Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MESTERTREFF MANDAG

Mandag kveld ble det spilt landsomfattende Mestertreff. Det deltok 220 par. Det fortsetter med mestertreff tirsdag, onsdag og torsdag i klubber rundt omkring i landet.

På mandag deltok 220 par, og vinnere ble superveteranene Lorentz Bjarne Nitter og Reidar Bruen Olsen fra Steinkjer BK. Det er et makkerpar som har spilt veldig lenge sammen, antagelig godt over 40 år (?). Mandag stemte det ekstra bra og de var svært nære å bryte den magiske 70%-grensen (de fikk til slutt 69,34%).

På andreplass fulgte Pål Øystein Jacobsen-Karl Ottar Rundereim fra Måløy BK med 67,59%. Tredjeplassen gikk til Håvard Kolbeinsen Mack-Helge Skramstad (Harstad Sjakk og Bridgeklubb) med 66,86%.

Hele resultatlisten og alle spillene med enkeltresultater finner du her.

Selv har jeg i flere dager nå holdt på med spillene som brukes i disse fire mestertreffene. Det er for å analysere utfallet, eller i alle fall si noe om hva som kan skje, og hva som ikke bør skje osv. Det blir en del antagelser og gjetting, men interessant å se i ettertid hvor nære sannheten "tipsene" var.

Notatet med spillanalyser for spillene som ble spilt mandag finner du her.

Et spill som ble brukt mandag fant jeg på forhånd litt ekstra interessant.

Dette er en sånn "touch-and-go" slem, eller ikke slem.

Hvis du er i 6NT er det helt klart en god sjanse. En vellykket dobbelfinesse i kløver er det eneste som behøves. At vest har enten kløver dame eller konge er omtrent 75% sjanse.

Kun fem par vant 6NT og delte toppen (95%) for +990.

To par spilte 6 ruter med +920 som selvsagt også ga god score, ca. 88%. Lilleslemmen i ruter er toppkontrakten siden man der kan prøve kløver til tieren, og senere spille esset og eventuelt stjele god kløveren.

Jeg skrev nettopp at kun fem par vant 6NT, men egentlig er det mange. For slik det satt var det ganske naturlig å gå bet i 6NT som ti par gjorde (og to par var i 7NT som var håpløst).

Det er sannelig godt gjort å få hjem 6NT slik det sitter, for å spille på å toppe kløveren andre gangen er mot oddsen. Etter en kløverfinesse er eneste sits som gir suksess ved å toppe at øst har akkurat K-Q dobbel. Det er mange flere kombinasjoner av kortene i kløver hvor den andre finessen lykkes. Men "never argue with success"!

I min omtale nevnte jeg at det kunne bli det litt merkelige resultatet +430 her. Det ser snålt ut, for det er jo egentlig elleve eller tolv stikk?

Men med hjerter ut og mer hjerter idet øst er inne på en kløverhonnør blir det et kinkig valg om å spille på den andre kløverfinessen, eller ta sine elleve. Hele 21 par spilte på ekstra stikk (deriblant mot vinnerparet), de tok en andre kløverfinesse helt mot slutten og fikk ikke flere stikk! De hadde tatt ti stikk på det tidspunktet. Pluss 430 ga 25% score. Jeg synes det er helt greit spilt som gir en god sjanse til å få tolv stikk, men de ble feil denne gangen.

Det paradoksale er at de som på en måte valgte å ta sine elleve sikre fikk tolv siden den andre kløverhonnøren falt! Det var en lang rekke +490 som ga litt over 70% score.   

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.