Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MINOR ALT - Aa og Livgård i "boksekamp"

I den internasjonale lagturneringen som pågår på BBO havnet Aa-Livgård i noe som minnet om en boksekamp i nest siste kvalifiseringsrunde. Laget deres (FREDIN) hadde vunnet den forrige kampen og det så svært lovende ut med hensyn til å bli blant de fire beste som går videre til kvartfinale.

Mot lag BERTHEAU (to nederlendere og fire svensker) hadde det norske parets lag opparbeidet en solid ledelse idet jeg på morgenkvisten (New Zealand-tid) logget meg inn på BBO for å følge med. Så kom en stygg tapsrekke, 40 IMP ut på fem spill inkludert to spill som kostet 15 hver!

Det startet med -15 da de gikk doblede beter på fem-trinnet ved begge bord.

Den neste 15-imperen var verre. Hvordan oppfatter du denne meldesituasjonen?

Redoblingen må vel være SOS, og det ser nokså merkelig ut at syd kan finne på å passe på det. Og det ble da heller ingen suksess som vi kommer tilbake til om litt. Men la oss først set hva som skjedde ved det bordet Aa-Livgård spilte mot de svenske tvillingbrødrene Mikal og Ola Rimstedt.

Dette er mer normalt. Er det feil å melde inn 2 kløver i ugunstig hvis man bare ser på syds sine kort?

Hvis jeg skal være ærlig tror jeg det ville blitt innmelding 2 kløver fra meg også. Det er dog mange ekspert.par som bruker at innmelding på to-trinnet (spesielt i sonen) lover noe bedre kort enn mange vanlige turneringsspillere melder inn med. Men dette holder vel hvis man ikke skal være etterpåklok?

Mikal Rimstedt mente det og meldte altså inn 2 kløver. Det gikk to passer før Livgård gjenåpnet med en opplysende dobling som Aa gjorde om til straffedobling ved å passe.

Motspillet sviktet litt og de fikk «kun» +500 der det kunne blitt +800 slik som Rimstedt spilte.

Selv +800 for tre bet ville vært alt for lite da meldingene ved det andre bordet gikk slik at syd ble spillende 2 kløver redoblet!

Peter Fredin (nord) sin redobling er selvsagt ment som SOS og sier til makkeren: "Røm! Meld noe annet partner".

Men makkeren rømte ikke. Han må nok gjøre det selv om det ser litt ut som om det kan være fra asken til ilden. Det eneste syd kan gjøre er å si 2 ruter, og det går jo an å håpe at nord har femkorts farge. Her blir muligens 2 ruter doblet enda verre enn 2 kløver doblet, men mye bedre enn å spille 2 kløver redoblet! Det var ikke moro i det hele tatt. Motspillet feilet ikke, og «blodbadet» kostet derfor -1600! Spillet kostet 15 IMP, og selv om Allan og Terje hadde fått fatt i +800 som er maks ville de tapt 13 IMP!

Svenske Peter Fredin er som mange vet en kanonspiller helt i ypperste verdensklasse. Men han er en fargerik sådan. Merkelig nok har han vært involvert i en rekke dramatiske doblingssituasjoner opp gjennom årene. Det finnes flere artikler om dette, bare søk på The Fredin Double (eller lignende) på internet. I dette spillet ble det altså drama i forbindelse med en redobling, men det er vel ingen tvil om at det var makkerens feil at det ble så kostbart som det ble.

Peter Fredin med uheldig redningsaksjon da makkeren ikke var med på notene 

Thomas Charlsen som satt syd for De BOTTON meldte ikke inn 2 kløver, Han var veldig fornøyd med sin avgjørelse da vest etter 1 hjerter og pass fra Thomas sa 3 kløver som naturlig invitt til utgang! Da gikk det pass rundt, og Thomas fikk altså love å spille motspill mot kløverkontrakt i stedet for å svette seg gjennom en doblet kløverkontrakt som spillefører.

I vest sin 3 kløver ble det tre bet, +150. For Lag DE BOTTON var spillet verd 15 IMP siden syd ved det andre bordet meldte inn, og en ikke så veldig heldig redningsaksjon (men heldigere enn Fredin sin) kostet -1100 i 2 ruter doblet.

Det store flertall av syd-spillerne meldte inn. Det var åtte N/S-scorer fra +800 og oppover samt tre par som noterte +500 mot 2 kløver.

Etter den elendige perioden for lag FREDIN i deres kamp ble det litt mer normalt. De tapte kampen til slutt med 12 IMP og ligger veldig komfortabelt an på 2.plass. I praksis er Aa-Livgård sitt lag videre til kvartfinalen som starter etter siste kvalik-kamp i morgen.

Lag BOTTON fortsatte ondag trenden med ganske klare tap og store seiere i annenhver kamp, men de vinner kampene sine litt mer enn de taper. Laget ligger på 4.plass i puljen med vel 6 VP ned til den 5.plassen som ingen ønsker seg.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.