Helgemo på 3.plass i Winter Games par - Polsk dobbel

Winter Games i Monaco ble avsluttet søndag med siste del av parturneringen.

Geir Helgemo og franske Cedric Lorenzine var en velykket ny parkombinasjonen. Som tidligere meldt kom deres lag på 2.plass i lagturneringen, og i A-finalen for par ble det bronse.

Enda mer vellykket var uken for Piotr Gawrys og Michal Klukowsk som var på vinnerlaget i Zimermann Cup (lag) og også tok seg av parturneringen hvor de til slutt var vel 1% foran engelske Alexander Hydes og Peter Crouch.

I par var det ikke alt for mye å rope hurra for sett med norske øyne. Bakke-Grude ble nr. 12 i B-finalen og Grøtheim-Tøndel ble nr. 18. 

Alle resultatene bulletiner med massevis av spill og annen informasjon om Winter Games 2020 finner du her. 

 

NM for dame og veteranlag

Lag 1 NON BLONDE gikk til topps i NM for damelag på Scandic Hotel Lillehammer. De vant klart i det 27 lag store feltet, marginen til 2.plassen var til slutt over 18 VP. Norgesmestrene er Gunn Helness, Lise Blågestad, Bodil Nyheim Øigarden og Liv Marit Grude.

På 2.plass kom lag Bloody Mary med Ranja Sivertsvik, Vicky Chediak, Siv Thoresen og Ingunn Uran. De var mindre enn 1 VP foran 3.plassen, og bronse gikk til Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist. Bak der igjen var det et par lag som ikke manglet mye på pall-plass, og alle resultatene i begge klasser finner du her.

Klar seier til f.v. Gunn Helness, Bodil Nyheim Øigarden og Liv Marit Grude

I NM for veteranlag deltok kun 13 lag. Vinnere ble Nord og Nordby med Harald Nordby, Peter Marstrander, Jan Trollvik og Rune Anderssen som var 15 VP foran nr. 2 på listen, lag Young Boys (Holmbakken, Wiborg, Frydenberg og Lindqvist) med lag Furunes på 3.plass (Furunes, Stokkeland, Kindsbekken og Storsten).. 

Her er et spill fra helgen.

Bør det meldes slem som N/S med dette?

Det er litt i hardeste laget, og ser ut til å måtte bli både en spartaper og en taper i kløver uten hjelp fra motparten.

Både 6 hjerter og 6 spar kan imidlertid vinnes. Det står i 6 spar fordi trumfen sitter 3-2, og hjerterfargen gir avkast for to kløver hos syd. Men med 6-4 tilpasning i hjerter er det selvsagt helt naturlig å spille hjerterkontrakt.

Hvis du er omptimistisk og havner i 6 hjerter er det to mulige spilleplaner for å forsøke å vinne tolv stikk. Den ene er å ta dobbelfinesse i spar. Som du ser mislykkes det, men som ville vært vinnende variant om øst og vest bytter sparbeholding.

Bedre er det antagelig å satse på innspill. Etter ruter konge ut tas to runder trumf, så trumfes syds gjenværende ruter. Deretter spilles tre runder spar. Håpet er at den som kommer inn i tredje sparrunde er innspilt og må gi favør.

Hvis det er vest som har tre spar må du håpe han har kløver konge. Det hadde han, og om spar knekt eller dame flyttes over til vest og et annet uvesentlig kort over til øst ville vest blitt innspilt for å måtte spille kløver unna kongen tll syds dame, eller ruter til dobbeltrenons som gir stjeling hos syd med kløveravkast fra nord.

Men her er det øst som har tre spar.

Han blir også innspilt å må spille enten ruter til dobbeltrenons, eller kløver. Problemet er at spillefører da må velge i denne situasjonen:

Spillet har gått som beskrevet, og øst spilles inn på spar dame. Spiller han da ruter er det greit, syd trumfer og fra nord forsvinner kløver 10. Så øst bør selvsagt spille liten kløver. Da har spillefører valget. Han kan legge liten fra syd som med denne sitsen fører til at vest må på med kongen. Men om øst og vest bytter kløverhonnør og det legges liten fra syd kommer i så fall knekten fra vest, og det tapes ett stikk mens det med slik kløversits ville blitt riktig å hoppe opp med kongen idet øst spiller kløver.

Spørsmålet blir altså hvem har kløver konge og hvem har knekten. Hvis øst (eller han som kommer inn) har begge går det bra uansett, og om vest har begge går det galt uansett siden øst kommer inn i tredje sparrunde. Honørene må enten bege være hos øst eller være splittet hvis øst kommer inn, da er det en sjanse. Det er ikke noe enkelt valg. Ved en del bord hadde sikkert øst meldt over nords 1 hjerteråpning. Da er det enda større sjanse for å tråkke feil i dette kritiske valget mot slutten.

Så kanskje er det klokeste å holde seg unna sånn slemmer…

I dame- og veteranklassen samlet var det 10 N/S par av 40 som meldte slem. Mot ett av dem stampet Ø/V i 7 ruter og gikk 1100 i bet (burde vært 1400). Fire par vant lilleslem, og fem par gikk bet. Resten spilte utganger med elleve eller tolv stikk.