Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Urettferdig?

Noen ganger skulle man ønske systemet var en eller annen form for relesystem hvor man kan spørre og grave og finne ut så godt som alt. Hvis det da ikke kommer motmeldinger hvor de systemene av og til er mer i trøbbel enn de som spiller naturlig system er. Vel, dette spillet fra en parturnering i helgen er slik at det var vanskelig å finne ut "alt" med vanlig system, og N/S-parene klarte ikke å finne ut hvor gode kort de hadde til sammen. Ville du og din favorittmakker funnet toppkontrakten?

Det ble hjerterkontrakt med dette. Det er ikke så rart, kanskje, for nord åpner med 1 hjerter, og syd går naturlig nok for hjerterkontrakt og svarer de fleste steder 2NT, Jacoby, eller Stenberg som vi kaller det i Norge. Det viser som de fleste vet 4+ kort støtte i majorfargen og er utgangskrav. Senere blir det fort at syd spør om nøkkelkortene, og da finner han ikke ut at nord har en så knallsterk kløverfarge, men får informasjon om at makkerparet mangler trumf dame. Da blir det enten å satse på storeslem som sett fra syds sitt synspunkt normalt er avhengig av at ess-knekt-fjerde mot kongen tynt femte løser seg uten taper, eller gi seg i lilleslem hvor det normalt blir tolv eller tretten stikk. Ingen i makkerparet vet at de faktisk har tretten toppstikk i grand kortene med kun to hjerterstikk!

Spillet var skuffende for makker og meg. Motparten kom i 6 hjerter med nord som spillefører, og det ble litt "drama" i spilleføringen.

Hvordan ville du spilt den kontrakten? Er det noen grunn til å tenke på å ta hjerterfinesse? Det blir litt mot salen, for å toppe med en slik farge er marginalt bedre enn å spille på 3-1 og legge ned kongen fulgt av finesse med knekten andre gangen.

Du regner med alle er i slem og noen få i storeslem, så det blir nok et slags valg hva du bør satse på. 

Det er dog et lite poeng her, i alle fall hvis du har bestemt deg for å ikke spekulere i hjerterfinesse, dvs. hvis du har tenkt å ta for ess-konge uansett.

Hvilken honnør spiller du først?

Dette er parturnering, så safespilling står ikke høyt på prioriteringslisten. Men siden du ikke har tenkt å gjøre noe spesielt for det eventuelle overstikket bør du også i parturnering tenke på at det kanskje kan sitte kjempeskjevt noen ganger.

Hvilken 4-0 sits i trumf kan det sikre deg mot uten å tape noe stikk på å spille slik hvis det sitter 3-1 eller 2-2?

Hvis øst har fire trumf spiller det ingen rolle hvilken honnør du legger ned hvis det er snakk om å vinne kontrakten. Men hvis vest har alle fire trumfene kan det fort gå galt å spille kongen først, vest vil i så fall normalt få to trumfstikk med Q-10-x-x bak A-J-9 etter at kogen er spilt. Og slik satt det:

Han som satt nord mot oss er en bra spiller som bannet stygt etter å ha lagt ned hjerter konge og oppdaget renonsen hos øst. Men han ga ikke opp. Hvis vest følger farge i de fargene han velger å cashe kan det med endel sitser ende med et sluttspill hvor vest med tre kort igjen må stjele seg inn bare for å spille trumf rett inn i A-J. Men her fikk vest stjålet tidligere, i tredje runde kløver, og så fikk han fridd seg. Da måtte han få betestikket med ett trumfstikk til.

Hvis trumfesset spilles først (med plan om a bare ta A-K) oppdages 4-0 sitsen. Det spilles hjerter mot K-8-x-x gjenværende, og vest som sitter i mellom får kun ett trumfstikk. Og om det er vest som er renons i trumf kan spillefører simpelthen spille hjerter til kongen i fargens andre runde, så hjerter mot knekten - en trumftaper. Å spille esset først gjør imidlertid at man går glipp av tretten stikk hvis øst har alle fire trumfene (på kongen oppdages sitsen, og om øst har alle trumfene tas dobbelfinesse - null trumftaper.).

Et merkelig spill; N/S har 5-4 tilpasning i hjerter, men det er som nevnt tretten stikk i grand uten å utnytte den fargen. Kun hjerter A-K er nødvendig. For det er 2+2+5+4 = 13 stikk fra taket! En kuriositet: det står faktisk i 7 ruter (!) også om nord som har singel rutertier er spillefører (om syd spiller ruterkontrakt kan vest spille hjerter ut til stjeling). Da har man vel grunn til å tro på en gladscore etter at motparten har spilt 6 hjerter med bet, en kontrakt som står?

Hvor mange prosent ga for den deilige beten, +100 til Ø/V?

53%!

Det var en rekke par i storeslem, men de var i feil storeslem, 7 hjerter. Flere av dem gikk to bet. Ingen god reklame for bridgen i New Zealand, kanskje, for ingen spilte grandkontrakt i det 48 par store feltet hvor faktisk mange bra spillere deltok! Noen få par vant 6 hjerter (78% score), og en av dem fikk +1660 i 6 hjerter doblet der vest meget ufornuftig doblet lilleslemmen. Da han ble spurt hvordan i alle verden han kunne finne på å gjøre det var svaret at makkeren hadde meldt! Øst i det makkerparet av den superaktive typen som melder med ingenting bare for å forstyrre. Det var likevel uklokt å doble, men manger ganger mer uklokt å melde (i sonen for sikkerhet skyld!), synes jeg. Eller det er vel heller grunn til å si at det er patetisk, kanskje til og med rett og slett dumt...

Med andre ord en fortjent bunn (x 2) for de to spillerne.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.