MINOR ALT - Aa og Livgård i "boksekamp"

I den internasjonale lagturneringen som pågår på BBO havnet Aa-Livgård i noe som minnet om en boksekamp i nest siste kvalifiseringsrunde. Laget deres (FREDIN) hadde vunnet den forrige kampen og det så svært lovende ut med hensyn til å bli blant de fire beste som går videre til kvartfinale.

Mot lag BERTHEAU (to nederlendere og fire svensker) hadde det norske parets lag opparbeidet en solid ledelse idet jeg på morgenkvisten (New Zealand-tid) logget meg inn på BBO for å følge med. Så kom en stygg tapsrekke, 40 IMP ut på fem spill inkludert to spill som kostet 15 hver!

Det startet med -15 da de gikk doblede beter på fem-trinnet ved begge bord.

Den neste 15-imperen var verre. Hvordan oppfatter du denne meldesituasjonen?

Redoblingen må vel være SOS, og det ser nokså merkelig ut at syd kan finne på å passe på det. Og det ble da heller ingen suksess som vi kommer tilbake til om litt. Men la oss først set hva som skjedde ved det bordet Aa-Livgård spilte mot de svenske tvillingbrødrene Mikal og Ola Rimstedt.

Dette er mer normalt. Er det feil å melde inn 2 kløver i ugunstig hvis man bare ser på syds sine kort?

Hvis jeg skal være ærlig tror jeg det ville blitt innmelding 2 kløver fra meg også. Det er dog mange ekspert.par som bruker at innmelding på to-trinnet (spesielt i sonen) lover noe bedre kort enn mange vanlige turneringsspillere melder inn med. Men dette holder vel hvis man ikke skal være etterpåklok?

Mikal Rimstedt mente det og meldte altså inn 2 kløver. Det gikk to passer før Livgård gjenåpnet med en opplysende dobling som Aa gjorde om til straffedobling ved å passe.

Motspillet sviktet litt og de fikk «kun» +500 der det kunne blitt +800 slik som Rimstedt spilte.

Selv +800 for tre bet ville vært alt for lite da meldingene ved det andre bordet gikk slik at syd ble spillende 2 kløver redoblet!

Peter Fredin (nord) sin redobling er selvsagt ment som SOS og sier til makkeren: "Røm! Meld noe annet partner".

Men makkeren rømte ikke. Han må nok gjøre det selv om det ser litt ut som om det kan være fra asken til ilden. Det eneste syd kan gjøre er å si 2 ruter, og det går jo an å håpe at nord har femkorts farge. Her blir muligens 2 ruter doblet enda verre enn 2 kløver doblet, men mye bedre enn å spille 2 kløver redoblet! Det var ikke moro i det hele tatt. Motspillet feilet ikke, og «blodbadet» kostet derfor -1600! Spillet kostet 15 IMP, og selv om Allan og Terje hadde fått fatt i +800 som er maks ville de tapt 13 IMP!

Svenske Peter Fredin er som mange vet en kanonspiller helt i ypperste verdensklasse. Men han er en fargerik sådan. Merkelig nok har han vært involvert i en rekke dramatiske doblingssituasjoner opp gjennom årene. Det finnes flere artikler om dette, bare søk på The Fredin Double (eller lignende) på internet. I dette spillet ble det altså drama i forbindelse med en redobling, men det er vel ingen tvil om at det var makkerens feil at det ble så kostbart som det ble.

Peter Fredin med uheldig redningsaksjon da makkeren ikke var med på notene 

Thomas Charlsen som satt syd for De BOTTON meldte ikke inn 2 kløver, Han var veldig fornøyd med sin avgjørelse da vest etter 1 hjerter og pass fra Thomas sa 3 kløver som naturlig invitt til utgang! Da gikk det pass rundt, og Thomas fikk altså love å spille motspill mot kløverkontrakt i stedet for å svette seg gjennom en doblet kløverkontrakt som spillefører.

I vest sin 3 kløver ble det tre bet, +150. For Lag DE BOTTON var spillet verd 15 IMP siden syd ved det andre bordet meldte inn, og en ikke så veldig heldig redningsaksjon (men heldigere enn Fredin sin) kostet -1100 i 2 ruter doblet.

