Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Tilbakeblikk på PARFINALEN (1)

Frode Holen og Leif Kvamsdal (Sogn og Fjordane) gjorde en god innsats i parfinalen. De var mesteparten av tiden med helt der oppe og tidvis i ledelsen i første del. Det gikk litt tyngre etter hvert, men det ble en pen 7.plass til slutt. 

I dagens spill skal du få se hvordan det bitte lille ekstra ga ren topp. 

Kvamsdal (syd) åpnet med 4 ruter som viste gående spar og ca. 8 stikk. Holen sa 4 spar og fikk altså spille utgangen fra nord som er gunstig siden øst må spille ut opp mot nords fargekombinasjoner. Øst valgte kløver ut, ikke heldig, men noe må man jo spille ut. Med trumf ut så går det nok an å ramle ned på ti stikk, men det er muligheter for elleve da også hvis sitsen leses korrekt. De som fikk kun ti stikk måtte akseptere -11 (-23 var ren bunn). Det er altså normalt ti-elleve stikk i dette spillet, både i spar- og grandkontrakt, så i lagkamp ville det blir fort glemt, kanskje kun med 1 IMP utslag. Men dette var parturnering...  

Da Holen fikk kløver ut til damen var det enkelt å få elleve, og kanskje kunne han få enda ett gyldent overstikk? Han tok tre runder trumf og spilte hjerter til tieren og østs dame. Øst var innspilt og måtte gi favør i en av de tre fargene, så ett overstikk er sikret. Litt uheldig (igjen) spilte øst ruter unna kongen. Husk øst så ikke nords kort, og ruterskift virket nokså normalt. Det gikk liten ruter fra syd, knekten fra vest og nords dame. Å legge i knekten ser også normalt ut fra den siden, men det skulle vise seg å koste enda ett stikk. En hjerter ble trumfet, så resten av trumfene. Øst kom mer og mer i trøbbel i dette motspillet som var en plage for han fra start til mål. Dette blir sluttposisjonen før den siste trumfen spilles:

Finn en feil?

Jo, øst har ett kort mer enn de andre, dvs. han har ikke lagt på i forrige stikk! Det betyr at han faktisk var skviset allerede i det den nest siste trumfen ble spilt. Det var fordi han var alene om holde tre farger. Før den siste trumfen spilles må han ned på singel kløver eller singel ruter, hvis han da ikke velger å kaste hjerter ess. 

 

I skvisposisjoner må man ha en trussel bak den som skal skvises, altså i dette tilfellet hos syd. Det hadde spillefører her, for ruter 7 fungerte som trussel. Det ville ikke skjedd om vest hadde unngått å bruke ruter knekt, og etterpå holdt dobbelton ruter i sluttposisjonen. Da ville det blitt elleve stikk, men slik det gikk fikk syd to ruterstikk, og ruter 7 ble innkassert i siste stikk!

Pluss 680 ga ren topp. Å få +650 ville gitt kun +1 til N/S, for mellom den enslige 4 sparen med tolv og de som fikk elleve stikk var det en rekke 3 grander med 11 stikk (+660). 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.