Erik Berg ordner tryllebet

Her er et spill fra Roth Swiss Teams under det amerikanske mesterskapet hvor Erik Berg kombinerte logikk og "table feeling" i motspill og fikk satt en verdensklassespiller på prøve. Kanskje burde spillefører løst oppgaven, men det tar ikke bort noe fra den fine prestasjonen dette motspillet er. 

Meldingene gikk slik:

Soillefører la liten ruter på den utspilte damen.

Hva tenker du om dette motspillet?

Du skal få en tilleggsopplysning. Idet øst sleminviterte med 5 hjerter tenkte vest litt før han slo av med 5 spar. Har det noen betydning?

Ja, det har det.

Dette er en sånn liten nyanse som ikke går an å dra noen slutninger av hvis det spilles online. Online kan det hende vest ikke tenkte i det hele tatt før han sa 5 spar, han kanskje var en tur på kjøkkenet for å hente seg en kopp kaffe, eller noe i den retningen...

Det er aldri 100% i slike tilfeller ved bordet heller, men der er det dog mindre tvil hvis man har litt "poker/tabel feeling i kroppen; vest hadde lyst til å si 6 spar!

Berg tenkte slik: Jeg vet pga. meldingene at vest har minst fem spar og minst seks kløver. Og han er renons i hjerter, nord må jo ha sekskorts farge. Så enten har vest 5-0-2-6, eller 5-0-1-7 og nord har følgelig 2-6-4-1, eller 2-6-5-0 fordeling. Siden vest hadde litt lyst til å melde slem, uten ruter ess og uten trumf dame må han nesten ha singel ruter. Og da er makker renons i kløver!

Berg stakk over med ruter ess selv om det altså fører til at kongen gir stikk, og så skiftet han til kløver. Slik så hele spillet ut:

Ruter ess tok altså første stikk selv om spillefører ikke dekket med kongen, og kløver tilbake ga nord en stjeling. 

Nå måtte spillefører tippe sparen. Han spilte spar konge og så tieren komme på, men hvem har flest spar av nord og syd, han med renons i kløver (nord), eller han med tre kløver? 

Spillefører dro spar knekt til liten og Esset i håpe om at de gjenværende sparene satt 2-2, en bet.

En tryllebet, vil jeg si. 

Bra norsk dag i Ungdoms EM (søndag)

Søndag ble det spilt to kamper i U-26. Det norske laget vant begge og klatret til 12.plass. Det er imidlertid nesten 25 VP opp til 8.plassen som gir sikker plass i VM. Uansett om det ikke går er det viktig å komme så høyt som mulig med hensyn til VM, for det er ofte slik at Europa i tillegg til de sikre åtte plassene får med flere lag fordi nasjoner fra andre soner velger å ikke delta.

Det gjenstår fem kamper i denne klassen. Programmet for Norge ser på papiret relativt overkommelig ut bortsett fra at de møter lederlaget Frankrike i morgen tidlig. 

I U-21 som spiller kortere kamper ble det spilt fire kamper søndag. Det ble tre fine seiere, men et sikkelig stortap mot Sverige. Etter det ligger Norge på 7.plass idet det gjenstår syv kamper. 

Her er et spill fra U-26 lagets kamp mot Latvia (seier 18,16-1,84 VP) hvor de norske vurderte godt:

(Giver vest, Ø/V i sonen)

Det startet med 1 spar fra vest, 2 kløver innpå fra Sofie Græsholt Sjødal, og 4 spar fra øst. Hva nå?

Agnethe Hansen Kjensli var i den situasjonen som syd. Det er klart at det kanskje kan stå storeslem her, men på den annen side er det ikke helt bombesikkert det står i slem i det hele tatt. At det kan vinnes lilleslem er dog veldig sannsynlig, og hvordan kan man på en sikker måte finne ut nok om at makker har de riktige kortene for storeslem når meldingene allerede har kommet så høyt?

Agnethes melding er en praktisk melding, hun meldte det hun trodde på: 6 kløver.

Det var akkurat passelig:

 

Jeg synes innmeldingen 2 kløver er helt grei utenfor sonen (gunstig), men nord for Latvia passet over Nicolai Heiberg-Evenstads 1 spar. Markus Lund (øst) meldte 4 spar, og syd doblet. Da gikk det pass rundt. Der ble det to bet, Norge -500. 

Lilleslem i kløver var perfekt. Hjerteren gir avkast for ruter, så det blir kun en hjertertaper. Norge +920, 9 IMP til Norge.

På det norske U-26 laget spiller også Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad.

Vi tar med et lignende spill fra U-21 lagets kamp mot Ungarn som de norske vant med 15,15-4,85 VP. Anders Brogeland satt med disse kortene:

Meldingene startet slik:

Etter innmeldingen var Magnus Sætres 2 spar naturlig og krav, og så foreslo han 3NT som sin neste melding. Hva nå?

Anders likte kortene sine. Det er kun 10 HP, men det blir ofte feil å vurdere sånn, altså være en "point counter" når man har et stort stikkpotensiale (lange farger). Anders inviterte til slem med 4NT, og Magnus Sætre (øst) var med på det og sa 6 kløver.

Da var de havnet i en glimrende lilleslem:

N/S kunne ikke få mer enn ett ruterstikk. En hjerter kan kastes på spar konge, den siste hjerteren trumfes hos øst. Norge +1370.

Mot Are Borgar Landsvik og Arne Osnes Devik stoppet Ungarns Ø/V i 3NT og noterte +660, 12 IMP til Norge. 

På U-21 laget spiller også Thomas Tøsse og Christian Fredrik Johnsen.