Bridge på videregående skole! (intervju og kommentarer)

Det har med vekslende hell i flere år blitt gjort forsøk på å få bridge inn i skoleverket. Ildsjeler har forsøkt, og det har vært undervist noen steder, men så langt har ikke bridge fått noen formell status og full aksept i skolen. I ungdomsskolen har det bl.a. vært et problem at det generelt er lite rom for flere valgfag.

Denne uken kom imidlertid gladnyheten at bridge vil bli valgfag i videregående skole!

Velkommen til bridge i videregående skole!

 

Les NBF sin nyhetssak om dette her, og de har sendt ut en pressemelding med tittelen Tankesport i skoletida som du kan lese her.

Mer om selve faget finner du her.

Ansvarlig for gjennomføringen av dette i samarbeid med NBF er Vetle Faag (49) som er idrettslærer på Jåttå vgs i Stavanger.

Vetle er en dyktig bridgespiller som har oppnådd tittelen stormester, og han har flere gode resultater på bridge-CV’en. Han er gift med Bente Evertsen Faag, også hun bridgespiller og leder av og hovedperson bak Norges første juniorbridgeklubb, Sandnes Juniorbridgeklubb (2016).

Her er bridgelærer Vetle i aksjon som spiller under en bridgefestival

Vetle og Bente har vært bridgemakkere de siste 10 årene. De har to barn, Sigrunn (14) som spiller på U16 landslaget (og ble verdensmester med det laget i VM online i 2020), og Åsmund (10) som ikke spiller bridge. Familien bor i Sandnes tett inntil Stavanger.

Vi har tatt en prat med Vetle om det spennende prosjektet, bridge som et formelt fag i videregående skole.

GeO: Hvordan kom dette i gang?

Vetle: Jeg fikk en telefon fra Jan Muri (styremedlem i NBF) høsten 2020 om å sjekke læreplaner i sjakk for videregående skoler. Så kom jeg kom raskt i kontakt med Tarjei Eck Hansen (også han styremedlem i NBF). Tarjei er en ressurs og pådriver med læreplaner og godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Videre spurte jeg min avdelingsleder, på Jåttå vgs, Stavanger om vi kunne starte opp med bridge i videregående skole, og hun var positiv med en gang!

GeO: Er dette kun et mer som en «one-off» ting eller et langsiktig prosjekt?

Vetle: Det er ikke kortsiktig. NBF og Jåttå vgs har skrevet en 3 års avtale. Jeg har fått signaler om at jeg kan holde på med dette i mange år fremover!

GeO: Hvilke planer har så langt blitt lagt for selve undervisningen?

Vetle: Vi har nå godkjente læreplaner for Toppbridge 1, Toppbridge 2 og Toppbridge 3. (se mer om selve faget i linken øverst i dette innlegget)

GeO: Så bridge vil faktisk bli et ordentlig fag på linje med andre fag?

Vetle: Ja, det blir avsluttende karakter for hvert skoleår, og de karakterene tar de med seg på vitnemålet ut av videregående skole. De som er interessert i bridge har mulighet til å ta med deg tre gode karakterer på vitnemålet ditt. Det kan være godt for karaktersnittet med tanke på opptak til høgskoler og universitet.

GeO: Du nevnte sjakk som har ligget foran bridgen i forhold til skoleverket. Kan vi bridgen nytte av det?

Vetle: Ja, så absolutt, og det blir på et vis etter modell fra det sjakken har holdt på med ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum (NTG). Heldigvis er det mer valgfrihet i vgs. enn i ungdomsskolen. Jeg har vært i kontakt med Simen Agdestein som driver sjakklinja på NTG, og vi vil dra nytte av deres erfaringer.

GeO: Er det slik at man må gå på den skolen du jobber på for å ta faget bridge?

Vetle: Nei. På sjakklinja i Bærum har det vært slik at elevene må gå på akkurat den skolen. Vi har imidlertid blitt flinkere digitalt under covid-19. På grunn av pandemien har elevene hatt en del hjemmeskole, og undervisningen foregått på Teams. Jeg som lærer fått øvd meg på Teams det siste skoleåret og elevene har blitt vant med det. På Teams kan jeg dele min dataskjerm med elevene, lage små grupperom til dem, legge ut oppgaver, ha innleveringer osv. Så elever fra andre skoler kan ta faget.

