Medaljen glapp for Norge i U26W (oppdatert artikkel med bilder)

UNGDOMS EM:

Det norske laget i U26 Women ledet sin klasse etter hele 11 av 14 runder. Da skjedde det som ikke skulle skje, en ganske klar kollaps. I runde 12 ble det et stort tap og de falt til 3.plass. Så ble det en så trist avslutning som mulig med ytterligere to store tap så det ble 5.plass til slutt, en skuffelse slik det lenge hadde sett ut.

En må føle med de norske jentene, ikke bare glapp ledelsen, men også medaljeplass. Flere av dem er ganske ferske på dette nivået. De viste i denne turneringen at de har toppnivået inne, men det holdt altså ikke helt inn. Mesterskapet i Nederland er likevel en stor opplevelse for spillerne vil jeg tro, og her er det bare å ta lærdom av det de har opplevd og dra nytte av det ved neste korsvei. 

Klassen for U-16 har også avsluttet sin turnering. Det norske laget i den klassen har slitt med nivået og hadde kun et par seiere før siste dag. Da ble det en stor opptur for de svært unge og tildels uerfarne spillerne!

                                   IMP                                                        VP

Tre fine seiere på rad! Laget klatret en del og ble til slutt nr. 12 av 15 lag.

Sterk avslutning for det norske U-16 laget!

Både U26 og U21 har mange kamper igjen, de har spilt noe over halvveis i sine turneringer. Norge U21 ligger fortsatt inne på topp 8 (7.plass) litt under 20VP bak Danmark på 3.plass.

U26 laget har fortsatt ikke helt fått opp dampen. Det ble ett tap og en seier lørdag, og de ligger på 14.plass litt under 20VP bak 8.plassen som gir automatisk plass i VM.

Rapportene sier at det blir mye lærdom, både skuffelser og oppturer, men også mye moro for den fyldige norske troppen i Veldhoven, Nederland (foto: Kristian B. Ellingsen)

Et symptomatisk spill for det norske U26W laget på deres siste spilledag er dette fra morgenkampen mot Frankrike:

Hvilken kontrakt bør det spilles med disse kortene?

Spartilpasningen finnes, og de har verdier nok til slem. Hvis man undersøker med Key Card Blackwood finnes ut at det mangler ett nøkkelkort og trumf dame. Da skal man i teorien stoppe i utgang fordi det kan være to topptapere, og det er uansett stor fare for to tapere. Men her har N/S tette mellomkort i spar, og derfor står 6 spar i praksis hvis sparfargen løses uten taper. 

Norges N/S meldte 6 spar. Det var ikke tingen da hele spillet så slik ut:

I 6 spar måtte det bli en trumftaper slik det satt, og i tillegg hadde øst krav på stikk for hjerter ess. 

Slike resultat er ofte tapsspill, men noen ganger er det buttspill. Denne gangen ble det imidlertid et fryktelig tapsspill da Frankrikes N/S meldte og vant 6NT! Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde etter sparuspill fra øst, men her er min analyse av spillet:

Det er naturlig å komme i sparkontrakt, og pga. de tette mellomkortene er ikke slem dårlig. Men pga. det med et manglende nøkkelkort og de heller ikke har trumf dame er det tryggest å stoppe i utgang.

Faktisk kan 6 grand vinnes selv om 6 spar er uten noen sjanse slik det sitter, men for å få tolv stikk i grand må sitsen leses godt. 

Hvis spillefører får tak i tre hjerterstikk (la oss si hjerter i utspill) er det 2+3+3+3= 11 toppstikk. Da vinnes om sitsen leses (må avstå fra sparfinesse), Det er klart at det er naturlig å tenke at først prøves kløveren, så tas sparfinesse (etter først å ha tatt en honnør for å gardere mot singel dame bak), alt i alt gode sjanser. Men om spillefører plasserer kortene riktig kan tolv stikk vinnes fordi vest har for mye å passe på og blir skviset i spar og kløver idet tredje ruterrunde blir spilt.

Selv uten tre hjerterstikk kan de bli tolv stikk i grand. La oss si det kommer ruter ut til esset. Så hjerter til damen, og hjerter til kongen og esset. Nå er det kun to hjerterstikk. Men idet tredje runde ruter spilles må vest kaste ett kort. Samme hva hun kaster blir det ekstra stikk i den fargen, og idet de stikkene tas blir vest skviset igjen.  

Med vunnet 6NT og bet i 6 spar ga spillet hele 17 IMP til Frankrike. 

 

Spennende kvartfinale i SPINGOLD

Erik Berg var som eneste nordmann i kvartfinalen i årets SPINGOLD i det amerikanske mesterskapet som pågår i Providence, Rhode Island. 

