Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WBT MASTERS REYKJAVIK

På Island spilles nå World Bridge Tour Masters.

Turneringens hjemmeside med resultater og all slags informasjon finner du her.

Opplegget er som i tidligere WBT-turneringer, en Round Robin fulgt av plasseringskamper. Det er som vanlig i disse turneringene et knallsterkt felt, og flere norske spillere deltar. Etter 10 av 16 runder ligger GILLIS best an av lagene med norsk innslag (Brogeland, Sælensminde og O.Svendsen), på 5.plass. På 6.plass ligger DE BOTTON (med bl.a. Hoftaniska, Charlsen og Helgemo).

DE BOTTON fikk noen magiske kontrakter mot seg i et par av kampene. Her er et spill fra runde 1:

Superaggressive sperreåpninger er blitt mer og mer vanlig, spesielt i gunstig sone. Selv er jeg litt skeptisk til det hvis spranget fra det beste en kan ha for en sperreåpning til de svakeste er veldig stort. Det kan føre til usikkerhet for den andre spilleren som kanskje ikke tør stampe eller sperre videre, og da kan den aggressive åpningsstilen paradoksalt nok føre til at paret blir mer passive i de videre meldingene, bortsett fra aggressiviteten selve åpningen gir, da. Men noen ganger fungerer slike ultraspreke sperreåpninger. I dette spillet åpnet øst med 3 ruter mot DE BOTTONS N/S-par. Hvem av nord eller syd skal melde over det? Det er ikke lett, og det gikk pass rundt. Kontrakten gikk tre bet, N/S +150.

Som du ser kan N/S vinne utgang, for eksempel 3NT. Det finnes ikke inntak til østs ruterfarge. Ved det andre bordet åpnet også øst, der med svake 2 ruter. Derfra gikk meldingene slik:

Jeg vet ikke om N/S hadde helt kontroll på dette, men syds 2NT-melding gjorde at grandkontrakt ikke var så fristende. Grandkontrakten ville blitt på feil side, for de visste jo ikke at ruter ess satt foran. Så det ser litt ut som de snublet seg ut i 4 spar, en sårbar kontrakt med kun 4-3 i trumf. Det måtte sitte litt snilt.

Ruter dame kom ut til esset fulgt av mer ruter. Spillefører vant med kongen og tok hjerterfinesse til vests konge. Det kom hjerter tilbake, og spillefører tok også det siste hjerterstikket. Så liten kløver fra syd. Det spiller ingen rolle hva vest gjør. Han la liten, men spillefører tippet riktig og la damen. Så kløver til esset og mer kløver. Uansett hvordan det nå satt kunne nords fjerde kløver trumfes med spar ess - 10 stikk, +620 og 10 IMP ut for DE BOTTON. 

Før runde 10 lå DE BOTTON bedre plassert enn nr. 6, men så ble det et stort tap mot MILNER. Et av de tapte spillene var dette:

N/S har nesten verdier til utgang, 24 poeng til sammen. Og slik det sitter står det i 3NT. Merk at spar 9 er et viktig kort her, hvis ikke kan Ø/V få fatt i fire sparstikk og for hjerter ess, men med tieren og nieren i spar har N/S en stopper. Slik det sitter vinnes dermed 3NT hvis man kommer seg dit. Men ved de fleste bordene ble kontrakten 2 spar Ø/V! Det skjedde flere steder etter to passer og åpning med 1 ruter av øst. Noen steder åpnet nord med sin flate 11-poenger. Da går naturlig nok syd på til utgang.

Akkurat de to scenariene skjedde i kampen DE BOTTON - MILNER. DE BOTTONS N/S spilte mot Ø/V sin delkontrakt i spar hvor det ble ni stikk, Ø/V +140. Der DE BOTTON satt Ø/V kom N/S i 3NT og vant den med ni stikk, N/S +600, og MILNER vant 12 IMP på spillet. 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.