SPINGOLD: Tor Helness til semifinalen!

Tor Helness spilte også det fjerde og siste settet for lag ZIMMERMANN i kvartfinalen. Han var altså i aksjon i de tre siste settene av fire. Og hans lag hadde egentlig god kontroll mot slutten selv om lag Verbeek tok igjen 18 IMP i de første fem spillene. Sluttresultatet ble komfortable 168-114 i favør ZIMMERMANN som møter det franske laget GAUTRET i semifinalen. Der må ZIMMERMANN finne seg i å være ganske klare favoritter, men det franske laget som bare var 37.seedet fra start er sterkt og har gjort det veldig bra mot mange sterke motstandere i denne turneringen.


Dette er et skjermbilde tatt av youtube-overføringen fra lag ROSENTHAL sin kvartfinale. Det er morsomt å følge med på den overføringen og se ALT hva som skjer, ikke bare kortene som blir spilt. Fra venstre til høyre, Brogeland, Brink, Lindqvist og Drijver.

 Det siste settet startet glimrende for ROSENTHAL da Willenken-Jansma fant en tøff lilleslem i ruter:


Mot Brogeland-Lindqvist spilte Ø/V 4 spar med tolv stikk.  Kontrakten 6 ruter er ganske bra, det eneste så må ordne seg er at trumfen ikke gir taper. Det er forskjellige spilleplaner å velge mellom, men da Jansma lasjerte hjerterutspillet kunne han ikke gå bet lenger slik det satt, trumfen kom av seg selv siden damen satt singel. Han vant fem sparstikk, ett stikk i hjerter og kløver ess foruten fire trumfstikk = 11, pluss en hjerterstjeling på vest sin hånd.

Spillet ga 12 IMP og kampen var nesten helt jevn!

Du sitter vest med N/S i sonen, giver øst. Han passer, og la oss si meldingene forteller deg at syd har en 20-21 NT, nord overfører til spar, og syd superaksepterer (dvs. han viser en god 20-21 NT med firekorts sparstøtte til nord 5+ korts sparfarge). Så stopper de i 4 spar.

Dobler du?

Willenken (Rosenthal) passet. Brink som satt vest for Lag Blass doblet.

Alt satt riktig for motspillerne (bl.a. AK10x i spar foran vests spar), og det var ikke til å unngå å gå 800 i bet i 4 spar. Da Rosenthals vest altså ikke doblet ble det kun 300 inn for dem, og 11 IMP ut i kampregnskapet. Dermed fikk lag BLASS opp en 17 IMP ledelse med tolv spill til å spille. Så kom en rekke spill med lite utslag, Blass vant ett IMP, ROSENTHAL vant 3, og det norske parets lag var 15 IMP bak med seks spill igjen å spille. Det så imidlertid ikke ut til å ville seg, i stedet for å knappe inn på den ledelsen kom det 12 IMP i sving i favør BLASS da Jansma gikk bet i 4 spar som kunne blitt vunnet, mens 4 hjerter som Drijver spilte ved det andre bordet var lettere. Dermed kunne det virke som om kampen ikke ville få så mye spenning mot slutten som vi hadde håpet på, kun fire spill igjen å ta inn en 27 IMPs ledelse.

Det er imidlertid ikke over før det er over...

Jansma-Willenken meldte en fin 6 spar som Ø/V med dette:


Det var nok grunn til å tro at på dette nivået ville det bli uavgjort spill med +980 til Ø/V, men da Lindqvist hoppet til 3 hjerter som nord etter 1 ruter fra Boye (syd) og 1 spar innmelding, og senere stampet i 7 ruter fant de den meget gode stampen som kun ga +500 til Ø/V. Det ga 10 IMP, og da det kom 6 IMP til i det neste spillet hvor Lindqvist vant en delkontrakt som gikk bet ved det andre bordet var marginen kun 11 IMP med to spill igjen! Desverre ble det en 6 imp'er ut i neste spill (Jansma var i utgang med bet, lag BLASS vant delkontrakt) ble det for tøft. Det hjalp ikke at Brogeland vant en 1 grand i det siste spillet som gikk bet ved det andre, kampen ble tapt med fattige 13 IMP. 

