Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Erik Berg ordner tryllebet

Her er et spill fra Roth Swiss Teams under det amerikanske mesterskapet hvor Erik Berg kombinerte logikk og "table feeling" i motspill og fikk satt en verdensklassespiller på prøve. Kanskje burde spillefører løst oppgaven, men det tar ikke bort noe fra den fine prestasjonen dette motspillet er. 

Meldingene gikk slik:

Soillefører la liten ruter på den utspilte damen.

Hva tenker du om dette motspillet?

Du skal få en tilleggsopplysning. Idet øst sleminviterte med 5 hjerter tenkte vest litt før han slo av med 5 spar. Har det noen betydning?

Ja, det har det.

Dette er en sånn liten nyanse som ikke går an å dra noen slutninger av hvis det spilles online. Online kan det hende vest ikke tenkte i det hele tatt før han sa 5 spar, han kanskje var en tur på kjøkkenet for å hente seg en kopp kaffe, eller noe i den retningen...

Det er aldri 100% i slike tilfeller ved bordet heller, men der er det dog mindre tvil hvis man har litt "poker/tabel feeling i kroppen; vest hadde lyst til å si 6 spar!

Berg tenkte slik: Jeg vet pga. meldingene at vest har minst fem spar og minst seks kløver. Og han er renons i hjerter, nord må jo ha sekskorts farge. Så enten har vest 5-0-2-6, eller 5-0-1-7 og nord har følgelig 2-6-4-1, eller 2-6-5-0 fordeling. Siden vest hadde litt lyst til å melde slem, uten ruter ess og uten trumf dame må han nesten ha singel ruter. Og da er makker renons i kløver!

Berg stakk over med ruter ess selv om det altså fører til at kongen gir stikk, og så skiftet han til kløver. Slik så hele spillet ut:

Ruter ess tok altså første stikk selv om spillefører ikke dekket med kongen, og kløver tilbake ga nord en stjeling. 

Nå måtte spillefører tippe sparen. Han spilte spar konge og så tieren komme på, men hvem har flest spar av nord og syd, han med renons i kløver (nord), eller han med tre kløver? 

Spillefører dro spar knekt til liten og Esset i håpe om at de gjenværende sparene satt 2-2, en bet.

En tryllebet, vil jeg si. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.