Ungdoms EM: Norge leder U-26 Women

Ungdoms EM har startet i Veldhoven, Nederland. Norge stiller i alle de fire "vanlige" klassene, men ikke i klassen for spillere opp til 31 år. 

Ja, dette er det offisielle navnet på mesterskapet selv om jeg av gammel vane kalte det Junior-EM i et tidligere innlegg. 

Det ble en litt moderat start for noen av de norske lagene, men jentelaget tok ledelsen i U-26 Women! De har spilt tre kamper, U-21 og U-16 har allerede spilt fire kamper, og U-26 kun to kamper. Lagene i U-26 spiller flere spill i sine kamper. 

Du finner mye informasjon om mesterskapet, kampoppsett og resultater i NBF sin mesterskapsblogg hvor de forskjellige innleggene finnes nederst til venstre på NBF sin hovedside. Dessuten er alt av offisielle resultater og link til live updates på mesterskapssiden, her. 

Norge U-21 har fått en grei start og ligger etter første dag på 5.plass (av 14) med endel over middelsg. U-16 har litt under middels og er nr. 9 av 15 nasjoner. Norge U-26 startet med å få bank av Italia, men slo tilbake med klar seier over Irland i neste kamp. Og laget i U-26 Women leder altså etter dag 1. 

Da er starten unnajort, eventuelle startnerver bør være historie, og så får vi ser fremover hvordan det går. U-26 Women og U-16 avslutter lørdag, mens U-21 og U-26 fortsetter helt til tirsdag i neste uke.   

20 IMP i sving

I U-26 lagets tap mot Italia kom dette kostbare spillet:

Hvilken kontrakt ville du ønsket å spille som Ø/V?

Ja, det er enten slem eller ikke slem.

I slem er det med en spartaper til esset hødvendig å tippe kløveren. Med sånn farge og uten noen spesiell informasjon er beste sjanse å toppe fargen, selv om å ta finesse i andre kløverrunde ikke gir så veldig mye mindre sjanse.

Det er feil å si at lilleslem avhenger av 2-2 i kløver i dette tilfellet. Den har større sjanse, for med så tette mellomkort vinnes tolv stikk både om kløver sitter 2-2 og om damen sitter singel. Dessuten vinnes om esset spilles først og syd har alle fire kløverne da det kan tas to finesser. Så de 40% for 2-2 er langt i fra alt, og det er vel en slem man ikke er så misfornøyd med å være i.

Norges Ø/V meldte 6 kløver. Kløveren ble spilt normalt, esset fulgt av liten til kongen, men da ble det en 20 IMP sving i kampen.

Siden Italia stoppet i utgang og vant den, og Norge gikk en bet i 6 kløver kostet spillet 10 IMP i stedet for 10 IMP inn om kløvertaper hadde blitt unngått. 

Noen ganger tapes sånne spill, andre ganger vinnes de og det jevner seg vel ut i det lange løp. Vi får håpe på litt flaks fremover i mesterskapet i sånne spill hvor de er nokså tilfeldig hvor IMP'ene havner 

 

 

SPINGOLD: Alle de norske gikk videre

I lagturneringen SPINGOLD under det amerikanske sommermesterskapet i Providence, USA har de kommet frem til Round of 32. Alle de norske spillerne som er på forskjellige lag er med videre til Round of 32 som spilles i skrivende stund, onsdag kveld norsk tid. 

Det var ikke mange sensasjoner i Round of 64. Litt overraskende for enkelte var det kanskje at Nils Kåre Kvangraven og Geir Brekka sitt lag LEVINSON som var 48. rangert slo ut et mye høyere rangert lag med bla. nederlenderne De Wijs og Muller. 

Merk dessuten at noen lagnavn er endret siden den første oppstillingen som ble brukt til det som ble nevnt her i bloggen. For eksempel står Geir Helgemo sitt lag nå oppført som LEVINE og Erik Berg sitt lag som Wolfson.  

Vi kommer til å følge med både på utviklingen i SPINGOLD (kamper overføres på BBO)  og på UNGDOMS EM som nå er i gang. Spill fra begge de mesterskapene kommer fra og med neste artikkel her i bloggen,

I dag får du ett spill fra parturneringen VON LEDWITZ LM pairs i USA hvor det var om å gjøre og ikke sovne i det kritiske øyeblikket. Det er et typisk parturneringsspill hvor ekstrastikket er så verdifullt hvis man får tak i det. Historien er sakset fra en av bulletinene, og en Richard Ohslag forfattet innlegget. 

Syd spilte ut en ruter til nords knekt, og spillefører lasjerte. Fra nord kom kløver konge til esset. Så trumf dame til kongen og esset fulgt av en spar fra bordet. Nord la liten spar som normalt er riktig med damen dobbel -  lavt i andre hånd -  men her ble det kostbart. Esset vant stikket og ruter ess og ruter til stjeling fulgte, så en trumf fra bordet. Nå begynte nord å se hvor det bar. Hvis han ikke kaster spar dame vil spillefører trumfe to kløver, så er alt eliminert unntatt spar og trumf hos Ø/V, og nord blir innspilt på spar dame. Posisjonen blir omtrent slik:

Hvis nord beholder spar dame trumfer simpelthen spilleføreren sin siste kløver og spiller inn nord på spar dame. Han må så spille minorfarge til dobbeltrenons, og spilleførers andre spartaper forsvinner da minorfargen som nord spiller kan trumfes på den ene hånden med sparavkast fra den andre - elleve stikk. Et slikt overstikk er gull verd i parturnering!

Hjelper det om nord kaster spar dame idet trumf spilles fra vest og øst har to kløvere igjen? 

Nei. Det skjedde ved bordet, nord kastet nå spar dame. Spillefører trumfet en av kløverne. Så spilte han seg over til øst igjen og spilte kløver 9. På den kastet han en spar fra vest. Nord kom inn i kløver og hadde ikke spar igjen. Så da fulgte også minorfarge til dobbeltrenons og en spartaper forsvant på en av sidene - elleve stikk.

Motspillet som holder spillefører på ti stikk er å legge på spar dame idet det spilles liten spar fra vest tidlig i spillet. Så kan nord mot slutten holde igjen den lille sparen, og spillefører kan ikke få innspilt nord slik at han må spille til dobbeltrenons fordi han har en liten spar å spille og syd kan få fatt i to sparstikk.