var behagelig for spillefører. Uten det blir det normalt kun ti stikk selv om spillefører tipper hvordan sparen sitter.

Med spar ut og mer spar hadde spillefører draget på det. Inne på spar konge ble det spilt A-K i ruter og ruter til stjeling, så spar til stjeling med åtteren, kløver til esset og den siste sparen til stjeling med hjerter dame. Så ble det nå single hjerter esset tatt og det ser ut som det blir elleve stikk. Men nå ble det spilt kløver, og nord kunne stikke seg inn på damen. Så kom ruter fra nord, og med K-J-6-4 i trumf på bordet og med 10-5 i trumf hos syd ble det trumfhøyning for tieren og kun ti stikk likevel.

Poenget spillefører overså i sluttposisjonen er å spille den siste ruteren og kaste kløver fra øst. N/S får altså ett ruterstikk i stedet for kløverstikket, men nå blir det ingen trumfhøyning lenger og Ø/V noterer en pen +650 som ville gitt +41 av 48 oppnåelige poeng.

Det var noen +630 til de som spilte 3NT med ti stikk, og det ga pluss 32. De som fikk kun +620 for ti stikk måtte nøye seg med -6 på spillet.

Fantastisk skolemesterskap!

I forbindelse med bridgeuken på Lillehammer med Sveaas-turneringene og senere World Bridge Masters teams ble det mot slutten av forrige uke arrangert norsk skolemesterskap med Helgeland Juniorbridgeklubb som arrangør.

Det ble en gigantisk suksess og en stor opplevelse for de unge deltakerne.

Det deltok hele 93 spillere fra 7 til 16 år. Yngstemann syvåringen Brage Moe vant faktisk i barneskoleklassen!

Masse bridge og sosialt samvær for 93 barn og unge på Lillehammer

I en pause under Sveaas-turneringen kom alle de unge spillerne marsjerende inn i spillelokalet hvor både norske og utenlandske stjernespillere satt og det ble stor stas med premieutdeling og presentasjoner. Stor stas!

Resultatene fra selve bridgeturneringen finner du her.

 

 

Marit Sveaas internationale bridgeturnering

Denne turneringen startet fredag og avsluttes søndag. Så langt har de ikke spilt mer enn 16 runder, 64 spill, og det gjenstår 25 runder (100 spill). Før start lørdag morgen leder Thomas Charlsen og Christian Bakke foran to engelske par.

Alle resultatene finner du her.

Her er et typisk parturneringsspill fra fredagens spilling, et spill som ville gått fort i glemmeboken om det hadde vært snakk om lagkamp.

Giver nord, ingen i sonen

Den vanligste kontrakten var 4 hjerter.

Ø/V har to ess, men hvis de ikke tar for dem kan det bli tolv stikk. La oss si du er i 4 hjerter som nord, og øst spiller ut spar 5. Da kan du ta ut trumfen og innkassere sparstikkene med avkast av to ruter. Øst viser seg å ha startet med dobbelton spar og dobbelton trumf. På tredje og fjerde spar kaster han to kløver. Nå handler det om å tippe hvor kløver knekt befinner seg, og det valget svinger mange poeng i parturnering! Hva ville du gjort?

Øst har antagelig fem kløver fra start, og da er han nok favoritt til å ha et bestemt kort i fargen, her kløver knekt. Men spiller du på det og tar finesse over han tapes to kløverstikk siden det så slik ut fra start:

Det var noen par som gamblet litt her og havnet i 3NT hvor det er de samme elleve sikre stikkene som i hjerterkontrakt. Tre av dem som spilte grand fikk tak i tolv stikk og delte toppen (+46) for +490. De grandhaiene som fikk +460 fikk +6 av 48 oppnåelige. Mellom 460 og 490 kom de som hadde fått tolv stikk i hjerterkontrakt, og det ellevte stikket var gullkantet. Å få +480 ga +27, mens de som tapte til to ess, eller bommet kløveren etter at de hadde fått kastet unna ruteren ble avspist med -23, 50 poeng i sving pga. et lite overstikk.

 

 

 

RUTERKNEKT BK 80 år

I helgen arrangerte trondheimsklubben Ruterknekt BK et helge-arrangement i forbindelse med klubbens 80-årsjubileum. Det foregikk på Baardshaug herregård på Orkanger. 

Selv deltok jeg i Ruterknekt som tenåring. Det jeg husker best fra den tiden er en klubb med god atmosfære, og nye spillere ble godt mottatt i et inkluderende miljø. Det har jeg inntrykk gjelder også i dag.