Lag BLASS møter amerikanske SPECTOR i semifinalen. De slo ut italienske LAVAZZA som ledet kampen før det siste settet. Da var amerikanerne både gode og heldige. Bl.a. vant de en storeslem hvor de hadde åtte spar til sammen og manglet damen. Den satt der den skulle, foran AK slik at det ble tretten stikk ved å ta en sparfinesse med J-10-x på den andre siden. Det spillet var helt avgjørende for sluttresultatet, en 29 IMP-sving (12-inn i stedet for 17 ut om det hadde blitt bet) i kampen som LAVAZZA tapte med 8 IMP.

SPINGOLD - mot spennende avslutning av kvartfinalene! (m/flere spill)

Mens undertegnede satt på et fly på vei fra USA til New Zealand ble Round of 16 spilt i lagturneringen SPINGOLD, hovedmesterskapet under det amerikanske sommermesterskapet. Det to gjenværende lagene med norsk innslag avanserte ganske enkelt til Round of 8 (kvartfinalen).

ZIMMERMANN med Tor Helness på laget vant med 69 IMP over en amerikansk/nederlandsk kombinasjon, og Helness sitt lag møter i fredag (amerikansk tid) lag VERBEEK som består av fire nederlendere, en italiener og en amerikansk sponsor. Kampen spilles sendt på kveld norsk tid og utover natten. Interesserte nordmenn som er våkne på den tiden kan følge kampene på BBO.

ROSENTHAL med Boye Brogeland og Espen Lindqvist fikk en enda enklere vei til kvart’n da de vant med 109 IMP mot WILSON som var lavt rangert, men som hadde flere av de unge og gode svenske spillerne på laget.

KVARTFINALER

I kvartfinalen møter Boye og Espen sitt lag BLASS som består av tre meget sterke polakker og Brink-Drijver fra Nederland. I det første settet (15 spill) av fire var det jevnt, og i alle fire kampene var det temmelig jevnt så langt. I andre sett fikk Brogeland-Lindqvist sitt lag ROSENTHAL litt juling, men ikke mer enn at det egentlig fortsatt var jevnt med 30 spill til å spille, ROSENTHAL under med 25 IMP.

Det tredje settet startet som et lite fyrverkeri med mange morsomme/interessante svingspill. Tidlig ble Boye-Espen lurt fra en nokså hard 3 grand, men ville vunnet spillet om ikke ruteren satt 2-2, og sparfargen måtte også sitte 3-4 for at ikke forsvaret skulle kunne ta fem stikk i den fargen. Litt uheldig at 3 grand stod, men 10 IMP ut for ROSENTHAL.

Så kom 8 IMP tilbake da Jansma-Willenken fikk inn +990 for 4 spar doblet med ett overstikk hvor det norske paret ved det andre bordet meldte over 4 spar og senere lot være å doble 5 spar selv om Espen hadde begge majoressene og A-K i ruter! Kontrakten 5 spar stod som et segl!

Like etterpå fikk Jansma og Willenken maksimalt ut av det: 

Jansma fant beste utspill mot denne doblede delkontrakten - trumf - og polakken kunne ikke unngå en taper i hver majorfarge, to tapere i ruter og tre i kløver, tre doblede i faresonen. Pluss 800 var verd IMP da det polske paret spilte 4 ruter mot Boye og Espen, 12 IMP til ROSENTHAL, og matchen var jevnere, ROSENTHAL 17 IMP under. Med 5 IMP inn like etterpå var det bare 12 IMP å hente inn for det «norske» laget. De plukket noen flere IMP i fine småspill, og før de siste tre spillene var de kun 5 IMP under. Resten av dette settet var det sterk og tøff bridge av begge lag. I det tredje siste spillet fant Brogeland-Lindqvist en god stamp:

Ved det andre bordet fikk Ø/V være i fred i 4 hjerter som ble vunnet med elleve stikk, lag ROSENTHAL +650.

Nords redobling da 1 grand ble straffedoblet ba syd om å melde kløver. Meldingene fortsatte slik opp til 5 kløver fra Brogeland, sannelig sjelden at han som har sterk grandåpning stamper mot motpartens utgang 4 i major! 

