Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MINOR ALT - Nordmenn til sluttspill?

I MINOR ALT INVITATIONAL II på BBO ser det lovende ut med hensyn til å få med nordmenn i sluttspillet. Lag FREDIN (Aa-Livgård) ligger før de siste tre kampene på 2.plass i puljen sin. De fire beste i de to puljene går til kvartfinalen. Lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) har så langt enten tapt eller vunnet klart, og de ligger på 4.plass. 

Her er noen interessante spille fra tirsdagens spilling. 

Det er normalt å havne i 4 spar som Ø/V med disse kortene. Der må kløveren løses med kun en taper, og den fargen sitter snilt. Det er imidlertid et problem her, trumfen sitter 4-1.

La oss si det kommer ruter ut. Spillefører går på trumfen, for sitter den 3-2 gjenstår kun å løse kløveren. Idet det oppdages at trumfen sitter skjevt kan ikke spillefører ta ut alle syds trumfer, for da blir det jo grandspill uten trumf på noen av hendene, og forsvaret får alle hjerterstikkene. Kløveren må angripes tidlig.

Det går kløver til kongen, og det er det kritiske øyeblikket i denne utgangen. Hvis nord stikker med kløver ess kan ikke kontraten betes, de får kun to hjerterstikk. Hvis nord i stedet lasjerer blir det bet! Fortsatt kan ikke spillefører ta ut trumfen, og han har jo kun fått ett kløverstikk. Idet kan spiller mer kløver kan nord stikke og gi makkeren en kløverstjeling som sammen med to hjerterstikk gir en bet. 

Aa-Livgård vant 4 spar, men den gode scoren +620 ble kopiert av Ø/V ved det andre bordet.

Også Malinowski (De Botton) vant 4 spar, men i den kampen kom Ø/V i den merkelige kontrakten 5 kløver mot Hoftaniska-Charlsen. Det ble bet, og 12 IMP til DE BOTTON.

SJANSEGRAND

I det følgende spillet fant Livgård en optimistisk, men god melding i andre melderunde.

Nord åpnet med 2 hjerter som viste hjerter og en minor (under åpning). Allan (øst) meldte inn 3 kløver. Syd sa 3 hjerter, og etter pass-pass foreslo nordmannen 3 grand! Det er opplagt et forslag når det meldes i andre melderunde, øst kunne jo sagt 3 grand med det samme hvis han hadde hatt sterkere kort. Her hadde vest kløver dame som var et perfekt kort, og ruteren hans var heller ikke å forakte. 

Hvordan spiller du 3 grand hvis det kommer hjerter 4 ut til nords ess fulgt av hjerter knekt? Nord kan være ute etter å lure deg med AKJ10x i hjerter. Legger du lavt i andre stikk kommer da kongen og nord tar fem hjerterstikk selv om du egentlig hadde hjerterstopper. På den annen side ser det litt ut som om syd har kongen tredje. Og har han det må det dukkes fra øst i andre stikk for å blokkere fargen. Hvis du gjør det vinner hjerter knekt andre stikket, og det kommer hjerter til kongen i tredje stikk. Så kommer liten ruter fra syd. Hva gjør du da? 

Det kan se ut som et valg i ruter. Syd kan jo ha enten ha ruter dame, eller esset. Men det er en slags illusjon å tenke på det, for om nord har ruter ess går det jo galt uansett siden han kommer inn og tar to hjerterstikk. Derfor må du si "sus opp", og idet kongen blir lagt fra vest vinner den stikket! Da er det raskt en fet utgangsnotering på listen.

Livgård slapp alle problemer i spilleføringen da nord la hjerter 10 på den utspilte hjerter 4. Østs hjerter dame vant stikk, og dermed var det ni stikk og +600. Det ga 10 IMP da Ø/V hadde spilt 3 kløver med ti stikk ved det andre bordet. 

TERJE SIN TUR

Litt senere var det Terje Aa som fikk en interessant minorhånd:

N/S var i sonen, Ø/V untenfor, og nord åpnet med 1 kløver. Syd svarte 1 hjerter, og hva ville du meldt da?

Terje smalt til med 5 ruter direkte, og nord doblet! Det skal ikke så veldig mye til hos øst før meldingen 5 ruter blir bra. Livgård hadde ikke mye, men det han hadde var verdifullt. 

Mot 5 ruter doblet kom kløver ess ut til stjeling. Forsvaret kunne ikke få for mer enn ruter konge og hjerter ess siden spar dame ga avkast for en hjerter, og hjerter ess satt foran kongen. Pluss 550 var verd 12 IMP for lag FREDIN siden N/S ved det andre bordet hadde fått spille 3 spar med ni stikk (+140),
 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.