ONLINE NEWS: GILLIS vant, men tapte...

I onlineturneringen MINOR ALT INVITATIONAL III gjorde lag GILLIS det skarpt.

På laget spilte Simon Gillis, Erik Sælensminde, Boye Brogeland, Christian Bakke, Øyvind Saur. Geir Brekka og Espen Eichsen. De var nære på å vinne kvalifiseringen, men med i underkant av 2 VP mindre enn vinnerlaget BLACK ble det "kun" tredjeplass.

I semifinalen møtte det "norske" laget nettopp BLACK, og pga. plasseringen i kvaliken fikk det engelsk-svenske laget 10,1 IMP i carryover. Derfor hjalp det ikke at GILLIS vant flest IMP i den 32 spills semifinalen, for på totalen var de bak med fattige 4,1 IMP!

Brutalt...

Lag BLACK fulgte opp ved å vinne finalen også.

Når det er så jevnt kan mange spill som kunne forandret sluttresultatet dras frem. Her er ett av dem, og i dette tilfellet ble det meste avgjort i meldingene. (Giver nord/alle i sonen)

Etter pass fra nord åpner øst med 1 grand, 15-17. Ville du meldt noe nå med 8 balanserte?

Det kan være 25 HP til sammen hvis grandåpneren har maksimum. Oftere er det færre HP, og selv med 25 balanserte er det langt i fra sikkert 3 grand står. I parturneringen mener jeg det er en klar pass. I lagkamp? Tør du å gi opp håpet om soneutgang?

Det skal ikke påstås noe om hva som vil være riktig i det lange løp her, og melder du Stayman og makker ikke har en major kan det hende du kommer for høyt og går bet. På den annen side, hvis grandåpneren har en major, og spesielt hvis han har en femkorts major er utgangssjansen større.

Lag GILLLIS sin vest passet. Dermed var de det eneste av de fire Ø/V-parene som spilte 1 grand, de andre meldte utgang.

Øst hadde 17 bra poeng, og om vest melder Stayman og deretter 2 grand over østs 2 ruter legger øst på til 3 grand. Er utgangen så bra?

Med ruter ut kan det ofte bli bet, og det blir fort nødvendig å finne kløver dame hvis nord kun setter i ruter 9 på liten ruter fra bordet. Da er det sårbart! Naturlig måte å spille kløveren på er imidlertid kongen fulgt av liten til knekten som gir størst sjanse for fire stikk i fargen. I så fall vinnes enkelt (minst) ni stikk (0+4+1+4).

Alle de tre som var i utgang vant den. Dermed tapte GILLIS 10 IMP på spillet, og dett var dett...

 

 

 

LAGFINALEN: BAK overtok ledelsen

Etter fire av syv kamper i LAGFINALEN har Bergen Akademiske BK (Bakke, Charlsen, Ekren og Berset) fått opp en bra ledelse, 10VP foran Tromsø og 14 VP foran Topbridge 4 på tredjeplass. Båsmo hadde en tøff dag fredag da de møtte de to lagene som ligger på topp, men de er fortsatt på fjerdeplass.

Slik det ser ut nå ligger det an til at kampen om gull vil stå mellom BAK og Tromsø, men det skal spilles om mer enn nok VP til at andre, kanskje helst Topbridge skal kunne melde seg på i den kampen. 

BAK sitt lag er det eneste i finalen som består kun av fire spillere som derfor må spille alt. Det tror jeg ikke behøver å være noe negativt. Det spilles ikke mer enn 48 spill de tre første dagene, og søndag skal kun en kamp spilles. Lederlaget har imidlertid på papiret et tøft program da de på lørdag skal møte de to lagene fra Topbridge (Oslo) og avslutte mot Tromsø på søndag i det som kan blir en slags finale.

Tromsø har foruten BAK igjen Topbridge 4 og Vikersund som så langt må sies å være finalens skuffelse. Topbridge 4 sin gullsjanse ligger antagelig i at de skal møte de to lagene foran dem på listen før de møter Klepp i siste kamp. 