Ø/V hadde fått et vanskelig meldeproblem. Hvis de går på til 5 hjerter vinnes nok den, kun et feilspill i ruter (dobbelfinesse) gir bet i den kontrakten. Og det er en safevariant med denne ruterfargen, esset først. Da blir det ingen gjetting andre gangen som du får om du tar finesse i ruter og den ryker, for eksempel liten til damen og kongen. Om K-J-x sitter foran er det safe å spille liten mot Q-10-3 etter først å ha lagt ned esset, og det blir kun to rutertapere om syd har K-J-x, og da er det umulig å løse fargen for en taper uansett.

Brink-Drijver doblet imidlertid 5 kløver. Der var det to bet, +500, og dermed 4 IMP til ROSENTHAL som på dette tidspunktet lå kun 1 IMP under! 

Et kjedelig feilvalg på en marginal trumfbehandling kostet imidertid 12 IMP for ROSENTHAL i det siste spillet, og stillingen før de siste femten spillene var at lag BLASS ledet med 13 IMP. Det tegner til å bli litt av en kamp mot slutten av denne kvartfinalen, og dere som har mulighet til det bør absolutt logge dere på BBO å følge med! 

Helness sitt lag ZIMMERMANN fikk til et veldig bra andre sett med Tor på «banen» sammen med Martens. De økte sin ledelse fra første sett på 4 IMP til 33 IMP.

Her et spill hvor Tor og Martens meldte bra:

Vests 2NT var Stenberg, og 3 ruter fra øst naturlig med i alle fall litt tillegg (norsk stil). Tor hadde krevd til utgang med kun 10 poeng og sa med 4 hjerter at hans 2NT var med minimum verdier, men Martens hadde til en melding til. Da han kontrollmeldte 4 spar var ikke Tor særlig i tvil og gikk i 4 grand (Key Card Blackwwod), han hadde jo en makker som går på en gang til over 4 hjerter uten A-K i trumf.

Lilleslemmen var ikke til å rokke, men ble ikke meldt ved det andre bordet, 11 IMP til ZIMMERMANN.

Litt senere synes jeg Martens meldte friskt i lik sone:

Ingen i sonen, nord giver.

Nord åpnet med kunstig sterk 2 kløver. Ville du vurdert å meldte nå?

Martens sa 3 kløver, og syd doblet for å vise dårlige kort (2 kløver er utgangskrav), normalt mindre enn 4-5 hp. Åpneren trodde det var julekvelden, for han satt med A-K-Q-10-2 i trumf og A-K i begge minorfargene, så han passet ut 3 kløver doblet og var antagelig meget fornøyd. Det ble en nokså trist kontrakt og -1100 for Martens, men det skulle vise seg å være et godt spill da hele spillet så slik ut:


Merk at også Verbeek gikk innpå med 3 kløver med øst sine kort!

Jeg har egentlig mer sansen for Multon sin 3 hjertermelding enn syds dobler ved det andre bordet. Idet motparten melder seg på mot 2 kløver er det viktig å komme i gang med å vise langfarger, men dette har jo litt med system og avtaler å gjøre. Lagkaptein Zimmermann mente da han hørte en naturlig hjertermelding fra makkeren at det ikke kunne være tapere her og tok sjansen på 7 hjerter direkte. Den stod, og med +1510 var det 9 IMP inn.

I tredje sett startet det godt for ZIMMERMANN som spilte med Helness-Martens og polakkene Klukowski-Gawrys. De var på et tidspunkt oppe i 60 IMPs ledelse, men det ble litt gi og ta utover i settet, og lag VERBEEK knappet inn på ledelsen. En fin avslutning av ZIMMERMANN og en veldig bra liste for Helness-Martens gjorde imidlertid at før de siste 15 spillene i kvartifinalen ledet Helness sitt lag med 68 IMP.

Om begge lagene med norske spillere går videre vil de ikke møtes i semifinalen, men det kan jo da bli et veldig interessant norsk møte i finalen! Også i de to andre kvartfinalen er det nokså åpent, ingen har noen trygg ledese før kveldssesjonen. Vi kommer selvsagt tilbake med en opptatering så snart kvartfinalene er ferdigspilte og kanskje også underveis.

Samtidig som sluttspillet i SPINGOLD pågår spille en stor parturnering, og også en stor SWISS TEAMS de siste dagene i SUMMER NATIONALS som avsluttes på søndag.