NM for klubblag: storlag slått ut

I NM for klubblag vil de siste finalelagene bli klare i helgen etter at de siste 6.rundekampen er spilt. Så langt har tre lag kvalifisert seg ved å vinne i 6.runde. I tillegg får arrangøren av lagfinalen (Larvik/Horten) med et lag. De som så langt har kommet seg gjennom alle rundekampen og sikret seg finaleplass er:

TopBridge 4 (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes)

Vikersund 3 (Lars Øyvind Allard, Håvard Jensen, Per Ove Grime og Cato Sundeng)

Båsmo BK 3 (Kurt-Ove Thomassen, Sven Gunnar Karlberg, Alexander Flakstad og Håkon Bogen)

De lagene som har spilt med kun fire spillere i rundekampene vil ventenlig komplettere laget sitt med et par eller en spiller, men det får vi komme tilbake til.

Båsmo BK 3 tok en fin skalp i 6.runde da de slo ut Bergen Akademiske BK 1 som alltid er blant de største favorittene i NM for klubblag. Klubben fra Bergen har et premieskap med en haug medaljer og mange av dem gull. Mot Båsmo fikk de bank. Laget fra Helgeland tok en stor ledelse ved halvtid og holdt greit unna. De vant kampen med 63 IMP til slutt.

Her er et godt bidrag til Båsmo sin seiersmargin:

Kurt-Ove Thomassen var i 7NT, en glimrende kontrakt. Det er tolv toppstikk i rene honnører, og det trettende kan komme ved å få ett ekstra i hjerter som forutsetter kun at fargen ikke sitter verre enn 4-2. Det er også en mulighet i ruter som kan vært fordelt 3-3. Og om ingenting sitter snilt er det alltid en mulighet for at samme motstander har holdet i begge fargene og kan bli utsatt for en skvis.

Slik var det her, ingen av de røde fargene oppførte seg. 

Idet hjerteren ble testet viste det seg at øst hadde fem hjerter. Og vest hadde ruterhold. Men øst var også utstyrt med fem kløver så han var alene om holdet i den fargen, og skvisen kom ganske automatisk da Thomassen tok sine toppstikk i spar, hjerter og ruter. Etter det var det kun fire kort igjen, fire kløver igjen hos syd. Nord var inne, og øst måtte holde sin siste hjerter om ikke nords hjerter 8 skulle gi stikk, så da ble det ikke plass til fire kløver hos øst. (Det er også gode muligheter for tosidig skvis i dette spillet. Det kan spesielt interesserte pusle litt med selv, bare plasser øst med kløverstopperen og fem hjerter, og vest med ruterstopperen)

Ved det andre bordet ble det spilt lilleslem. Man må vel ha lov å si det var greit at skvisen fungerte siden det var så gode sjanser i 7NT, og Båsmo vant fortjent 13 IMP på spillet. 

Her er et spill hvor begge lag gjorde det bra:

Det er åttekorts majortilpasning, men hvis de havner i 4 hjerter som er en bra kontrakt går det nok galt pga. den uheldige hjertersitsen. 

Alexander Flakstad var i 3NT etter at vest hadde meldt inn spar. Det kom liten ruter ut til østs nier og syds knekt. Igjen satt hjerterfargen skjevt, og med kun fire stikk i den fargen var det kun åtte toppstikk. Det er imidlertid ressurser her, og med informasjonen om at vest meldte inn er det mange måter å få fatt i det niende. Å spille blindt på at øst har kløver ess er nok ikke riktig i denne konteksten, vest er favoritt til å ha det kortet. Syd vet også at vest sannsynlig ikke har helt toppsterk spar som for eks. KQJ da han trolig med det ville spilt ut den fargen.