Og klubben får det til, med mange bord på spillekveldene. Flere talere under festmiddagen nevnte det med den gode atmosfæren og hvor godt de ble mottatt da de begynte i klubben. Det er selvsagt andre klubber i Norge som får til dette, men jeg tror Ruterknekt på mange måter er en mønsterklubb i så måte.

På lørdag var det stor festmiddag med god mat og drikke, taler og underholdning. Meget vellykket. Men det ble spilt bridge også før og etter selve festen, fra fredag til søndag. Det var både singel-, par- og lagturnering. Mange av medlemmene er utrolig glade i å spille bridge, så det var flere som spilte utenom turneringene også. I pausene og før og etter de offisielle turneringen satt de og spilte.

Mye bridge under Ruterknekts jubileumsarrangement

Vi tar med et spill fra en av turneringene. Det er et instruktivt motspill hvor det egentlig ikke behøves signaler, men logikk og evne til å få med seg den informasjonen som er der må til.

Giver øst, alle i sonen

 

Syds 2 hjerter er svakt innhopp, normalt sekskorts farge.

Ved det bordet jeg satt nord og var blindemann spilte vest ut kløver 3. Spillefører la liten og øst vant første stikk for damen. Tilbake kom trumf som gikk til bordets nier. Hjerter knekt ble stukket over med damen før spillefører tok for hjerter ess, og øst fulgte med tieren i tredje hjerterrunde.

Hva vet vi så langt?

Allerede temmelig mye!

For syds hopp til 2 hjerter var som sagt svakt, og dermed kan ikke syd ha flere honnører, for han er plassert med A-K-Q-sjette i hjerter, 9 poeng. Han kan vel kanskje ha spar knekt i tillegg, det gir i så fall 10 poeng.

Etter tre runder trumf spilte syd kløver 10. Vest la på nieren, kanskje som Lavinthal for å vise topphonnør i spar (?). Greit nok, men egentlig unødvendig å signalisere hvis øst også på dette tidspunktet har fått med seg at syd ikke kan ha spar konge. Det gikk altså kløver 10 fra syd, nieren fra vest, liten fra bordet og østs konge. Dermed er to kløverstikk godspilt med bordets A-J, og da er det kritisk for forsvaret, de må få tak i stikkene sine hvis ikke syd skal få kastet en taper på nords fjerde kløver.

En kan gå ut fra at syd startet med tre-korts kløver, hvis ikke ville han neppe gitt bort to kløverstikk.

Inne på kløver konge skifter øst til spar 2, liten hos syd og kongen hos vest.

Hva bør vest spille nå?

Enten må det spilles spar tilbake, eller ruter dame. Øst er plassert med spar ess, kanskje også knekten, og ruter ess. Forsvaret har tre stikk og må få fatt i tre til for å bete kontrakten. Det kan være tre sparstikk og ruter ess hvis vest spiller spar og syds hånd ser slik ut:

Hva om syd har dobbelton i ruter? I så fall ser kortene hans slik ut fra start:

Da er det kun ett sparstikk til Ø/V kan få, to sparstikk totalt, men de kan få to ruterstikk. I så fall må ikke vest spiller spar, men skifte til ruter dame.

Hvis vest spiller spar og syd har dobbel spar og dobbel ruter legger spillefører spar 10, øst legger knekten som vinner forsvarets siste sparstikk. Ruter konge er gardert siden øst er inne. Forsvaret får ikke to ruterstikk lenger, en av syds rutere kan senere kastes på kløver og beten forsvinner.

På den annen side, om vest spiller ruter dame og syd har tre små spar og singel ruter dekker spillefører med ruter konge, og øst kommer inn. Da er Q-10 i spar gardert med øst inne, og en spar kan senere kastes på kløveren. Så beten kan forsvinne om det skiftes til ruter dame hvis det sitter slik.

Hvordan kan vest vite hva som er riktig i den situasjonen, spar tilbake, eller ruter dame?

Det er her logikk og bruk av all informasjon kommer inn.

Ved bordet spilte vest ruter dame da hun var inne på spar konge, men da forsvant beten siden hele spillet så slik ut:

Ø/V har seks motspillstsikk, men bare om de får tak i dem (tre i spar, ett i ruter og to i kløver).

Da vest var inne på spar konge spilte hun ruter dame som ble dekket med kongen og esset- Øst var inne, og spar Q-10 var gardert. En spar forsvant på nords fjerde kløver, åtte stikk og +110.

Vest burde fortsatt med spar.

Hvorfor? 

Fordi vest vet at det må være riktig hvis hun klarer å lese fordelingen rundt bordet, og det er mulig i dette tilfellet.

