SPINGOLD: I mangel av nordmenn...

De norske spillerene som er tilstede i US Nationals i Providence, USA er som tidligere rapportert ute av den mest prestisjetunge turneringen, SPINGOLD. De siste dagene spilles en Swiss Teams hvor det har vært kvalifisering, og norske spillere er videre til finaledagen. I SPINGOLD spilles i skrivende stund (lørdag kveld norsk tid) semifinaler. I angel av nordmenn å følge med på blir det i alle fall for meg å følge med på to som jeg nokså unøyaktig velger å kalle reserve-nordmenn siden jeg bor "Down Under", det australske paret Liam Milne - Andy Hung (Liam er egentlig fra New Zealand, men bor i Australia). De er kompiser av meg, og har flere ganger vært lagkamerater. Liam og Andy er relativt unge, og deres alder sammenlagt er nok lavere enn hver enkelt av de fire andre på lag BRAMLEY, superveteranene Weichsel, Hammen, Woolsey og Bramley. Artig lag!

I semifinalen møter BRAMLEY lag ZIMMERMANN som vant VM tidligere i år. Idet kampen er halvspilt er det jevnt. Her er et spill fra det første settet:

Merk Brink sin dobling av 3NT. Tøffe tak...

Liker du den doblingen?

Vel, jeg er skeptisk til sånne doblinger av 3NT, en ser alt for ofte 750, 950 og noen ganger postnummerscore hvis de som blir doblet redobler og kontrakten fyker hjem. Men noen ganger blir det selvsagt noen fete plussspill også ved å doble, og det skjer som oftest om den som dobler ser at det sitter skjevt. 

Her var det på en måte korrekt å doble. Ved det andre bordet spilte nord 3NT udoblet, og øst spilte ut spar. Selv om spillefører tok kløverfinesse og fikk tre stikk i den fargen kom han ikke til mer enn åtte stikk siden ruteren satt så uheldig. ZIMMERMANN +100.

Betyr Brinks dobling noe spesielt med hensyn til utspillet? Ber han om sparutspill, eller ber han om et annet utspill enn den fargen de har meldt og støttet? Eller sier ikke doblingen noe om hva som bør spilles ut?

Dette kan diskuteres - avtalespørsmål - og kanskje bør det særdeles etablerte topp-paret Brink-Drijver også ta en ekstra runde med diskusjon både med hensyn til utspillet og motspillet som fulgte.

For øst spilte ut liten hjerter. Det var forsåvidt gull om vest hadde fortsatt med hjerter da han var inne på esset, men han skiftet til spar. 

Nå, med ett hjerterstikk i boks har Milne ni stikk om han spiller på at kløveren må gi full uttelling. Og det gjorde han: opp med sparhonnør og kløver 10. Øst stakk med esset og spilte nokså uforståelig hjerter! Milne forlangte knekten, og nå var det ti stikk, +950 og 14 IMP til BRAMLEY.