PARFINALEN - sett fra langt hold (fredag)

Fredag startet parfinalen i Kragerø. Det er 48 kvalifiserte par, og de skal spille tre spill mot hvert av de andre parene. Etter 60 spill har Frode Holen-Leif Kvamsdal fra Sogn og Fjordane en knapp ledelse. De fem beste parene så langt er:

Alle resultater og spill finner du her.

NM-siden hvor du også finner link til bulletinene finner du her.

Mine forhåndsfavoritter som ble nevnt i et innlegg her i bloggen forleden er alle tre på skuddhold. Det blir en lang dag i morgen før mesterskapet avsluttes søndag.

I parturnering teller jo alle spill likt, det kan vinnes like mange matchpoints (MP) for det lille ekstra stikket i en delkontrakt som om du er alene om å melde og vinne 7 grand. Fra første dag tar vi likevel med et par store spill hvor det handlet om slem, eller ikke, og hvis det ble satset på slem - hvilken slem. Hvis du ikke selv spiller parfinalen, og ikke har sett disse to spillene kan du jo ta en spillers plass og ta spillene som en test.

La oss si din makker åpner med 1 kløver etter "standard norsk" system, enten 2+ kløver, eller kanskje 3+ kløver. Hvordan planlegger du meldingene?

Mange bruker "omvendt minor" hvor svaret 2 kløver er krav. Hvordan meldingene da går videre avhenger noe av hvillket opplegg makkerparet har avtalt. Men resultatet på spillet avhenger i stor grad av hvor optimistisk syd er. Han/hun får nemlig vite at makkeren har en 18-19 NT. Tar du sjansen på slem?

Det er en fin kløverfarge, men det er nokså tynt utenom. Makkerparet har kun 30 eller 31 HP til sammen, i minste laget for slem, men det er jo sannsynlig med fem kløverstikk. Det kan være en brukbar slem, men det kan også være nokså elendig hvis nord ikke har de riktige honnørene.

Ved ca. 1/4 av bordene gikk syd på til slem. Og det var nok ikke noen spesielt god slem, men hva gjør vel det når kortgudene er hjelpsomme.


La oss se på kontrakten ved kun å se på N/S sine kort først. Med ett stikk i ruter er det kun ti toppstikk. Hvis ruter ess sitter foran blir det stikk for både kongen og damen, og det er elleve sikre.

Det tolvte kommer fordi ruteren sitter 3-3! Det er visse sjanser om ruter sitter 4-2 hvis esset sitter foran (skvis).

Det er også et poeng at slem må slik det sitter spilles av nord, hvis ikke vil hjerterutspill fra vest være fatalt. Men hvor hjerter konge sitter plassert vet man jo ikke, så det kan like gjerne være best å spille kontrakt fra syd sin hånd om man igjen kun ser på N/S sine kort.

Slemmelderne fikk imidlertid kontraktene sine spilt av nord, og ingenting kunne stoppe dem fra å vinne tolv stikk i 6 kløver, eller 6 grand.

Tre par var i 6 grand og fikk +21 av 23 oppnåelige. Å spille 3 grand med tolv stikk ga akkurat middels, mens noen var uheldige og fikk -18 da de var i 3 grand på syds hånd og fikk kun ni stikk etter hjerterutspill.

I det neste spillet kan du ta øst sin plass.

Nord åpner med 1 hjerter. Melder du noe nå, og i så fall hva?

Det går an å melde inn 2 kløver, 3 kløver eller å si pass siden det er i gunstig sone. For å kunne si 3 kløver må man ha avtalt "sperr", og det er jo endel par som bruker innhopp som gode kort (flere HP).

Også 2 kløver innmelding bør inneholde mer verdier i form av HP. Selv bruker jeg den "regelen" at hvis jeg blir rød i fjeset hvis makker hopper til 3 grand over min innmelding på to-trinnet så skulle jeg ikke ha meldt inn. Ville jeg blitt rød i fjeset her etter 2 kløver inn og 3 grand fra makker? Vel, litt smårød kanskje, for går det slik vil det bli en 3 grand hvor det står bøtter og spann med stikk, eller det blir betelass. Kløveren kan jo gi mange stikk, men har makker et par små kløver (eller singelton) kan det blir forferdelig få stikk. Jeg hadde vært mer komfortabel med å gå inn på to trinnet med så lite HP hvis det hadde vært AK10 i topp på kløverfargen. Så selv ville jeg hoppet til 3 kløver - sperr - med dette, men det avhenger altså litt av stil. Det er kanskje et poeng i at det kan bli kostbart også i 3 kløver, men faremomentet med det er neppe stort.