For at ruterspill er riktig må altså syd har dobbelton ruter. Hvilken fordeling har i så fall øst?

Hvis syd har to ruter blir det kun to ruter på øst også. Vest vet ganske sikkert at øst har tre kløver og tre hjerter. Hva blir det igjen i spar om øst har kun to ruter?

Svar: femkorts spar!

Og med 5-3-2-3 og femkorts major ville ikke øst ha åpnet med 1 kløver, men 1 spar.

Tips: I bridge er det slik enten man er spillefører eller motspiller at det er to skjulte hender. Husk at hvis man vet noe om den ene skjulte hånden så vet man med sikkerhet noe om den andre skjulte hånden også. Dette er facts, det er bare om å gjøre å tenke på det.

Det samme gjelder om man gjør noen forutsetninger, som i dette motspillet at «ruterskift er riktig om syd har to ruter», så vet man også hva den andre skjulte hånden (her øst) i så fall har i den fargen (her ruter).

I noen motspill får man så mye informasjon at spillet blir nesten som en åpen bok. I dette tilfellet får vest vite «alt» om både hvor honnørene er plassert og fordelingen. Og med åpne kort bør man vel finne motspillet?

Tipset blir å forsøke å gjøre det til en vane når informasjon tikker inn om en skjult hånd å fortelle seg selv hva en vet du om den andre skjulte hånden. Da kan man ofte få svaret på hva som er riktig å gjøre. Dette kan for mange virke vanskelig, men det dreier seg egentlig om facts.

Vel, dette var kun ett spill under Ruterknekts jubileumshelg, og det ble fort glemt da nye spill kom på bordet i ett sett. Jeg tror absolutt alle stortrivdes da 80-åringen ble feiret!

Hvor høyt bør det sperres (2)

I forrige innlegg ble dette spillet fra lagfinalen fortalt:

Det handlet mest om hvor høyt syd skulle sperre etter innledningen 2 kløver (vest) - 2 ruter. Ved noen bord gikk det slik:

De fleste er enige om at øst nok burde lagt på til 7 hjerter. Jeg fortalte at David Ueland (Klepp BK 1) gjorde det, men han har fortalt meg at meldingene ikke gikk akkurat slik da makkeren Jomar Lygre Undheim på vests plass la inn en storeslemsinvitt. Meldingene ved det bordet gikk slik:

Dette ga 13 IMP til Klepp BK 1 da storeslemmen var nedlegg, og Ø/V ved det andre bordet stoppet i 6 hjerter. 

Da jeg spurte Ueland om betydningen av 5NT og 6 kløver innrømmet han at det ikke var helt klart, så spillet og meldesituasjonen viser uansett at det nok ikke er så mange som har klare avtaler i denne litt uvanlige meldesituasjonen. Forslag til hvordan det kan avtales her kan de lese om i forrige innlegg her i bloggen.

Hvor høyt bør det sperres?

Av og til havner man i meldesituasjoner hvor det skal sperres, men så er det ikke opplagt hvor høyt det bør meldes.

"Så høyt som du tør", er et råd jeg fikk en gang.

Poenget med å klinke til høyt og luftig med det samme, spesielt i lagkamp er at da får motparten veldig lite rom til å utveksle informasjon. De må gjette.

Det er imidlertid ikke alltid slik at det blir riktig å sperremelde så høyt at det trolig er ett trinn høyere enn de andre. Kanskje har ikke motparten så høy kontrakt som en kunne håpet på, eventuelt en kontrakt de ikke finner pga. din sperremelding. Kanskje blir du simpelthen spillende, doblet selvfølgelig, ett trinn høyere enn spilleren på samme stol ved det andre bordet.

Etter at det spillet du får presentert i dag var spilt i lagfinalen og alle visste kortene var det mange som var klare på at de ville gjort det som viste seg å være fasiten. Fasit-meldingen – eller den meldingen som fungerte best i praksis i dette spillet – er antagelig også best i det lange løp, men det er litt grunn til å påstå at enkelte som ikke spilte, men som var nokså skråsikre på hva som var riktig melding etterpå. Jeg er ikke uenig, men kanskje blir vi litt farget av at vi vet hvordan spillet så ut? 

Etterpåklokskapens lys er skarpt, og en ser i det lyset klart og tydelig hva som er det beste.

   SYD

Du sitter syd i gunstig sone og skal finne en melding etter denne starten:

2 kløver er sterk, kunstig melding. 2 hjerter er naturlig, positivt svar med minst femkorts farge.

Hva melder du?

Å ikke sperre med slike kort er opplagt feil, det gir rom for Ø/V til å «prate sammen». Det må hoppes, men å hoppe til 4 kløver er altfor spedt.

