Mer enn ett overstikk...

I forrige innlegg her i bloggen kunne du lese om hvordan et vanlig spill ga 1 IMP pga. ett enkelt overstikk i en standard utgang. Slik kampen hadde utviklet seg var 1 IMP akkurat vinnermarginen da lag ZIMMERMANN vant SPINGOLD-finalen mot lag STREET!

Artig kanskje, men det er egentlig tull å se slik på det fordi det ble spilt hele 60 spill i finalen, og en rekke andre spill ga små-IMP begge veier.

Her får du et spill som må sies å ha vært mer avgjørende, for her stod veldig mange IMP på spill.

Hva er beste kontrakt med disse kortene?

Hvis jeg forteller at kløver knekt faller er det lett å telle nok stikk til at storeslem står. De står i så fall 7NT, det er faktisk med syv kløverstikk 16 stikk!

Men lilleslem i ruter eller kløver ser bedre ut, normalt, og har sjanser selv om kløveren ikke ir full uttelling.

I praksis blir det sjelden rolige meldingsforløp når man har slike kort. Og her hoppet syd til 4 spar så snart han fikk sjansen.

Lag STREET endte som Ø/V i 5 ruter. Det kunne se litt skummelt ut, for slem står ofte, men å være i utgang kunne godt slik det var ha gitt dem et kanonspill hvis ikke lagkameratene hadde tråkket feil ved det andre bordet.

ZIMMERMANNs Gawrys-Klukowski som Ø/V hadde først hadde meldt seg opp i feil kontrakt slik kortene satt fordelt:

Som du ser i meldediagrammet, meldte Ø/V 7 ruter som ikke på noen måte er tullette, men…

Den storeslemmen går galt om det kommer spar ut, inntaket til kløverstikkene blir tatt bort siden øst er renons i kløver. Storeslem i ruter kan ikke vinnes med mindre det spilles ut noe annet enn spar.

Etter spar ut mot 7 ruter vil vel spillefører ta A-K-Q i kløver og kaste tre hjertere fra hånden, så forsøke hjerterfinessen. Den går for så vidt, men syd kan trumfe – en bet.

Kontrakten 7NT ville enkelt blitt vunnet siden kløveren går. Det står ikke i 7 kløver spilt av vest hvis nord finner hjerter i utspil, for syd kan stjele utspillet. Og det blir altså bet i 7 ruter om det kommer spar ut.

Men nord ville det annerledes da han stampet i 7 spar over 7 ruter!

Der fikk N/S kun syv trumfstikk, og seks doblede bet ga +1400 til Ø/V!

Da STREET sitt Ø/V-par altså spilte 5 ruter og vant den akkurat og noterte +600 som Ø/V ga spillet (+600, og -1400) 13 IMP til lag ZIMMERMANN.

Om nord hadde besinnet seg og syd spilt ut spar mot 7 ruter ville det blitt +100 til N/S i stedet, og dermed 12 IMP til lag STREET (+100 og +600). Med andre ord, den siste avgjørelsen kostet 13 IMP ut i stedet for 12 IMP inn om nord sier pass, og det er en megasving i kampen, 25 IMP!

Det må tas mange ekstra overstikk for å ta igjen slikt…