Bare nesten for Bridge in Norway

I OCBL teams på BBO måtte lag Bridge in Norway med norske og Simon Gillis vinne den siste kampen for å ha en sjanse til å bli nr. 2 i puljen, eller bli en av de to beste treerne for å gå videre til kvartfinalen. De vant kampen, og ledet voldsomt i første del av den mot et sterkt nederlandsk lag. Men i andre del ble det bare IMP ut og seieren (13,75-6,25VP) ble litt for liten. Det manglet noen få VP for avansement.

I et av spillene i flytperioden av kampen kom en meldesituasjon som handler mest om stil. Geir Helgemo satt nord og hørte pass fra makkeren Martin Andresen (syd), og svake 2 spar fra vest. Han satt med dette:

Melder du inn 3 hjerter, eller dobler du?

Mange dobler automatisk med slike kort, selv på et lavt meldetrinn. Jeg mener å melde inn er klart bedre, spesielt på et lavt meldetrinn. Av de som er enige i det vil mange av dem doble når meldingene starter høyt da det kan bli feil å si 3 hjerter om det går pass rundt og makker for eksempel har en singelton hjerter. Det føles kanskje litt tryggere å doble opplysende, og hvis de blir spillende 3 hjerter kan det selvsagt godt hende de har en mye bedre kontrakt i en av de andre fargene.

Helgemo er definitivt i den gruppen som mener det er best å melde inn med femkortsfarge i major fremfor å doble, og her gjorde han det også på tre-trinnet. Hans innmelding 3 hjerter gjorde det mye lettere for N/S da hele spillet så slik ut:

Etter 3 hjerter fra nord sa øst 3 spar, og Martin hadde til 4 hjerter. Den fikk Helgemo spille, og øst spilte ut kløver dame. Geir stakk med esset og spilte trumf. Øst stakk seg inn og spilte kløver til tieren og stjeling hos vest. Men det stjelestikket var på bekostning av ett stikk forsvaret kunne fått i kløver. De fikk kun for ruter ess etterpå, ti stikk og +620.

Kontrakten kan betes med ruter 10 i utspill, men det er et fantastisk double dummy (åpne kort) motspill som må til. Med ruter 10 ut må vest lasjere i første stikk. Øst stikker seg inn på trumfesset og spiller ruter til esset og ruter til stjeling. Da har forsvaret tre stikk, og nå frir øst seg med spar. Ø/V må få kløverstikk til slutt, og det er beten.

Ø/V får fort ni stikk i spar og kunne gjort det bedre ved å stampe, men det er altså i teorien en stamp mot en utgang (4H) som ikke står. Ved noen bord gikk Ø/V en bet i 4 spar doblet. Her er hva som skjedde med BIN sitt par som Ø/V. 

Ved det andre bordet doblet nord opplysende over Brogeland sin svake 2 spar, og øst (Bakke) høynet til 3 spar. Da var det ikke så enkelt for N/S, og det gikk pass rundt. I 3 spar ble det ni stikk, +140 til Ø/V, og 13 IMP til Bridge in Norway.

Det skjedde ved en rekke andre bord at vest fikk spille 3 spar etter samme meldingsforløp, dvs. nord valgte å doble opplysende heller enn å melde inn 3 hjerter. Spillet beviser kanskje ikke så mye om hva som er best i det lange løp i slike meldesituasjoner, så det blir bare antagelig bare litt sånn "Just saying"...