CHAIRMAN's CUP i Sverige

I denne internasjonale lagturneringen i Ørebro har de kommet frem til kvartifnalen som spilles tirsdag. 

Hele fem lag med norske spillere gikk videre fra den første cuprunden hvor 32 kvalifiserte lag av spilte. Det var:

«Karlssons Frestelse», tre svenske spillere sammen med Kristian B. Ellingsen og Lars og Harald Eide.

«Sarpsborg 08», Olav Erik Didriksen, Tommy Arctander Lødding, Tom Olav Gjøs og Atle Evensen.

«Snåsavann», Jan Olav og Dag Tore Røseng, Jøren Molberg og Børre Lund.

«Saras Upplysningsubblare», fire svenske spillere sammen med Viggo Schytte og Svein Gunnar Karlberg.

«Zorro», Terje Lie,Ole Marius Myrvold, Christian Bakke, Sven Olai Høyland og Bjørn Olav Ekren.

Etter to ganger 16 spill var imidlertid fire av de lagene slått ut, men går inn i «bonuspuljen» hvor deres beste sjanse i hovedturneringen er å ende som nr. 3.

Videre til Round of 16 gikk helnorske ZORRO som vant også den neste kampen mot et sterkt sveitsisk lag. Da lå det norske laget under 36-15 ved halvtid, men en sterk siste halvrunde sendte dem til kvartfinalen med 13 IMPs margin.

Dette spillet hvor du først får kun nord sin hånd var interessant ved mange bord:

Christian Bakke (nord) fikk brukt en spesialkonvensjon da vest åpnet med 3 hjerter i andre hånd: 4 kløver – Non Leaping Michaels. Det viser 5+ kløver og 5+ spar, og en meget sterk hånd.

Uten den konvensjonen er det ofte vanskelig mot sperremeldinger hvis man har fått utlevert sterke tofargede hender (minst 5-5). Meldes det inn naturlig kan det gå pass rundt og man spiller kanskje en hårreisende kontrakt for eks.på 5-1 tilpasning hvor det er monstertilpasning i den andre fargen uten at makkeren har noe å melde over en enkel innmelding. Dobles opplysende er det umulig senere å få vist håndtypen på en god måte.

Mot svake 2 kan det brukes Leaping Michaels, dvs. hopp til 4 i minor viser slike tofargede hender, minst 5-5 i minorfargen pluss den ledige majorfargen. Eneste ulempe med både Non Leaping og Leaping Michaels er at man ikke kan melde inn 4 i minorfarge som naturlig melding, dvs. i dette tilfellet kan man ikke si 4 kløver med en god hånd og lang farge i kløver.

Så la oss si du melder inn 4 kløver fordi du og makker har den Michaels-avtalen. Makkeren din sier 4 spar. Hva nå?

Over Bakke sin 4 kløver sa Høyland 4 spar som Bakke simpelthen løftet til 6 spar. Det er ikke sikkert 6 spar står, makker kan ha ingenting å hjelpe til med verken i spar eller kløver.Å passe ut 4 spar er dog veldig pessimistisk, det skal lite til før det er tolv stikk. Og det kan til og med stå i storeslem av og til, men da må makkeren ha både spar konge og hjelp i kløver. Jeg synes 6 spar er en praktisk, god melding. 

Slik så spillet ut:

Lilleslem i spar var enkelt å vinne. Med singelton kløver ut fra vest stikkes, så tas simpelthen tre runder trumf før ett stikk i kløver gis bort. Senere trumfes en kløver på syds hånd og nords hånd har bare vinnere. Det er bra meldt, og kun 6 av 16 N/S-par hadde + 980.

For ZORRO var spillet verd hele 13 IMP, og det skjedde etter at nord fikk hakeslepp i meldingene. Ole Marius Myrvold (vest) åpnet nemlig med svak-Multi 2 ruter som viser en dårlig 2 hjerter- eller 2 sparåpning. Nord tenkte han skulle sitte over en melderunde og komme sterkt igjen med Leaping Michaels over østs forventede 2 hjerter fulgt av pass-pass.

Men slik gikk det ikke.

Terje Lie (øst) passet på 2 ruter, og det gjorde syd også! Dermed spilte det norske paret 2 ruter som Ø/V, og Myrvold fikk syv stikk, -100!

Dette skjedde faktisk også i en annen kamp.

I kampens siste spill var det mange som gikk bet i en utgang som nok bør vinnes?

