Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Kvailifisering til EM for mixlag

NBF arrangerte i helgen kvalifisering til EM for mix-lag. Spillingen foregikk på RealBridge. De to beste lagene skal i februar spille en finale for å bestemme hvilket lag som skal representere Norge i EM.

Vinnere av kvaliken ble Ole Berset, Lisbeth Glærum, Tonje Brogeland og Dag Stokkvik.

På andreplass og klare for den nevnte finalen er Maja Rom Anjer, Atle Sæterdal, Harald Eide og Stine Holmøy.

Fra turneringen tar vi med et spill hvor Glærum-Berset meldte fint, men de fikk hjelp fra det andre bordet også slik at det ble gevinstspill.

Giver øst. Alle i sonen.

Med Ole som øst og Lisbeth vest gikk meldingene slik:

Østs 4 kløver viste renons. Vest har en bortkastet kløver konge, men resten er sannelig gullkantet. Så hun gikk på til slem via Roman Key Card Blackwood. Merk at de manger to ess, men vest vet altså om reonsen i kløver, så forsvaret har kun ett ess å ta for.

Spilleføringen var en formalitet, +1430.

Ved det andre bordet åpnet også øst med 1 spar. Men der satt Tonje Brogland syd, og hun syntes det var på tide å strø sand i motpartens maskineri. Det gjorde hum med sperremeldingen 3 hjerter! Ganske tøft meldt med en tynn sekskorts farge i faresonen, men 6-4 i to forger gir ofte kortene god spillestyrke. 

Det er ikke det at man straffedobler motparten når man selv har en ti-korts majortilpasning og utgang/slem-kort. Men la oss likevel se hvor dyrt (eller billig) 3 hjerter doblet ville blitt. Det kan ofte bli mange stikk der, for eksempel med spar ess ut og kanskje mer spar. Spillefører kan ta trumfesset og en til, og alt er fint så lenge hjerter sitter 3-2. Da tapes faktisk bare ett sparstikk, to trumfstikk og to ruterstikk, for kløveren går jo. Altså kun en bet!

Men forsvaret kan gjøre det mye skarpere mot hjerterkontrakt. Det beste - med åpne kort - er kløver ut til stjeling, spar til kongen, kløver til stjeling, ruter til kongen og kløver til stjeling. Øst har nå fått for alle sine trumfer og får fortsatt for ruter ess, samt at vest får for hjerter konge - syv stikk til Ø/V. Det ville i så fall vært -800, fortsatt en god score for N/S når motparten har +1430 i kortene. Men for det første er det utenkelig å spille motspill med Ø/V sine kort, for det andre er det motspillet ganske usannsynlig. Det som i praksis skjedde var bare at Ø/V ikke fikk funnet ut hvor bra det så ut, og dermed stoppet de i 4 spar. Dermed ga spillet 13 IMP til vinnerlaget i turneringen.

Halvparten av lagene stoppet i utgang mens resten spilte 6 spar.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.