Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Medaljen glapp for Norge i U26W (oppdatert artikkel med bilder)

UNGDOMS EM:

Det norske laget i U26 Women ledet sin klasse etter hele 11 av 14 runder. Da skjedde det som ikke skulle skje, en ganske klar kollaps. I runde 12 ble det et stort tap og de falt til 3.plass. Så ble det en så trist avslutning som mulig med ytterligere to store tap så det ble 5.plass til slutt, en skuffelse slik det lenge hadde sett ut.

En må føle med de norske jentene, ikke bare glapp ledelsen, men også medaljeplass. Flere av dem er ganske ferske på dette nivået. De viste i denne turneringen at de har toppnivået inne, men det holdt altså ikke helt inn. Mesterskapet i Nederland er likevel en stor opplevelse for spillerne vil jeg tro, og her er det bare å ta lærdom av det de har opplevd og dra nytte av det ved neste korsvei. 

Klassen for U-16 har også avsluttet sin turnering. Det norske laget i den klassen har slitt med nivået og hadde kun et par seiere før siste dag. Da ble det en stor opptur for de svært unge og tildels uerfarne spillerne!

                                   IMP                                                        VP

Tre fine seiere på rad! Laget klatret en del og ble til slutt nr. 12 av 15 lag.

Sterk avslutning for det norske U-16 laget!

Både U26 og U21 har mange kamper igjen, de har spilt noe over halvveis i sine turneringer. Norge U21 ligger fortsatt inne på topp 8 (7.plass) litt under 20VP bak Danmark på 3.plass.

U26 laget har fortsatt ikke helt fått opp dampen. Det ble ett tap og en seier lørdag, og de ligger på 14.plass litt under 20VP bak 8.plassen som gir automatisk plass i VM.

Rapportene sier at det blir mye lærdom, både skuffelser og oppturer, men også mye moro for den fyldige norske troppen i Veldhoven, Nederland (foto: Kristian B. Ellingsen)

Et symptomatisk spill for det norske U26W laget på deres siste spilledag er dette fra morgenkampen mot Frankrike:

Hvilken kontrakt bør det spilles med disse kortene?

Spartilpasningen finnes, og de har verdier nok til slem. Hvis man undersøker med Key Card Blackwood finnes ut at det mangler ett nøkkelkort og trumf dame. Da skal man i teorien stoppe i utgang fordi det kan være to topptapere, og det er uansett stor fare for to tapere. Men her har N/S tette mellomkort i spar, og derfor står 6 spar i praksis hvis sparfargen løses uten taper. 

Norges N/S meldte 6 spar. Det var ikke tingen da hele spillet så slik ut:

I 6 spar måtte det bli en trumftaper slik det satt, og i tillegg hadde øst krav på stikk for hjerter ess. 

Slike resultat er ofte tapsspill, men noen ganger er det buttspill. Denne gangen ble det imidlertid et fryktelig tapsspill da Frankrikes N/S meldte og vant 6NT! Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde etter sparuspill fra øst, men her er min analyse av spillet:

Det er naturlig å komme i sparkontrakt, og pga. de tette mellomkortene er ikke slem dårlig. Men pga. det med et manglende nøkkelkort og de heller ikke har trumf dame er det tryggest å stoppe i utgang.

Faktisk kan 6 grand vinnes selv om 6 spar er uten noen sjanse slik det sitter, men for å få tolv stikk i grand må sitsen leses godt. 

Hvis spillefører får tak i tre hjerterstikk (la oss si hjerter i utspill) er det 2+3+3+3= 11 toppstikk. Da vinnes om sitsen leses (må avstå fra sparfinesse), Det er klart at det er naturlig å tenke at først prøves kløveren, så tas sparfinesse (etter først å ha tatt en honnør for å gardere mot singel dame bak), alt i alt gode sjanser. Men om spillefører plasserer kortene riktig kan tolv stikk vinnes fordi vest har for mye å passe på og blir skviset i spar og kløver idet tredje ruterrunde blir spilt.

Selv uten tre hjerterstikk kan de bli tolv stikk i grand. La oss si det kommer ruter ut til esset. Så hjerter til damen, og hjerter til kongen og esset. Nå er det kun to hjerterstikk. Men idet tredje runde ruter spilles må vest kaste ett kort. Samme hva hun kaster blir det ekstra stikk i den fargen, og idet de stikkene tas blir vest skviset igjen.  

Med vunnet 6NT og bet i 6 spar ga spillet hele 17 IMP til Frankrike. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.