Det store flertall av syd-spillerne meldte inn. Det var åtte N/S-scorer fra +800 og oppover samt tre par som noterte +500 mot 2 kløver.

Etter den elendige perioden for lag FREDIN i deres kamp ble det litt mer normalt. De tapte kampen til slutt med 12 IMP og ligger veldig komfortabelt an på 2.plass. I praksis er Aa-Livgård sitt lag videre til kvartfinalen som starter etter siste kvalik-kamp i morgen.

Lag BOTTON fortsatte ondag trenden med ganske klare tap og store seiere i annenhver kamp, men de vinner kampene sine litt mer enn de taper. Laget ligger på 4.plass i puljen med vel 6 VP ned til den 5.plassen som ingen ønsker seg.

MINOR ALT - Nordmenn til sluttspill?

I MINOR ALT INVITATIONAL II på BBO ser det lovende ut med hensyn til å få med nordmenn i sluttspillet. Lag FREDIN (Aa-Livgård) ligger før de siste tre kampene på 2.plass i puljen sin. De fire beste i de to puljene går til kvartfinalen. Lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) har så langt enten tapt eller vunnet klart, og de ligger på 4.plass. 

Her er noen interessante spille fra tirsdagens spilling. 

Det er normalt å havne i 4 spar som Ø/V med disse kortene. Der må kløveren løses med kun en taper, og den fargen sitter snilt. Det er imidlertid et problem her, trumfen sitter 4-1.

La oss si det kommer ruter ut. Spillefører går på trumfen, for sitter den 3-2 gjenstår kun å løse kløveren. Idet det oppdages at trumfen sitter skjevt kan ikke spillefører ta ut alle syds trumfer, for da blir det jo grandspill uten trumf på noen av hendene, og forsvaret får alle hjerterstikkene. Kløveren må angripes tidlig.

Det går kløver til kongen, og det er det kritiske øyeblikket i denne utgangen. Hvis nord stikker med kløver ess kan ikke kontraten betes, de får kun to hjerterstikk. Hvis nord i stedet lasjerer blir det bet! Fortsatt kan ikke spillefører ta ut trumfen, og han har jo kun fått ett kløverstikk. Idet kan spiller mer kløver kan nord stikke og gi makkeren en kløverstjeling som sammen med to hjerterstikk gir en bet. 

Aa-Livgård vant 4 spar, men den gode scoren +620 ble kopiert av Ø/V ved det andre bordet.

Også Malinowski (De Botton) vant 4 spar, men i den kampen kom Ø/V i den merkelige kontrakten 5 kløver mot Hoftaniska-Charlsen. Det ble bet, og 12 IMP til DE BOTTON.

SJANSEGRAND

I det følgende spillet fant Livgård en optimistisk, men god melding i andre melderunde.

Nord åpnet med 2 hjerter som viste hjerter og en minor (under åpning). Allan (øst) meldte inn 3 kløver. Syd sa 3 hjerter, og etter pass-pass foreslo nordmannen 3 grand! Det er opplagt et forslag når det meldes i andre melderunde, øst kunne jo sagt 3 grand med det samme hvis han hadde hatt sterkere kort. Her hadde vest kløver dame som var et perfekt kort, og ruteren hans var heller ikke å forakte. 

Hvordan spiller du 3 grand hvis det kommer hjerter 4 ut til nords ess fulgt av hjerter knekt? Nord kan være ute etter å lure deg med AKJ10x i hjerter. Legger du lavt i andre stikk kommer da kongen og nord tar fem hjerterstikk selv om du egentlig hadde hjerterstopper. På den annen side ser det litt ut som om syd har kongen tredje. Og har han det må det dukkes fra øst i andre stikk for å blokkere fargen. Hvis du gjør det vinner hjerter knekt andre stikket, og det kommer hjerter til kongen i tredje stikk. Så kommer liten ruter fra syd. Hva gjør du da? 

Det kan se ut som et valg i ruter. Syd kan jo ha enten ha ruter dame, eller esset. Men det er en slags illusjon å tenke på det, for om nord har ruter ess går det jo galt uansett siden han kommer inn og tar to hjerterstikk. Derfor må du si "sus opp", og idet kongen blir lagt fra vest vinner den stikket! Da er det raskt en fet utgangsnotering på listen.