Der jeg så på (på BBO) passet øst. Det er litt passivt etter min mening, men det kan hende øst ikke kunne si 3 kløver fordi det betyr noe annet enn sperremelding (kan være sterkt innhopp, kan også bety to-farget hånd for noen). Det er passivt fordi nå får motparten i fred og ro "snakket sammen" uten forstyrrelse, men det var ikke akkurat det som skjedde. Meldingene gikk etter hopp og sprett prinsippet slik:

Øst fikk altså en utspillsprøve også.

Det er en mulighet å ta for kløver ess selv om det er nokså sikkert at nord har kløver konge. I teorien kan øst ha to kløverstikk med A-Q bak nord, men det er et annet faremoment som øst bør ta med i betraktningen her. Syds meget lange ruterfarge går temmelig sikkert siden øst har damen dobbel. Dessuten ser øst at nords hjerterfarge også kan være veldig stikkgivende for spillefører siden øst selv har to små. Hvis ikke han tar for esset sitt nå kan det godt hende det ikke blir noen stikk på han i det hele tatt.

Øst tok for kløver ess, og det berget noen poeng for Ø/V siden hele spillet så slik ut:

Hvis vi først ser på hvordan meldingen 3 kløver fungerer. Det er kun seks stikk i kløverkontakt Ø/V, altså -800 hvis man blir doblet. I praksis er det omtrent umulig med disse kortene N/S.

Meldingene ved det bordet jeg så på kan nok diskuteres, men både syd sitt hopp til 6 ruter og nords uttak i 6 grand er vel, om ikke akkurat vitenskapelige meldinger grei nok praktisk bridge selv om det godt kan stå i storeslem med litt andre kort.

Å være i 6 grand var en brukbar sats her. Hvis ikke ruterfargen går kan spillefører forsøke hjerterfinessen og kanskje få nok stikk ved hjelp av den fargen. Slik det satt i ruter var det tretten stikk rett ned, og det ville blitt ett overstikk om øst ikke hadde tatt for kløver ess.

Fire par noterte +1020 for 6 grand med tretten som ga ca. 95% score. Å få med seg kløver ess ga ca. 25% til Ø/V, strøpoeng som det er verd å ta med seg!

Ett par havnet i 7 ruter spilt av syd, og de fikk seg en ren topp som nok ikke akkurat var helt fortjent da vest ikke fant kløver ut!

Å spille 6 ruter med tolv stikk var ganske vanlig, men det ga strø under middels til N/S.

PARFINALEN fortsetter i morgen lørdag, og spillingen starter klokken 10. Det hele overføres på BBO, så følg med!

 

 

 

 

 

 

 

Hvem vinner parfinalen?

Fredag starter årets finale i NM for par - PARFINALEN - og medaljene deles ut søndag ettermiddag.

Finalen spilles på Kragerø Resort og arrangør er Kragerø BK. Det blir overføringer på BBO.

Elisabeth Groseth og Vegar Næss har ansvaret for bulletinene, og åpningsbulletinen som allerede er publisert finner du her.

NM-siden hvor alt av informasjon, resultater osv. finner du her.  

Det kommer dessuten nyheter både Facebook og andre steder, og selv vil jeg følge med å lage rapporter "sett fra langt hold" i bloggen min på NBF sin side. 

Hvem vinner?

Det deltar 48 par i årets finale. En rask gjennomgang av startlisten viser at feltet er jevnt og godt, og etter min mening har omtrent halvparten av parene medaljesjanser om de spiller opp mot sitt beste. Det kan være enda noen flere som kan blande seg inn om de får til en maks-turnering. 

Jeg finner 8-10 naturlige gullkandidater, men vil ikke bli veldig overrasket om noen utenom den gruppen går helt til topps. Jeg har bestemt med å legge hodet litt på blokka og tippe, og det jeg falt ned på er at vinnerparet blir ett av disse tre parene (i tilfeldig rekkefølge):

Nils Kåre Kvangraven - Terje Lie

Sam Inge Høyland - Jo Arne Ovesen

Kristoffer Hegge - Håkon Kippe

Dette er nok ikke spesielt sprekt tippet, men det er mange par som ikke ligger langt bak disse parene på min liste. Til de av dere som mener dere er klare gullkandiater, men ikke er nevnt her av meg, vær trygg på at dere (alle 20...) er på den nevnte listen over 8-10 par.

LYKKE TIL!