STIKKPOTENSIALE

Mange bra spillere overser litt skjulte muligheter for ekstra stikk. Her er et eksempel fra en turnering forleden.

Giver nord, alle i sonen.

N/S meldte seg opp i den ganske hardmeldte, men gode lilleslemmen 6 spar med nord som spillefører etter grandåpning og overføring.

Hvis du kun ser på N/S sine kort, uavhengig av utspill, hvilke utsikter er det for tolv stikk?

Det er kun en kløvertaper. Det betyr ikke at det nødvendigvis er tolv stikk. Toppstikkene er fem i spar, ett i hjerter, fire i ruter og kløver ess = 11. Dobbelton kløver (mot esset) som gjør at dette regnes som kun en kløvertaper er på den siden hvor det er kun tre trumf. Så hvis spillefører suser i gang og tar ut trumfen kan det fort bli kun de elleve toppstikkene. Det er klart at kløver knekt og tieren gjør at det er mulig å få ett ekstra stikk i kløver noen ganger, men uten nieren er ikke dette noen ekste dobbelfinesse. Hvis knekten spilles og blir dekket blir det sårbart.

Ekstra stikk i trumfkontrakt kan ofte komme ved å få trumfet småkort på den korte trumfhånden. Her behøves kun en kløverstjeling hos nord så blir det totalt seks trumfstikk, og da er det tolv stikk i alt. Så dette er ikke noe vanskelig spill for en erfaren spillefører. Å få tak i den ene nødavendige kløverstjelingen går greit selv om det kommer trumfutspill.

Overskriften «stikkpotensiale» har imidlertid med det som skjedde da spillet forekom. Spillefører (nord) var en litt uerfaren, men ganske bra spiller. Desverre så han ikke stikkpotensialet som oppstod pga. av utspillet.

For øst spilte ut hjerter konge. Hvordan bør det tenkes nå?

Med det utspillet er det unødvendig å analysere særlig mye, for det har blitt et enormt stikkpotensiale i hjerterfargen pga. utspillet!

Nords 10-9-8 i hjerter har vokst og på en måte blitt de nye K-Q-J hvor simpelthen esset kan presses ut. Og i dette tilfellet mot trumf siden syd hadde singel hjerter.

Etter hjerter konge ut til esset er jo kun damen høyere enn nords hjerterbeholdning. Med det utspillet tas simpelthen trumfen ut i de nødvendige antall runder, så spilles hjerter 10 som presser ut damen mot trumf. Da blir det to ekstra stikk i hjerter for 9-8, tre hjerterstikk totalt, og 5+3+4+1 = 13 stikk.

Hva om vest har hjerter dame?

Vel, det er helt usannsynlig etter utspillet. Men det spiller ingen rolle, kontrakten vinnes enkelt uansett.

Etter å ha stukket utspillet og tatt ut trumfen spilles altså hjerter 10. Hvis øst ikke dekker (og mot formodning ikke har damen) kastes kløver fra syd. Hvis vest kan stikke med damen er det likevel to godspilte hjerter hos nord som gir avkast for to kløver hos syd - tolv stikk. Eller for å si det en annen måte, det blir fortsatt tre hjerterstikk til spillefører og totalt tolv stikk selv om det må avgis ett hjerterstikk.

Det er altså hjerterutspillet som gir denne muligheten for flere ekstrastikk i fargen. Det kunne skjedd også med liten hjerter ut. Ø/V sin hjerterfarge kunne for eksempel sett slik ut:

Med liten hjerter ut til kongen og esset skjer det samme som med kongen ut slik det satt, spillefører tar ut trumfen og spiller hjerter 10 som presser ut østs dame mot trumf. Da blir det tretten stikk.

Også med liten hjerter ut fra bare småkort er dette spillet greit og bør være over i løpet av sekunder hvis spillefører ser stikkpotensialet som utspillet gir.

La oss si øst spiller ut hjerter. Det går knekt, honnør fra vest og esset. Ut med trumfen, så hjerter 10 og bort med en kløver. Vest får ett stikk i hjerter, men to godspilte hjerter hos nord tar seg av de to siste kløverne hos syd - tolv stikk.

Å utvikle hungeren etter ekstra stikk, for eksempel det å kunne se at mellomkort har vokst fordi motparten har vært litt uheldige, kanskje med utspillet, eller et skift gikk galt, er et stort forbedringspotensial for svært mange spillere. Dette er mye viktigere og mer poenggivende enn å kunne analysere helt spesielle, kompliserte spilleproblem som oppstår svært sjelden.

Det nærmer seg bridgefestival!

Det er mindre enn en måned før det braker løs med bridgefestival uten de begrensningene vi ble påtvunget og vant med pga. pandemien. Det har vært noen vanskelige år for alle, også for bridgen. Men nå blir det altså ordentlig bridgefestival! 

NBF skriver dette som innledning på festivalsidene:

"Etter 2 år med pandemi satser vi i 2022 på en fullverdig festival igjen. Vi håper alle bridgespillere derfor vil ta turen til Lillehammer 5. - 13. august. Det blir muligheter både i NM og Bridge for Alle!"

All informasjon om festivalen, for eksempel link for påmelding til de forskjellige turneringene osv. finner du her.

Påmelding til turneringene har så langt vært ganske bra, men det forventes at mange flere kommer til. Etter perioden med pandemi og alt som det medførte er det kanskje noen som ikke tør å dra på et sånt arrangement, og enkelte som fortsatt sitter på gjerdet og er usikre på om de skal dra på festivalen. Min anbefaling er: Ikke nøl!

Å dra på Norsk Bridgefestival 2022 blir garantert en flott opplevelse. Kampen ved bridgebordet face-to face er en ting. I tillegg kommer den gode festivalfølelsen, det sosiale, og totalopplevelsen med å spille bridge og treffer venner og kjente fra hele landet. For de bridgespillerne som ikke har bestemt seg: her er det bare å planlegge tur til Lillehammer i august!

NBF 90 år!

Norsk bridgeforbund fyller i år 90 år. Det må feires!

NBF legger opp til fest i forbindelse med festivalen på Lillehammer. Det vil skje søndag 7.august på festivalhotellet, Scandic Hotel Lillehammer. Det blir grilling, god mat og drikke og hyggelig samvær med levende musikk, dans og moro.

Mer om 90-årsfeiringen finner du her.