Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MESTERTREFF TIRSDAG - hvor er klagenemda?

Mandag var vinnerparet veldig nære 70%, og i tirsdagens Mestertreff hvor 273 par deltok var det tre par som nesten nådde 70-prosentgrensen. På topp kom Odd Harald Sundet-Geir Petter Moen fra Engerdal BK (69,38%). Like bak kom Håkon Arild Bergsrud-Rolf Jostein Lehn, Sortland BK (68,77) og Tommy Elde-Robert Lehn, Sortland BK (68,35%).

Alle resultatene, spilldiagram og enkeltresultater finner du her.

Notatet jeg har laget med omtale av spillene finner du her.

Hvor er klagenemda?

Idet en i løpet av noen få dager skal skrive om, og forsøksvis analysere hva som kan skje i spillene til hele fire turneringer blir det så man blir kortblind etter hvert. Det blir umulig (for meg i alle fall) å unngå noen blemmer. Til å korrigere det er jeg så heldig å ha en fin «klagenemd» som oftest er raskt på pletten idet noe har blitt feil. I dag er jeg imidlertid ganske raskt ut og korrigerer litt om et spill som i mitt notat med forhåndsanalyse av spillene til tirsdagens turnering ble omtalt som kveldens merkeligste spill.

Det var kanskje det merkeligste spillet, men selv etter å ha sett på diagrammet veldig mange ganger må jeg ha sett en litt annen ruterfarge enn det faktisk var. I omtalen står det dette som faktisk er riktig:

Her er kanskje tirsdagens merkeligste spill. Ø/V har 26 HP og ellevekorts spartilpasning, men i teorien kan de ikke vinne utgang! Ø/V på sin side har kun en ni-korts hjertertilpasning, og de kun har 14 HP til sammen, men de vinner 4H nokså greit,

Men etter kommaet skrev jeg at det kunne bli hele elleve stikk i hjerterkontrakt. Det er umulig. Jeg sverger dog på at jeg satt og så på en 6-3 tilpasning i ruter med tre små hos nord.

Det er imidlertid uhyre sjelden at det er de med de klart svakeste kortene og svakest trumf som kan vinne utgang, de andre (Ø/V), som noen av dem kanskje tenkte litt på slem går med riktig motspill bet i utgang deres vei!

Og hva skjedde i dette spillet tirsdag?

Som jeg antydet på forhånd ville det ikke bli mange hjerterkontrakter N/S selv om de har høyeste kontrakt. De har lite med verdier, og om Ø/V som naturlig er melder høyt i spar så vil ikke N/S være med mer likevel. Det var kun to hjerterkontrakter, men en av dem ble spilt av øst! Misforståelser skjer... Den ene som spilte hjerterkontrakt N/S var i 5 hjerter og fikk de ti stikkene det er mulig å få.

Mange var i 5 spar, trolig etter et mislykket slemforsøk. Noen gikk en bet i 5 spar og noen to.

Det ble en lang rekke 4 spar med ti stikk, og noen få fikk nokså mirakuøst elleve stikk. Trolig hadde ikke N/S fått fatt i hjerterstikkene og spilt ruter til dobbeltrenons idet syd var inne på kløver ess. Da forsvinner en hjerter hos vest, øst stjeler og en kløverfinese kan tas for overestikket.

Å vinne 4 spar må også skje etter en liten glipp i motspillet. Og det var da også svært mange N/S-par som fikk tak i beten i motspill mot 4 spar. 

Det som er det kjedelige for Ø/V i dette spillet er at det ikke er mer enn ett inntak til øst. Så om motspillerene er forsiktige får ikke spillefører spilt kløver mot vest to ganger, og det er nødvendig for å unngå to kløvertapere og to hjertertapere. Men som nevnt er en liten glipp fra syd nok til at 4 spar fyker hjem. 

La oss si N/S tar to hjerterstikk og skifter til ruter (eller trumf). Spillefører tar nå av seg den andre ruterhonnøren og spiller seg inn på trumf dame (det eneste inntaket) i andre trumfrunde. Dette er igjen:

Nå spilles kløver fra øst. Hvis syd hopper på med kløver ess er han innspilt. Hvis han spiller rød farge er det til dobbeltrenons. Spillefører trumfer hos vest og kaster en kløver fra det som nå er to små kløver hos øst (og kongen står jo) - ti stikk. Hvis syd etter å ha vunnet med kløver ess spiller mer kløver får spillefører tatt finessen, også med ti stikk som resultat. 

Om derimot syd legger liten kløver er det spillefører som blir innspilt selv om han tar finessen med tieren. Til slutt må han spille unna K-J i kløver og syd får to stikk i den fargen - en bet i 4 spar.  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.