Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Små marginer

I Canberra ble turneringen South West Pacific avsluttet på torsdag. Det deltok 76 lag. Dette var et avsluttet mesterskap, men det følger en Knock-Out turnering (National Open Teams) for de åtte beste i SWPT. Som vanlig ble det jevnt og spennende den fjerde dagen, et bikkjeslagsmål for å bli på topp-8. Mitt lag var inne på topp-8, så ute, så inne igjen (nr. 7) før siste kamp. Da ble det et lite tap 7 IMP. Det var trist å se resultatene bli offentliggjort og miste plassen i NOT kvartfinalen med 0,4 VP margin.

Når det er så jevnt til slutt i en turnering vil mange lag finne ut at de lett kunne fått fatt i de nødvendige IMPæene. Men det gjelder alle. Man fokuserer gjerne på avslutningen og spillene mot slutten som kunne avgjort det hele selv om det selvsagt har blitt spilt bort mange IMP tidligere i en sånn fire dagers turnering med hele 240 spill.

Min unge makker (20 år) og jeg spilte ikke godt i denne turneringen etter en bra innsats i den store IMP-par turneringen dagene i forveien (4.plass). Men gode lagkaerater gjorde at vi hang med der oppe. Jeg syntes synd på makker som etter siste kamp fant ut en "teknisk" feil helt mot slutten kostet mer enn nok til av laget ville blitt nr. 8 eller 7.

For meg var ikke spillet noe stort problem som nord. Kontrakten var 3 spar og kortene til venstre med spar konge singel var blindemann. Makker som hadde meldt hjerter spilte ut ruter dame. Jeg stakk over og tenkte at her tar vi tre ruterstikk, så ser jeg om makker legger styrke eller svakhet i hjerter. Hvis han legger svakhet bør det spilles en fjerde runde ruter til trippelrenons. Hvis makker har noe å bidra med i trumf i fjerde stikk får han trumfet ut spar konge. Da har jeg minst ett sparstikk. Slik det så ut (makker satt med Q.10 i spar) får jeg to sparstikk og beten. Så ruter ess vant første stikk fulgt av ruter konge, og makker la svakhet i hjerter allerede i andre stikk. Jeg tok for ruter knekt og spilte en fjerde ruter. Men så kom sjokket, makker måtte si fra at han hadde revokert. Slik så hele spillet ut:

Dette er et hverdagsspill hvor korrekt motspill mot 3 spar gir tre ruterstikk og to trumfstikk til nord siden vest må bruke trumfkongen idet fjerde runde ruter spilles og syd setter i spar 10. Men da lover og regler kom inn i bildet ble stikk overført til spillefører pga. av revoken i stikk 2, og kontrakten ble notert som vunnet. Det kostet selvsagt noen IMP, og slik det var utgjorde det litt over 1VP mens altså marginen opp til 8.plassen var 0,4 VP.

Slikt skjer, og ganske typisk mot slutten av en lang turnering hvor spillerne er slitne. Men oftere enn at en sylskarp 20-åring gjør slikt er det vel at spillere på min alder revokerer...

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.