MIX RealBridge lag

NBF har startet en lagturnering for mix-lag på den poplære onlineplattformen RealBridge. 

Det er en klasse for begynnere samt åpen klasse. Alle skal spille syv runder frem til det avsluttes medio juni. 

I åpen klasse deltar hele 52 lag.

Det kan ikke ha vært mye rusk da laget som kaller seg "Noe Rusk" i andre runde knuste et på papiret sterkt lag fra sør- og vestlandet.

"Noe Rusk" har dermed tatt teten i åpen klasse, og på det laget spiller Espen C. Fasting, Siv Thorensen, Jo Arne Ovesen og Ingunn Uran.

Her et meldeproblem med en litt uvanlig hånd fra runde 2:

Tett og god ni-korts farge er ikke dagligdags. Vest passer før nord åpner med 1 kløver, og det er din tur.

Hva melder du?

4 spar? 5 spar, kanskje? Eller har du tenkt å være kreativ og lure litt i busken tidlig i meldingsforløpet?

Nei, med slikt lønner det seg sjelden å være "lur", men heller tråkke til med det samme. Når slike meldeproblem dukker opp i forskjellige forum for eksperter er det alltid flere som foreslår 5 spar med begrunnelsen at det ville de ha meldt uansett etter at motparten trolig melder over en eventuell 4 spar-melding. Det er stor sannsynlighet for at N/S har utgang når du har en passet makker, kanskje har de til og med slem i kortene.

Dette er riktig, men kanskje på en måte feil også. For om du melder 4 spar får du av og til spille det, sannsynligvis doblet. 

Ved det ene bordet meldte øst 5 spar. Den ble doblet av syd og det gikk pass rundt. Ved det andre bordet hoppet Jo Arne Ovesen ("Noe rusk") til 4 spar. Syd doblet og det gikk pass rundt der også.

Slik så hele spillet ut:

Ingunn Uran (vest) hadde de riktige kortene, A-Q i hjerter, og da hjerter konge satt i saks hadde ikke Ovesen noen problemer med å vinne ti stikk, +590.

Ved det andre bordet ble det en bet i 5 spar doblet.

Vest hadde også ruter konge som på en måte var et lite strek i regningen for øst som var i 5 spar. For nå er ikke utgang til N/S helt sikker hvis ikke det er syd som blir spillefører i 5 ruter.  Er han det vil hjerter konge være beskyttet.  Da får spillefører gitt bort trumfstikket til ruter konge og senere kastet hjertertapere fra syd på kløver. I 5 ruter spilt av nord blir det bet om øst finner hjerterutspill, men det er kanskje ikke er så lette å treffe?

Idet det meldes inn 4 spar er det litt avtalespørsmål hva dobling betyr. Noen bruker straff når de sperrer så høyt, men i moderne meldeteori er det vanlig å si det er mer opplysende. Det er vel imidlertid sånn at man må doble hvis man er veldig sterk og. Åpneren vil med den doblingsstilen ofte melde over doblingen hvis hun har ujevn fordeling.

Her er det greit å doble. Nord har relativt jevn fordeling og 4 HP i spar, så pass er vel ikke direkte feil? Og om nord melder blir det kanskje 5 ruter? Eller er 5 kløver muligens mer korrekt. Hvis nord sier 5 kløver kan syd ta ut i 5 ruter og si fra om at han har hjerter og ruter. 

Vel, man kan si at å være i 5 spar var korrekt i teorien siden N/S kan vinne utgang, men i praksis kostet det 12 IMP. 

 

VM utsatt. EM skal spilles online

VM (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl) som ble utsatt fra i fjor til i år er utsatt igjen. Planen er nå å spille mesterskapene i slutten av februar og/eller begynnelsen av mars 2022.

Alle World Bridge Federation sine soner har en VM-kvote og må gjnnomføre en kvalifisering for nasjonene som skal spille VM. I sone 1 (Europa) avgjøres det i EM for nasjonslag. 

I den sonen jeg tilhører (zone 7) møtes Australia og New Zealand til en sone-playoff helgen 22-23 mai. Det skal spilles online på plattformen RealBridge. Spillerne kan ikke spille hjemmefra, men fra bestemte lokaler et par steder i New Zealand og fire steder i Australia. Det vil være kontrollører tilstede, fritt for telefoner osv. for å unngå muligheter for juks.

European Bridge League har bestemt at årets EM for nasjonslag (Zone 1) og dermed kvalifisering for VM også skal spilles online på RealBridge, 23.-28. August. Mer om hvordan dette skal foregå kan du lese her.