Alle resultatene, butler osv. finner du her. 

Arrangørens hjemmeside hvor du bl.a. kan finne bulletinene kommer du til ved å trykke på denne linken. 

Båsmo tok ledelsen mot Tromsø i runde 3, men tapte andre halvrunde og til slutt kampen med 4 IMP.

Det største svingspillet i den kampen var dette:

Hvilken kontrakt ville du likt å spille her?

Det er en god lilleslem i ruter. Et par kløverstjelinger hos nord er nok, og om ikke fargen blir godspilt 4-3) kan syds siste kløver kastes på spar ess.

Å melde 7 ruter er hardt, men kontrakten har ganske brukbare sjanser. Kløveren kan ofte godspilles, og om det går bra gir spar ess avkast for en hjerter. Underveis kan det hvis trumfen ikke sitter 4-0 trumfes et par spar hos syd. Da er det en sjanse at spar konge ramler tredje gangen, i så fall gir spar A-Q to avkast for hjerter. Går ikke det må nok hjerterfinessen gå. Hvis en regner på dette så blir nok sjansen for å vinne 7 ruter i minste laget til at det er korrekt å melde storeslem, men som sagt, en sjanserik kontrakt er det. 

Tromsø meldte 7 ruter, Båsmo var i 6 ruter. Kløveren satt snilt og lot seg godspille, men da spar konge ikke satt tredje (eller dobbel) og hjerter konge var plassert hos øst ble det en bet i storeslemmen. Med +1370 og +100 til Båsmo ga spillet hele 16 IMP.

Tre av de åtte N/S-parene meldte 7 ruter og gikk bet. Ved fire bord var kontrakten 6 ruter som ble vunnet, og ett par stoppet i utgang.

Ps. I teorien kan 7 ruter vinnes. Det forutsetter imidlertid en spilleplan som ikke er riktig å satse på. Det blir å spille med åpne kort og velge en marginal plan som fungerer kun med en spesifikk sits. Så dette blir for de spesielt interesserte. Men på resultatsiden står det under spillene en computeranalyse som forteller hvor mange stikk som kan vinnes, og der står det at det KAN vinnes tretten stikk i ruterkontrakt her - i teorien. Hvordan?

Det forutsetter dog en spilleplan som gir mye mindre sjanse enn å godspille kløveren, få med seg at spar konge sitter tredje, og hvis ikke ta hjerterfinessen. 

Selv bruker jeg aldri analyseprogrammene som forteller løsningen. Det er mer gøy som et puslespill å forsøke å finne ut løsningen selv når det er slike kryptisk spill, selv om det av og til tar en god del mer tid enn computeren som på et nanosekund får gått gjennom tusenvis av rekkefølger kortene kan spilles.

Første tanke er at kanskje den femte sparen kan godspilles og gi avkast for to hjerter hos syd. Sparen sitter jo 4-4. Men siden det i så fall må trumfes tre spar hos syd går det galt, vests trumfåtter tredje vokser til stikk.

Løsningen er å spille på denne eksakte sitsen i ruter og kløver. Det må tas kun en kløverstjeling som vi med åpne kort ser er nok til at kløveren går siden damen sitter tredje. Så må det ventes med den tredje trumfrunden for å beholde en trumf hos nord. Kløver konge gir ett hjerteravkast hos nord og feller østs dame. Så spilles kløver knekt mens altså vest og nord fortsatt har igjen en trumf, og i det stikket kastes enda en hjerter hos nord idet vest følger med sin fjerde kløver. Deretter kan en hjerter trumfes med nords siste trumf, og på spar ess forsvinner syds siste hjerter. Først etter alt dette trumfes en spar til syd, vests siste trumf tas ut og syd har igjen en kløver som står.

Jeg gjentar: Den vinnende spilleplan gir såvidt jeg kan se soleklart mindre sjanse enn den de som var i 7 ruter spilte på.