Livgård slapp alle problemer i spilleføringen da nord la hjerter 10 på den utspilte hjerter 4. Østs hjerter dame vant stikk, og dermed var det ni stikk og +600. Det ga 10 IMP da Ø/V hadde spilt 3 kløver med ti stikk ved det andre bordet. 

TERJE SIN TUR

Litt senere var det Terje Aa som fikk en interessant minorhånd:

N/S var i sonen, Ø/V untenfor, og nord åpnet med 1 kløver. Syd svarte 1 hjerter, og hva ville du meldt da?

Terje smalt til med 5 ruter direkte, og nord doblet! Det skal ikke så veldig mye til hos øst før meldingen 5 ruter blir bra. Livgård hadde ikke mye, men det han hadde var verdifullt. 

Mot 5 ruter doblet kom kløver ess ut til stjeling. Forsvaret kunne ikke få for mer enn ruter konge og hjerter ess siden spar dame ga avkast for en hjerter, og hjerter ess satt foran kongen. Pluss 550 var verd 12 IMP for lag FREDIN siden N/S ved det andre bordet hadde fått spille 3 spar med ni stikk (+140),
 

 

 

Tilbakeblikk på PARFINALEN (1)

Frode Holen og Leif Kvamsdal (Sogn og Fjordane) gjorde en god innsats i parfinalen. De var mesteparten av tiden med helt der oppe og tidvis i ledelsen i første del. Det gikk litt tyngre etter hvert, men det ble en pen 7.plass til slutt. 

I dagens spill skal du få se hvordan det bitte lille ekstra ga ren topp. 

Kvamsdal (syd) åpnet med 4 ruter som viste gående spar og ca. 8 stikk. Holen sa 4 spar og fikk altså spille utgangen fra nord som er gunstig siden øst må spille ut opp mot nords fargekombinasjoner. Øst valgte kløver ut, ikke heldig, men noe må man jo spille ut. Med trumf ut så går det nok an å ramle ned på ti stikk, men det er muligheter for elleve da også hvis sitsen leses korrekt. De som fikk kun ti stikk måtte akseptere -11 (-23 var ren bunn). Det er altså normalt ti-elleve stikk i dette spillet, både i spar- og grandkontrakt, så i lagkamp ville det blir fort glemt, kanskje kun med 1 IMP utslag. Men dette var parturnering...  

Da Holen fikk kløver ut til damen var det enkelt å få elleve, og kanskje kunne han få enda ett gyldent overstikk? Han tok tre runder trumf og spilte hjerter til tieren og østs dame. Øst var innspilt og måtte gi favør i en av de tre fargene, så ett overstikk er sikret. Litt uheldig (igjen) spilte øst ruter unna kongen. Husk øst så ikke nords kort, og ruterskift virket nokså normalt. Det gikk liten ruter fra syd, knekten fra vest og nords dame. Å legge i knekten ser også normalt ut fra den siden, men det skulle vise seg å koste enda ett stikk. En hjerter ble trumfet, så resten av trumfene. Øst kom mer og mer i trøbbel i dette motspillet som var en plage for han fra start til mål. Dette blir sluttposisjonen før den siste trumfen spilles:

Finn en feil?

Jo, øst har ett kort mer enn de andre, dvs. han har ikke lagt på i forrige stikk! Det betyr at han faktisk var skviset allerede i det den nest siste trumfen ble spilt. Det var fordi han var alene om holde tre farger. Før den siste trumfen spilles må han ned på singel kløver eller singel ruter, hvis han da ikke velger å kaste hjerter ess. 

I skvisposisjoner må man ha en trussel bak den som skal skvises, altså i dette tilfellet hos syd. Det hadde spillefører her, for ruter 7 fungerte som trussel. Det ville ikke skjedd om vest hadde unngått å bruke ruter knekt, og etterpå holdt dobbelton ruter i sluttposisjonen. Da ville det blitt elleve stikk, men slik det gikk fikk syd to ruterstikk, og ruter 7 ble innkassert i siste stikk!

Pluss 680 ga ren topp. Å få +650 ville gitt kun +1 til N/S, for mellom den enslige 4 sparen med tolv og de som fikk elleve stikk var det en rekke 3 grander med 11 stikk (+660).