MESTERTREFF TIRSDAG - hvor er klagenemda?

Mandag var vinnerparet veldig nære 70%, og i tirsdagens Mestertreff hvor 273 par deltok var det tre par som nesten nådde 70-prosentgrensen. På topp kom Odd Harald Sundet-Geir Petter Moen fra Engerdal BK (69,38%). Like bak kom Håkon Arild Bergsrud-Rolf Jostein Lehn, Sortland BK (68,77) og Tommy Elde-Robert Lehn, Sortland BK (68,35%).

Alle resultatene, spilldiagram og enkeltresultater finner du her.

Notatet jeg har laget med omtale av spillene finner du her.

Hvor er klagenemda?

Idet en i løpet av noen få dager skal skrive om, og forsøksvis analysere hva som kan skje i spillene til hele fire turneringer blir det så man blir kortblind etter hvert. Det blir umulig (for meg i alle fall) å unngå noen blemmer. Til å korrigere det er jeg så heldig å ha en fin «klagenemd» som oftest er raskt på pletten idet noe har blitt feil. I dag er jeg imidlertid ganske raskt ut og korrigerer litt om et spill som i mitt notat med forhåndsanalyse av spillene til tirsdagens turnering ble omtalt som kveldens merkeligste spill.

Det var kanskje det merkeligste spillet, men selv etter å ha sett på diagrammet veldig mange ganger må jeg ha sett en litt annen ruterfarge enn det faktisk var. I omtalen står det dette som faktisk er riktig:

Her er kanskje tirsdagens merkeligste spill. Ø/V har 26 HP og ellevekorts spartilpasning, men i teorien kan de ikke vinne utgang! Ø/V på sin side har kun en ni-korts hjertertilpasning, og de kun har 14 HP til sammen, men de vinner 4H nokså greit,

Men etter kommaet skrev jeg at det kunne bli hele elleve stikk i hjerterkontrakt. Det er umulig. Jeg sverger dog på at jeg satt og så på en 6-3 tilpasning i ruter med tre små hos nord.

Det er imidlertid uhyre sjelden at det er de med de klart svakeste kortene og svakest trumf som kan vinne utgang, de andre (Ø/V), som noen av dem kanskje tenkte litt på slem går med riktig motspill bet i utgang deres vei!

Og hva skjedde i dette spillet tirsdag?

Som jeg antydet på forhånd ville det ikke bli mange hjerterkontrakter N/S selv om de har høyeste kontrakt. De har lite med verdier, og om Ø/V som naturlig er melder høyt i spar så vil ikke N/S være med mer likevel. Det var kun to hjerterkontrakter, men en av dem ble spilt av øst! Misforståelser skjer... Den ene som spilte hjerterkontrakt N/S var i 5 hjerter og fikk de ti stikkene det er mulig å få.

Mange var i 5 spar, trolig etter et mislykket slemforsøk. Noen gikk en bet i 5 spar og noen to.

Det ble en lang rekke 4 spar med ti stikk, og noen få fikk nokså mirakuøst elleve stikk. Trolig hadde ikke N/S fått fatt i hjerterstikkene og spilt ruter til dobbeltrenons idet syd var inne på kløver ess. Da forsvinner en hjerter hos vest, øst stjeler og en kløverfinese kan tas for overestikket.

Å vinne 4 spar må også skje etter en liten glipp i motspillet. Og det var da også svært mange N/S-par som fikk tak i beten i motspill mot 4 spar. 

Det som er det kjedelige for Ø/V i dette spillet er at det ikke er mer enn ett inntak til øst. Så om motspillerene er forsiktige får ikke spillefører spilt kløver mot vest to ganger, og det er nødvendig for å unngå to kløvertapere og to hjertertapere. Men som nevnt er en liten glipp fra syd nok til at 4 spar fyker hjem. 

La oss si N/S tar to hjerterstikk og skifter til ruter (eller trumf). Spillefører tar nå av seg den andre ruterhonnøren og spiller seg inn på trumf dame (det eneste inntaket) i andre trumfrunde. Dette er igjen:

Nå spilles kløver fra øst. Hvis syd hopper på med kløver ess er han innspilt. Hvis han spiller rød farge er det til dobbeltrenons. Spillefører trumfer hos vest og kaster en kløver fra det som nå er to små kløver hos øst (og kongen står jo) - ti stikk. Hvis syd etter å ha vunnet med kløver ess spiller mer kløver får spillefører tatt finessen, også med ti stikk som resultat. 

Om derimot syd legger liten kløver er det spillefører som blir innspilt selv om han tar finessen med tieren. Til slutt må han spille unna K-J i kløver og syd får to stikk i den fargen - en bet i 4 spar.  

MESTERTREFF MANDAG

Mandag kveld ble det spilt landsomfattende Mestertreff. Det deltok 220 par. Det fortsetter med mestertreff tirsdag, onsdag og torsdag i klubber rundt omkring i landet.

På mandag deltok 220 par, og vinnere ble superveteranene Lorentz Bjarne Nitter og Reidar Bruen Olsen fra Steinkjer BK. Det er et makkerpar som har spilt veldig lenge sammen, antagelig godt over 40 år (?). Mandag stemte det ekstra bra og de var svært nære å bryte den magiske 70%-grensen (de fikk til slutt 69,34%).

På andreplass fulgte Pål Øystein Jacobsen-Karl Ottar Rundereim fra Måløy BK med 67,59%. Tredjeplassen gikk til Håvard Kolbeinsen Mack-Helge Skramstad (Harstad Sjakk og Bridgeklubb) med 66,86%.