Hva med 5 kløver?

Det var det flere som sa, og det var nok til at Ø/V «trynet» ved noen bord. Men 5 kløver burde nok ikke vært nok til å vippe Ø/V av pinnen.

Er det noen nedside med å si 6 kløver direkte?

Ja, det er ingen garanti for at de har en høy kontrakt, lille- eller storeslem. De behøver ikke alltid ha særlig god tilpasning, makker kan ha gode majorkort. I så fall blir det bare til at åpneren dobler 6 kløver hvor kanskje han også ville doblet med pass rundt om du hadde sagt bare 5 kløver. Skjer det, og syd ved det andre bordet hoppet til 5 kløver går du simpelthen en doblet bet mer enn ved det andre bordet.

Men i dette tilfellet var et skikkelig høyt hopp til 6 kløver tingen:

Ø/V har som du ser en nedlegg storeslem i hjerterkontrakt og grand. 

I BBO-kampen hoppet syd til 5 kløver ved begge bord, og vest sa 6 hjerter. Meldingsforløpene ved de to bordene i den kampen ble slik:

Og:

Hvis jeg skal være litt streng her mener jeg at han på øst sin plass som passet på vests hopp til 6 hjerter sovnet av. Med K-Q i trumf og kløver ess burde han lagt på til 7 hjerter. Makkeren meldte tross alt slem med hopp uten to nøkkelkort og trumf dame, så han må nesten ha resten, men tydeligvis er vest bekymret for at det er en kløvertaper. Det var David Ueland (Klepp BK 1) som løftet til 7 hjerter.

Kan det meldes litt mer vitenskapelig over syds 5 kløver?

Ja, men det er mange, selv i en lagfinale som ikke har gode avtaler i slike tilfeller hvor motparten spretter innpå på fem-trinnet. I så fall – det er altså ikke helt klart avtalt hvordan det meldes her – synes jeg 6 hjerter er en grei melding av vest. Men da bør de nok finne storeslemmen ved hjelp av sunn fornuft.

Hvis paret har gode avtaler kan de for eksempel være omtrent slik:

- 5NT er Key Card Blackwood, eller det kan avtales bare som ess-spørring. Det kan det være bruk for i slike situasjoner som dog er nokså sjeldne.

- 6 kløver er storeslemsinvitt med førstekontroll i kløver. Som regel er det renons, men en kan også tenke seg monsterkort hvor 6 kløver er en grei melding som storeslemsinvitt med kløver ess.

Via 5NT kan nesten ikke Ø/V unngå å melde 7 hjerter i dette tilfellet, og det med bra kontroll.

Når det ble snakket om slike avtaler her om dagen på en lunsj med bridgespillere ble flere enda mer sikre på at 6 kløver med en gang er syds beste melding, fordi den meldingen tar bort disse mulighetene for motparten. Det er korrekt, men så er det altså slik at mange makkerpar også på det høyeste nivået i Norge ikke har slike avtaler, så det kan godt hende du ved å hoppe til 6 kløver bare går deg doblede beter på et høyere trinn enn ved det andre bordet, hvis spillet ser annerledes ut.

Kan Ø/V finne 7 hjerter selv om syd hopper til 6 kløver?

Kanskje, men det blir verre. På samme måte som jeg hevder øst bør legge på til 7 hjerter idet syd sier 5 kløver og vest hopper til 6 hjerter, har øst bra argumenter for å legge på om syd sier 6 kløver og vest 6 hjerter uten å hoppe dit. Men det er klart at siden vest i det tilfellet ikke hopper til 6 hjerter blir det litt mer usikker, for vest er jo en vanvittig presset situasjon pga. 6 kløver-meldingen.

I lagfinalen spilte fire Ø/V-par 6 hjerter, de andre fire var i 7 hjerter.

Feil VP-snitt

I forrige innlegg hvor det ble fortalt om avslutningen av lagfinalen ble det skrevet at vinnerlaget Studentenes BK 3 sitt snitt per kamp var 12,7 VP per kamp. Det er som flere har påpekt feil.

Det er kanskje en mulighet for at undertegnede delte totalscoren på åtte i stedet for syv kamper som ble spilt, men jeg velger heller å skylde på at det må ha vært en feil med kalkulatoren. 

Riktig gjennomsnitt per kamp er 14,5 VP som gir en meget solid vinnerscore. 

Studentenes BK 3 vant som tidligere fortalt på en overbevisende måte. Før de to siste kampene var imidlertid VP-snittet skyhøyt, og med samme innsats mot slutten kunne de antagelig satt rekord for vinnerscore i NM for klubblag finale.