Alexander tok de fire hjerterstikkene, og vest fikk de veldig tungt med å finne avkast. Han satte seg med dobbel kløver, og spillefører fortsatte med liten spar til tieren. Vest stakk og fridde seg med ruter dame som syd stakk. Spar ess ble innkassert, så det tredje ruterstikket fulgt av nok en ruter som satte inn vest. Han måtte avslutte unna kløver ess slik at syds kløver konge ga kontraktstikket.  

Ved det andre bordet unngikk også Bergen AK den farlige utgangen i hjerter. Også der ble 3NT vunnet etter en litt annen utvikling. Et godt spill for bergenslaget, men i denne kampen måtte de altså finne seg i et for dem uvanlig klart tap. 

 

Nok en storturnering på BBO

OCBL (Online Contract Bridge League) arrangerer denne uken September Open Teams på BBO med 32 lag på startstreken. Lagene er fordelt i fire puljer, og etter grunnspillet (7 kamper) blir det kvartfinale, semifinale og finale.

Det er fire lag med norske spillere. Best innsats av lag med nordmenn så langt i turneringen er av lag ALGAMATED med Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De ligger på 2.plass i puljen etter fire kamper, mens lag De BOTTON (Hoftaniska) ligger på 4.plass i samme pulje. Grude-Johansen sitt lag har vunnet tre kamper klart, men fikk skikkelig stryk da de møtte De BOTTON. Idet de allerede lå under ganske solid ble vondt til verre.

Hoftaniska spiller i denne turneringen med engelskmannen Tom Townsend. Her stod de på nokså hardt og endte i 6 spar med nord (Hoftaniska) som spillefører etter en overføringsmelding fra syd.

Hvordan spiller du 6 spar etter hjerter 3 (fjerde høyeste) i utspill fra øst?

Spillefører slapp den første hjerteren til vests konge. Det kom ruter tilbake til esset. Noen trumfrunder ble tatt, men da han hadde igjen to spar gikk han på kløveren. Han måtte mest sannsynligvis få tak i tre kløverstikk om dette skal gå bra, så han tok finessen med knekten. Om øst har kongen går det ikke å presse ut den mot trumf da det kun gir ett ekstra kløverstikk. Kløverfinessen med knekten holdt, og da begynte det å lysne. Slik så hele spillet ut:

Siden kløver konge satt tredje ble det tre kløverstikk etter en finesse og en kløverstjeling. Spillefører hadde dermed tolv stikk (6-1-2-3=12). Om ikke kløver konge sitter tredje er det flere interessante skvismuligheter. både enkel skvis og tosidig kan fungere.

Pluss 1430 var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med de samme tolv stikkene.

I neste spill ble det om mulig enda verre for ALGAMATED.

                                                       BLINDEMANN

Johansen spilte ut en stor hjerter mot 5 spar doblet. Jeg kjenner ikke avtalene deres for honnørutspill, og da spesielt på fem-trinnet. På kongeutspill på fem-trinnet er det mange som legger fordeling. I så fall visste vest at øst hadde en eller tre hjerter.

Hva ville du spilt i andre stikk?

Husk at vest ikke ante noen ting om hvor kløver konge var plassert. Hvis noen nå begynner å snakke om Lavinthal (hjerter 2) så holder ikke det. Den hjertertoeren kan godt være singelton noen ganger. Motspillet er ikke lett her, og da vest fortsatte med hjerter kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen og kaste en kløver fra nord på syds femte ruter!

Det var altså en bet å hente i 5 spar doblet, men kontrakten føyk hjem i røyk og damp, +650 til N/S.

Merk den enorme dobbeltilpasningen (begge sider har tilpasning i to farger) det er i dette spillet. Det er ti enkle stikk i spar N/S, og Ø/V har elleve stikk i hjerter!

Ved det andre bordet fikk vest spille 5 hjerter hvor han kun tapte til spar ess og ruter ess, Ø/V + 450. Vunnet utgang begge veier (den ene doblet) var verd 15 IMP til lag De BOTTON som vant kampen 20-0 (VP).