Bakke var i 4 spar som nord etter å ha meldt inn 1NT mot vests åpning. Syd overførte til spar og nord endte etter hvert i utgang.

Motparten startet med tre røde stikk. Spillet ser ut som mama-papa, sitter trumfen 3-2 går det fort i glemmeboken. Spillefører bør imidlertid ikke "glemme" at sparen kan sitte 4-1. Og gjør den det med singel tier eller knekt hos vest er det en klassisk trumfreduksjon på gang.

Bakke vant fjerde stikk hos nord (hjerter), og innså han ikke hadde bruk for de godspilte røde vinnerne. Han stjal i stedet, spilte spar ess og spar til kongen og trumfsitsen ble oppdaget. Hvis trumfen hadde vært fordelt 3-2 ville det bare vært å spille seg over til syd for å ta den tredje trumfrunden og si "claim".

Siden skjevsitsen i trumf åpenbarte seg kunne han stjele ett rødt kort til, og dermed være like lang i trumf som øst. Så over til nord for å spille vinnere. Hvis øst på et tidspunkt trumfer inn trumfes over fulgt av uttrumfing og resten står. Hvis ikke øst trumfer inn ender det med en to-kort posisjon hvor øst har igjen J-8 i trumf og syd Q-9. Et kort spilles fra nord og østs trumf blir fanget opp.

Pluss 420 var uavgjort spill i ZORRO sin kamp.

Det er mulig å gå bet om motspillet er ruterstikk til vest i første stikk fulgt av kløverskift. Da kan det bli problemer med overganger for å trumfredusere seg og senere komme seg over til nord for å få til det fine sluttspillet. Prøv selv! 

Hele seks spilleførere i 4 spar gikk bet! Dessuten var det en som var i 6 spar helt uten suksess (minus 3), og en spillefører var i den merkelige kontrakten 4 hjerter som nord, trolig etter en misforståelse med hensyn til overføring (?). Den kontrakten gikk heller ikke bra.

I kvartfinalen møter ZORRO et internasjonalt lag som kaller seg «Minus 800», og vi får håpe det er nettopp det de gjør mot nordmennene i kvart¨n, går seg 800 i bet noen ganger... 

Det laget spiller med bl.a. svensk-engelske Nick Sandqvist, og i Round of 16 slo de ut «Snåsavann». Kvartfinalen blir selvsagt en utfordring for «ZORRO», men med mitt kjennskap til noen av spilerne på «Minus 800» så velger jeg å tippe det norske laget som marginale favoritter i den kampen.

"Bare" 2.plass til Helness og lag ZIMMERMANN i Spingold

Lag BLASS ble for sterkt i Spingold-finalen mot ZIMMERMANN og Tor Helness. Andreplass i denne turneringen er dog ikke "bare", men et veldig flott resultat selv om ZIMMERMANN hadde håpet å kunne kopiere seieren fra i fjor.

Kampen ble på en måte tapt i tredje sett. Det var jevnt, og flere avgjørelser av Helness sin makker Martens gikk galt i de femten spillene. Dessuten hadde også nordmannen en drømmesjanse i det superinteressante siste spillet i det settet (se forrige artikkel). Slik sluttresultatet ble fikk (på en måte) akkurat det spillet ingen betydning for utfallet.

Det var muligheter også inn i de siste femten spillene, men det var i stedet et meget velspillende lag BLASS som plukket flere og flere IMP. Den berømte «spikeren i kista» kom med kun fire spill igjen da Gawrys og Drijver satt øst med dette med :


Hva ville du meldt etter 2 ruter – Multi – fra syd, pass fra vest og 3 hjerter pass/korriger fra nord (han sperrer med tilpasning både til spar og hjerter hvor syd har vist en lang majorfarge). Gawrys mente han var for sterk for bare å si 3 grand, og det hadde han rett i, men da han doblet, og vest etter pass fra syd spratt i 5 ruter tok han litt for hardt i da han sa 7 ruter.

Slik så hele spillet ut:

Dette var en hårreisende storeslem som riktignok vinnes om nord har ruter konge dobbel. Her var det en håpløs beit. Kanskje var denne krafige satsen litt pga. av situasjonen i kampen?

Bas Drijver for lag BLASS hørte 2 hjerter – svake 2 – og 2 spar fra nord, naturlig. Nederlenderen sa simpelthen 3 grand, og da hadde han misset en iskald lilleslem, i alle fall i ruterkontrakt (eller grand) spilt av vest. Men hva gjør det, likevel vant de 11 IMP.

