UNGDOMS EM: Norge U-26 Women leder!

Etter to dager av Ungdoms EM leder de norske jentene i U26W-klassen. De har tapt to kamper, men fem solide seiere har gitt 97VP (snitt nesten 14VP per kamp) og omtrent 10VP ledelse foran Polen. Nederst i dette innlegget tar vi med et gladspill fra en av det norske lederlagets kamper.

I U-26 og U-16 har det gått trått for Norge så langt. U-16 noterte et par seiere, men så har det kommet en rekke soleklare tap, riktignok mot flere av de beste lagene. Det er mange VP å kjempe om fortsatt, og de er kun halvveis i turneringen. Så der er det bare å brette opp ermene og kjempe seg oppover på listen. 

U-26 lagets start har vært noe skuffende resultatmessig. I den klassen har de dog spilt kun fem av i alt 17 kamper så dette kan snu så de kommer seg med der de hører hjemme, på øvre del av tabellen. Så langt har det blitt kun en seier, og 15.plass blant 18 nasjoner er langt under forventningene. Jeg vet at disse spillerne er gode, så finner de rytmen vil de garantert klatre på listen. 

U-21 har gjort det godt de to første dagene. De har spilt åtte kamper. Det har blitt et stygt tap, men hele seks seiere gjør at Norge ligger på 6.plass etter 8 av 13 runder.  

Jentelagets innsats (U-26W) er altså det store, norske lyspunktet etter to dager av mesterskapet. Mot Polen fikk de noen gigantiske scorer i enkeltspill, en av dem etter bedre vurderinger av de norske enn de polske. 

Slike spill er alltid farlige, og tråkkes det feil kan det bli riktig det kostbart. Det gjorde ikke de norske jentene! 

Der Norge satt N/S med Thea Lucia Indrebø nord og Katarina Ekren syd fikk førstnevnte spille 4 spar. Der er det tre tapere, men en liten motspillsglipp ga Thea overstikket, Norge +650.

Ved det andre bordet spilte Maren Idland Sægrov vest og Erleta Plana øst for Norge. De var med til 5 hjerter! Slik det sitter er det kun en kløvertaper i tillegg til trumfen som må løses i den kontrakten. Da Erleta spilte hjerteren for en taper fikk hun elleve stikk, Norge +450. 

Utgang til Norge ved begge bord ga 15 IMP! 

På det norske jentelaget spiller også Kaja Brekke og Mia Eline Statle som begge har spilt flere kamper og bidratt godt. De seks norske spillerne ser ut til å spille litt rundt og bytte om på makkerparene.

USA: Nordmenn til Round of 16

Det ble noen knappe tap for flere norske spillere i Round of 32 i Spingold, hovedturneringen for lag i det amerikanske sommermesterskapet. 

Videre til Round of 16 gikk Boye Brogeland og Christian Bakke på lag Rosenthal  som er 3. rangert i turneringen. De skal møte lag DONNER som var rangert som nr. 14 fra start.

Også Erik Berg er videre med sitt lag Wolfson. De skal møte FELDMAN som opprinnelig var 27.rangert. De slo ut Geir Helgemo sitt lag LEVINE med fattige 4 IMP etter 60 spill. 

Det ble et surt tap for helnorske lag ANDRESEN da de tapte sin kamp med kun 11 IMP.

Kvangraven og Brekka sitt lag (Levinson) tapte også etter en relativt jevnspilt. De møtte BRAMLEY som har med to av de unge spillerne fra AUSTRALIA, Liam Milne (opprinnelig fra New Zealand) og Andy Hung. Et artig poeng er at det laget skal møte lag HANS som består av tre australiere og Michael Whibley fra New Zealand. Så selv om det også er noen amerikanske proffer på BRAMLEY blir det oppgjøret et "Down Under" oppgjør. 

Lag HANS sto for en enorm prestasjon i Round of 32 da de slo ut storlaget NICKELL (rangert som nr. 1) i en jevn og tett kamp. Seiermarginen var på kun 7 IMP. Her er 10 IMP som gikk riktig vei for laget fra Down Under:

Er dette en god slem?

Nei, det er vel egentlig i hardeste laget? Sartaj Hans og Peter Gill mente dog det måtte være nære på i alle fall og endte i 6 ruter spilt av Gill (nord). Så var det "bare" å vinne den da...

Ø/V hadde ikke meldt noe, og øst spilte ut spar konge.   

Hvordan bør kontrakten 6 ruter spilles?

Det må finnes avkast for minst to sorte tapere, så det ser ut til at fire hjerterstikk er nødvendig. En dobbelfinesse er en mulighet, men lykkes kun om øst har dame-knekt i hjerter. Fargen kan jo sitte 3-3 med honnørene fordelt (eller 3-3 med begge hos vest), og da blir det automatisk bet om det spilles hjerter til nieren eller tieren...

Men en annen mulighet er...?

Peter Gill er en spillertype som har en egen evne til å (nesten) alltid vinne slike kontrakter. 

Han stakk sparutspillet, tok fire runder trumf selv om den fargen satt 3-2 (øst hadde tre) og gikk på hjerteren med liten til esset fulgt av kongen. I første hjerterrunde fulgte øst med åtteren, så med knekten. Nå spilte Gill hjerter 10, og da det kom liten fra vest kastet han en spar. Det var riktig siden hele spillet så slik ut:

Merk kommentaren på BBO, og det er jo en sannhet at: gode slemmer er til syvende og sist slemmer som vinnes...

Slik Gill spilte hjerteren måtte det bli fire stikk i fargen slik det satt. Om vest dekker hjerter 10 med damen er det to godspilte hjertere hos syd.

Hjerter 10 ga avkast for en spar, og den femte hjerteren kunne så godspilles og gi avkast for en spar til. Dermed var det tolv stikk, +920 til lag HANS. Det ga 10 IMP inn siden Nickells N/S-par spilte 3NT med ett overstikk.