Kvartfinalen startet ikke så bra for lag WOLFSON mot det delvis svenske lag DONNER, og etter tre 15-spills sett lå de under med 46 IMP. Det kan på en god dag være mulig å hente inn over 15 spill.

Erik Berg spilte i det siste settet og han og makkeren Crouch fikk en grei start:

Uten at jeg kjenner til Ø/V sine avtaler tipper jeg at Crouch etter denne starten mente han ikke kunne ha mer enn tre-korts minorfarge, og 6 kløver var et forslag som Berg fornøyd aksepterte. Lilleslem i kløver er glimrende og bød ikke på problemer å spille.

Det kom ruter ut. Det er jo en mulighet å trumfe en ruter på den korte trumfhånden – normalt ett ekstra stikk – men her er det en illusjon at det er tingen da spillefører har nok stikk uten ruterstjeling.

Crouch tok simpelthen ut trumfen og spilte hjerter 10 som fikk seile. Det stikket ble tapt til damen, men det var nok stikk med fire hjerterstikk (tre hjerterstikk ville vært nok), +1370.

Dette føltes nok som en god start, men DONNER kunne liksom ikke tape slike spill i denne kampen.

Michelsen-Cullin bruker sterk 1 kløveråpning, og etter 1 kløver fra vest meldte nord inn 1 spar for å forstyrre. Det endte med at vest ble spillefører i 6 hjerter. Det er en bra kontrakt det også selv om kløver- eller grandkontrakt er å foretrekke. Her tapte spillefører kun ett trumfstikk i 6 hjerter, +1430. Så spillet som kanskje kunne gi litt håp for Crouch-Berg ble tapt med 2 IMP.

Det ble noe senere 12 inn for Bergs lag da svenske Cullin, som vi skrøt litt av her i bloggen i går gikk seg bet på en spektakulær i en utgang som i realiteten var nedlegg. Det var vel mulig å vinne elleve stikk, men ti var om man skal være ærlig ingen problemer med, og Berg vant sin utgang greit. Da var WOLFSON kun 29 IMP bak, 7 spill igjen! En langt fra umulig oppgave, og da det kom 5 IMP til inn for WOLFSON i neste spill var de kun 24 IMP bak!

Men lag DONNER så av og til litt ut til å nærmest kunne gå litt på vannet i den kampen, synes jeg. Her er spill 27 idet WOLFSON lå 22 IMP under. Brad Moss satt syd med dette (giver syd, ingen i sonen):

Berg-Crouch meldte 6 ruter etter pass fra syd, sterk grand fra vest, Stayman 2 kløver (som syd doblet) fra øst, deretter hjertermelding fra vest og rutermelding fra øst. Brad Moss skulle spille ut. Forslag?

Makkeren hadde sjansen til å doble både spar og ruter underveis (kunstige meldinger), men syd vet jo nord ikke kan ha noe som helst så den informasjonen hjelper ikke særlig mye. En utgangs- eller slemsving hadde smakt godt for WOLFSON på dette tidspunktet, men det skulle ikke bli slik. Moss fant et spektakulært utspill der å treffe riktig farge ville vært nok, men han plantet kløver konge i bordet!

Slik så hele spillet ut:

 

Uten kløver ut står 6 ruter helenkelt. Men kløverutspillet ga en bet, og det var nok nådestøtet i denne kampen.

Meldingene startet på samme måte ved det andre bordet før øst spurte med en gjentatt søkemelding, 3 kløver. Da fikk vest vist femkorts hjerter og kløverutspill ville være attraktivt for syd mot slem, og opplagt fra nord (syd hadde doblet 2 kløver).

Cullin satte bremsene på i 3NT hvor det er ni enkle stikk selv med kløver ut. DONNER +400 og 10 IMP, og da var det mer eller mindre Game Over.

DONNER vant den spennende kvarfinalen med 137-105. De møter lag STREET i semifinalen, selvsagt et sterkt lag, men jeg holder DONNER som favoritt i den kampen.

Dermed er det over og ut for alle norske spillerne i den prestisjetunge SPINGOLD. Å komme seg til en kvartfinale i denne toppturneringen, selv om det der ble tap i en jevn kamp er uansett en meget sterk prestasjon va meldalingen Erik Berg og hans lagkamerater. Det er bare å logge seg inn på bridgewinners.com hvor det er god informasjon om Spingold så ser man fort hvilke store navn som har røket ut tidligere i årets mesterskap.

I en annen kvartfinale gikk lag BRAMLEY videre. Det består av de fire superveteranene Bart Bramley, Kit Woolsey, Bob Hamman og Peter Weichsel samt to relativt unge spillere fra Australia, Liam Milne (egentlig fra New Zealand) og Andy Hung - en gigantisk opptur for det unge paret! I semifinalen møter de (mest sannsynlig ) lag ZIMMERMANN.