Minor ALT 1: Bakke-Grude slo lederlaget (KORRIGERT)

Onsdag var det norsk oppgjør i runde 5 i denne internasjonale lagturneringen på BBO. Tor Eivind Grude-Christian Bakke sitt lag LEBOWITZ møtte lag GILLIS med Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik Sælensminde.

LEBOWITZ hadde så langt ikke fått det til å klaffe, men mot lederlaget ble det en fin seier. Her er et spill som bidro, og det viser hvordan forskjellige valg i meldingene - åpne eller ikke åpne, sperre eller ikke sperre osv. - kan påvirke det endelige resultatet.

Med lag GILLIS N/S åpnet Simon Gillis (nord) med pass. Grude sa 1NT (15-17), pass fra syd, og vest valgte å bruke Stayman. Da spratt nord til 4 ruter. Det er uvanlig at grandåpneren melder på fire-trinnet neste gang, men her gir det mening. Hele grandåpningen er "virksom" med ingen ting bortkastet i ruter, og han har en fin femkorts farge. Grude meldte 4 hjerter og ingen hadde noe å tilføye. Det ble en taper i ruter og en i spar, +450 til Ø/V.

Ved det andre bordet hadde nord andre planer:

Mot Brogeland-Lindqvist åpnet nord med 1 ruter. Å åpne tror jeg er beste melding med denne hånden selv om det godt kan være litt tilfeldig hvordan det slår ut i enkeltspill.

I går roste jeg Brogeland-Lindqvist for en meget god treffprosent i slemspillene. Her gikk det galt da Espen (øst) meldte slem da han nok følte han hadde perfekte kort mot makkerens kortfarge i ruter og hjertertilpasning (4R). Merk at om vest har spar konge i stedet for damen er det en perfekt lilleslem.

Her var selvsagt 6 hjerter temmelig dårlig da kontrakten var avhengig av spar konge singel. Det var bare ett kort unna, men selvsagt var det feil å være i 6 hjerter her når man ser alle kortene. Ett par til av de åtte Ø/V-parene gikk bet i slem.

KORREKSJON:

Det siste avsnittet er ikke riktig. Slemmen (6H) er langt i fra så dårlig som jeg hevdet. Innlegget ble antagelig skrevet uten å "huske" at vest hadde spar knekt. Siden han har det kortet er 6 hjerter i praksis avhengig av at nord har spar konge. Hvis vest hadde hatt spar konge i stedet for Q-J ville slemmen vært glimrende med samme antall HP hos Ø/V tilsammen. 

Spillet ga 11 IMP til lag LEBOWITZ som vant kampen med 22 IMP.

Etter det tapet ledet fortsatt GILLIS turneringen, og med to kamper igjen lå fortsatt LEBOWITZ på nedre del av tabellen. I den nest siste kampen har i skrivende stund GILLIS en stor ledelse og det er nokså sikkert at de går videre. Etter det jeg fikk vite mot slutten av runde 6 har LEBOWITZ i alle fall teoretisk mulighet til å kvalle med en god seier i siste runde som spilles torsdag ettermiddag norsk tid.