GeO: Hvem tror du kommer til å ta faget?

Vetle: De fleste som velger dette tilbudet vil nok allerede være integrert i bridgemiljøet, men forhåpentligvis kan det bli interessant for andre. En trenger på ingen måte å være på landslagsnivå, det viktigste er at de er interessert i bridge.

GeO: Hvordan er interessen så langt fra elever og foreldre?

Vetle: Den er bra. Neste års kull tror vi vil være større enn kullet som begynner til høsten nå, så det ser lyst ut. Vi håper spesielt på å rekruttere fra Helgeland Juniorbridgeklubb og Sandnes Juniorbridgeklubb. Det er selvsagt fortsatt litt usikkerhet med hensyn til antall deltakere. Jeg har vært i kontakt med noen elever og foreldre, men det er Marianne Harding som hovedsakelig har jobbet med å kontakte elever og foreldre så langt.

GeO: Hva blir din rolle i selve gjennomføringen av faget?

Vetle: Min rolle blir å undervise 90 minutter hver fredag på Teams (live-video) gå gjennom spill, konvensjoner, live spilling, systemarbeid osv. samt gi oppgaver/innleveringer/prosjekter som tilsvarer 45 minutters arbeid hver uke. I tillegg settes det av 90 minutter hver uke til livespilling/samlinger i løpet av skoleåret. For de fleste er jo dette greit da de allerede er på ungdomslandslag eller kanskje landslagsaktuelle. Dessuten satser jeg på gjesteforelesere. Har deg GeO, Boye, Marianne Harding, Sofie Sjødal, Allan Livgård, Kristian Ellingsen, Sven Olai Høyland og Lars Eide i tankene. Har ikke spurt noen ennå, men håper...

GeO: Dette er utrolig spennende, Vetle! Takk for praten, og lykke til!

--------------------

For litt siden da det ble sagt at denne nyheten ville bli offentliggjort snart, kom jeg i kontakt med en av de som har meldt seg på for å ta faget Toppbridge, Eva Louise Mørtsell (16)

GeO: Hvilken skole går du på, Eva Louise?

Eva Louise: Jeg går på Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana.

GeO: Hvorfor velger du å ta faget Toppbridge?

Eva Louise: Fordi bridge er noe jeg har holdt på med en god stund nå, og det er noe jeg liker å holde på med. Derfor synes jeg det er fint at det ble tilbud om det på skolen.

GeO: Så du er kjent med spillet fra før?

Eva Louise: Ja jeg kjenner flere folk som spiller bridge og har også fått meg mange nye venner i løpet av tiden jeg har spilt.

GeO: Hvilke forventninger har du til faget?

Eva Louise: Jeg forventer egentlig at vi får spille bridge og lære om forskjellige ting innenfor det.

GeO: Dette blir helt sikkert både interessant og lærerikt for deg og de andre elvene. Lykke til!

--------------

Både allerede erfarne juniorspillere og andre som er intererssert i bridge kan som nevnt i intervjuet med Vetle ta faget Toppbridge. En som skal ta det er Marius Dalemark Austad (18) fra Flekkefjord. Austad er regjerende Norgesmester i bridge for junior, og har tidligere vunnet EM-gull i klassen U16. Austad er til vanlig elev ved Flekkefjord videregående skole.

Allerede svært dyktige Marius vil lære mer om bridge på skolen!

Marius ser frem høsten, og her er en kommentar fra han i pressemeldingen:

Marius: Jeg er veldig glad i bridge, og synes det er et veldig bra tilbud å kunne ta et fag jeg interesserer meg veldig for.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Alle vi andre «fossiler» i bridgen bør juble nå. Alt det flotte arbeidet som gjøres, f.eks. i de aktive juniorklubbene og annet rekrutteringsarbeid vil gi resultater! Det må satses på ungdommene for at bridge skal kunne overleve og beholde statusen som verdens mest populære spill. Og det med å få bridge formelt inn i skoleverket er en milepæl.

Hurra!