Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Det enkle er ofte det beste

Neida, dette er ikke noen reklame for en velkjent butikk-kjede, men et spill som viser at det av og til lønner seg å gjøre ting enkelt. Spillet er fra Summer Festival of Bridge i Canberra, Australia. Denne festivalen er et to uker langt arrangement. Den første uken har det vært flere turneringer, og i helgen den nest viktigste turneringen, TBIB Open Swiss pair, en imp-parturnering for 144 par.

Festivalens hovedturnering, South West Pacific Teams starter mandag og pågår i fire dager. Mot slutten av uken spilles så National Open Teams som er for kun de 8 beste i SWPT mens de andre spiller forskjellige andre turneringer helt til neste søndag.

Den første uken var det i tillegg til noen sideturneringer australske mesterskap for Seniors og Ladies. Og i de to sistnevnte turneringene ble det i helgen spilt seminfinaler og finaler for å avgjøre mesterskapene og hvem som skal få representere Australia i Bridge OL i Buenes Aires til høsten. Samtidig var det Youth Week, et lignende arrangement som de flotte arrangementene vi har for ungdommer i Norge. Og ungdommene storkoste seg. Min faste makker for tiden som nylig har fylt 20 år deltok. Han fortalte at i en av singelturneringene fikk han en makker som var 6 år! Jeg tror ikke jeg har hørt om en seksåring som spiller organisert bridge før? Det kan vel ikke bli særlig kulere enn det...

Laura Ginnan som organiserte Youth Weekend har sendt meg et bilde hvor en ser en glad liten gutt spiller bridge. 

Seksåringen Ashley Matheson på bridgeturnering. Noen yngre?

Så til det nevnte spillet som er fra en sideturnering i forrige uke, også det IMP-par turnering. Ta nord sine kort og vurder hva du ville gjort. Du er giver, og ingen er i sonen.

Du åpner med 1 kløver og hører 1 hjerter fra øst. Din makker på syds plass sier 2 ruter! Det viser slik jeg spiller minst femkorts farge og minst 10 poeng, rundekrav. Nestemann (vest) melder 2 hjerter. Hva gjør du nå?

I mange år har jeg forsøkt å påvirke uerfarne spillere til å IKKE går rett i ess-spørring hvis det behøves litt undersøkelser først. En ser alt for ofte at det hoppes rett i Blackwood, eller Gerber og slikt, og så når svaret på antall ess kommer begynner den som spurte å klø seg i hodet. Antall ess var ikke nok til å fortelle hvilken kontrakt de skulle spille. I mange sånne tilfeller burde spilleren tatt det litt med ro og undersøkt mer om tilpasning og kanskje mer om hvor sterkt makkerparet egentlig var til sammen. Å finne ut antall ess behøver på ingen måte være nok til å vite hva sluttkontrakten er.

Men av og til er det nok.

I dette spillet er vel det eneste du ønsker å vite om makker har god ruter (K-Q) og om han kanskje har spar ess?

Her synes jeg det er greit å gjøre det enkelt og gå rett i 4NT, Key Card Blackwood med ruter som trumf. Da får du litt overraskende svaret 5 spar, to nøkkelkort samt trumf dame. Hva melder du da?

Makker har altså K-Q minst femte i ruter og spar ess. 7 ruter må være en glimrende kontrakt. Hvis makker har kun en eller to små kløvere blir det nok stikk ved å godspille kløveren. Kun en grusom kløversits kan kanskje ødelegge moroa. Det vil bli fem ruterstikk, og normalt minst fem kløverstikk, to ess og en sparstjeling hos nord = 13 stikk. Du sier altså 7 ruter, og meldingsforløpet har tatt 10-15 sekunder.

Her hadde syd for sikkerhets skyld kløver knekt, så det var tretten toppstikk både i ruter-, kløver- og grandkontrakt. Spillefører forlanger tretten stikk idet blindemann blir lagt på bordet, så spilleføringen tar kortere tid en meldingsforløpet.

Frustrerende for Ø/V, for selv om dette bør være et ganske enkelt spill for de fleste ga det hele 12 IMP til N/S. 60 par deltok i denne sideturneringen hvor nivået riktignok var litt lavere enn i de største turneringene. Av de som satt N/S var det kun tre par som spilte storeslem. Resten var delt med nesten like mange i lilleslem som i utgang!

Hvorfor?

Det må sies at øst meldte merkelig som meldte inn 1 hjerter, ikke 1 spar eller kanskje Michaels Cuebid (begge major). Og noen steder var nok Ø/V mer aktive så det ble vanskeligere for N/S.  Jeg hørte imidlertid at mange var i ganske lignende situasjon som det meldingsforløpet vi skisserte her, men nord krevde med 3 hjerter eller lignende, og det hele ble uklart.

Ja, dette var et eksempel på at det kan lønne seg å gjøre det enkelt av og til. Og det var også et eksempel på hvor brutal IMP-par kan være. Det er som jeg har hevdet mange ganger før en nokså tilfeldig turneringsform som jeg personlig ikke liker, for det blir en kjempefordel å sitte med kortene. Men også i den turneringformen jevner nok akkurat det seg ut, så spiller man godt blir det poeng i IMP-par og.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.