Hele resultatlisten og alle spillene med enkeltresultater finner du her.

Selv har jeg i flere dager nå holdt på med spillene som brukes i disse fire mestertreffene. Det er for å analysere utfallet, eller i alle fall si noe om hva som kan skje, og hva som ikke bør skje osv. Det blir en del antagelser og gjetting, men interessant å se i ettertid hvor nære sannheten "tipsene" var.

Notatet med spillanalyser for spillene som ble spilt mandag finner du her.

Et spill som ble brukt mandag fant jeg på forhånd litt ekstra interessant.

Dette er en sånn "touch-and-go" slem, eller ikke slem.

Hvis du er i 6NT er det helt klart en god sjanse. En vellykket dobbelfinesse i kløver er det eneste som behøves. At vest har enten kløver dame eller konge er omtrent 75% sjanse.

Kun fem par vant 6NT og delte toppen (95%) for +990.

To par spilte 6 ruter med +920 som selvsagt også ga god score, ca. 88%. Lilleslemmen i ruter er toppkontrakten siden man der kan prøve kløver til tieren, og senere spille esset og eventuelt stjele god kløveren.

Jeg skrev nettopp at kun fem par vant 6NT, men egentlig er det mange. For slik det satt var det ganske naturlig å gå bet i 6NT som ti par gjorde (og to par var i 7NT som var håpløst).

Det er sannelig godt gjort å få hjem 6NT slik det sitter, for å spille på å toppe kløveren andre gangen er mot oddsen. Etter en kløverfinesse er eneste sits som gir suksess ved å toppe at øst har akkurat K-Q dobbel. Det er mange flere kombinasjoner av kortene i kløver hvor den andre finessen lykkes. Men "never argue with success"!

I min omtale nevnte jeg at det kunne bli det litt merkelige resultatet +430 her. Det ser snålt ut, for det er jo egentlig elleve eller tolv stikk?

Men med hjerter ut og mer hjerter idet øst er inne på en kløverhonnør blir det et kinkig valg om å spille på den andre kløverfinessen, eller ta sine elleve. Hele 21 par spilte på ekstra stikk (deriblant mot vinnerparet), de tok en andre kløverfinesse helt mot slutten og fikk ikke flere stikk! De hadde tatt ti stikk på det tidspunktet. Pluss 430 ga 25% score. Jeg synes det er helt greit spilt som gir en god sjanse til å få tolv stikk, men de ble feil denne gangen.

Det paradoksale er at de som på en måte valgte å ta sine elleve sikre fikk tolv siden den andre kløverhonnøren falt! Det var en lang rekke +490 som ga litt over 70% score.   

 

Kvailifisering til EM for mixlag

NBF arrangerte i helgen kvalifisering til EM for mix-lag. Spillingen foregikk på RealBridge. De to beste lagene skal i februar spille en finale for å bestemme hvilket lag som skal representere Norge i EM.

Vinnere av kvaliken ble Ole Berset, Lisbeth Glærum, Tonje Brogeland og Dag Stokkvik.

På andreplass og klare for den nevnte finalen er Maja Rom Anjer, Atle Sæterdal, Harald Eide og Stine Holmøy.

Fra turneringen tar vi med et spill hvor Glærum-Berset meldte fint, men de fikk hjelp fra det andre bordet også slik at det ble gevinstspill.

Giver øst. Alle i sonen.

Med Ole som øst og Lisbeth vest gikk meldingene slik:

Østs 4 kløver viste renons. Vest har en bortkastet kløver konge, men resten er sannelig gullkantet. Så hun gikk på til slem via Roman Key Card Blackwood. Merk at de manger to ess, men vest vet altså om reonsen i kløver, så forsvaret har kun ett ess å ta for.

Spilleføringen var en formalitet, +1430.

Ved det andre bordet åpnet også øst med 1 spar. Men der satt Tonje Brogland syd, og hun syntes det var på tide å strø sand i motpartens maskineri. Det gjorde hum med sperremeldingen 3 hjerter! Ganske tøft meldt med en tynn sekskorts farge i faresonen, men 6-4 i to forger gir ofte kortene god spillestyrke. 

Det er ikke det at man straffedobler motparten når man selv har en ti-korts majortilpasning og utgang/slem-kort. Men la oss likevel se hvor dyrt (eller billig) 3 hjerter doblet ville blitt. Det kan ofte bli mange stikk der, for eksempel med spar ess ut og kanskje mer spar. Spillefører kan ta trumfesset og en til, og alt er fint så lenge hjerter sitter 3-2. Da tapes faktisk bare ett sparstikk, to trumfstikk og to ruterstikk, for kløveren går jo. Altså kun en bet!

Men forsvaret kan gjøre det mye skarpere mot hjerterkontrakt. Det beste - med åpne kort - er kløver ut til stjeling, spar til kongen, kløver til stjeling, ruter til kongen og kløver til stjeling. Øst har nå fått for alle sine trumfer og får fortsatt for ruter ess, samt at vest får for hjerter konge - syv stikk til Ø/V. Det ville i så fall vært -800, fortsatt en god score for N/S når motparten har +1430 i kortene. Men for det første er det utenkelig å spille motspill med Ø/V sine kort, for det andre er det motspillet ganske usannsynlig. Det som i praksis skjedde var bare at Ø/V ikke fikk funnet ut hvor bra det så ut, og dermed stoppet de i 4 spar. Dermed ga spillet 13 IMP til vinnerlaget i turneringen.

Halvparten av lagene stoppet i utgang mens resten spilte 6 spar.