Da var kampen i realiteten helt over, og BLASS bare fortsatte å vinne IMPs. Seiersmarginen ble stor, over 50 IMP, og det gir ikke noe godt bilde av kampen som lenge var veldig jevnspilt.

BLASS ble dermed «drepen» for de norske farger i denne turneringen. De slo også ut ROSENTHAL med Brogeland-Lindqvist i en jevn kvartfinale.

Alt i alt er det grunn til å si at Norge gjorde det skarpt i SPINGOLD, en av verdens hardeste lagturneringer, med norske spillere involvert i kvartfinale og finale.

ZIMMERMANN var antagelig svekket av at ikke Geir Helgemo var med. Selv om Martens og Helness har spilt bra i Las Vegas er nok Helgemo-Helness et klart sterkere og mer samspilt makkerpar.

Jeg kaller konsekvent de spillerne to for norske selv om de fortsatt representerer Monaco. Det kan det dog bli endring på, og noen har begynt å håpe på å se storparet spille for Norge igjen. Det er dog fortsatt bare spekulsajoner, men mer om det i en planlagt artikkel her i bloggen senere i uken.

Dermed er det amerikanske sommermesterskapet ferdigspilt og vi retter blikket mot den svenske bridgefestivalen, og så den norske som starter til helgen.

DRAMATIKK i SPINGOLD finalen (del 2, 3.sett)

I tredje sett av Spingold-finalen startet det dramatisk da Martens meldte grusomt hardt og plasserte Helness i slem som ble doblet av Brink. Slemmen hadde på et vis spill, men da trumfen satt 4-1 var det egentlig beit, og selv om det kunne se ut som om det var muligheter tror jeg ikke det var det.

Helness gikk en bet. Det ga 9 IMP ut da Gawrys fikk spille 2 kløver doblet den andre veien ved det andre bordet, og det endte med to bet, +300 til N/S. Hvis Helness-Martens hadde stoppet i utgang ville det blitt 4 IMP rett vei og helt likt i kampen, men slik det var økte lag BLASS sin ledelse til 13 IMP.

Så kom et motspill hvor Martens ikke fant løsningen.

Vest (blindemann)

Kalita og Martens var i samme situasjon som syd mot østs 4 hjerter. Begge spilte ut sparhonnør, men så hva?

Martens tok for spar konge og skiftet til ruter. det var ikke bra nok med denne sitsen:


Etter Martens motspill ble kontrakten vunnet. Spillefører rakk å løse trumfen, stjele en ruter og en spar, og også få tatt kløverfinesen - ti stikk.

Kalita fant det drepende kløverskiftet i andre stikk. Da kunne ikke kontrakten vinnes. Spillefører har ikke noe raskt inntak til å få tatt trumfefinessen og så ta ut trumfen. Så snart N/S kom inn fikk de en kløverstjeling som sammen med to sparstikk og ruter ess ga beten - utgangssving i favør BLASS.

Det så plutselig litt mørkere ut for ZIMMERMANN som hadde tapt 21-0 i settet og lå 25 under.

Helness fant et godt trumfutspill mot 4 spar doblet, og ZIMMERMANN noterte +200 der spilleren ved det andre bordet med nordmannens kort spilte ut ruter konge fra K-Q-10-x. Trumfutspillet var best, og etter ruter konge ut ble utgangen vunnet. 

Det var verd 13 IMP, BLASS sin ledelse krympet til 12 IMP.

Så gikk det litt slag i slag med mulige svingspill. Brink-Drijver (Ø/V) «brant» en ganske bra slem, men det var bare 30 hp til sammen, dog med hver sin gode femkortsfarge i minor.

Da spillet litt senere skulle spilles med ZIMMERMANN sitt par Ø/V. De fant slemmen som så slik ut: 

 
Klukowskis 3 hjerter benektet major, østs 4 kløver var naturlig, og 5 grand «pick a slam».

6 ruter er bra, men 6 kløver kanskje enda bedre da det vil beskytte hjerter konge mot gjennomspill. Det spilte ingen rolle, det var ikke for vanskelig å vinne slemmen slik det satt. Spillet ga 12 IMP til ZIMMERMANN og plutselig var stillingen i kampen uavgjort!

Det varte kun kort tid, for Helness-Martens ble på en måte frarøvet en utgang pga. en god, gammeldags svake 2 ruter av Brink! Noen vil nok hevde at Martens også i det spillet hadde en sjanse, kanskje han burde lettet til utgang slik meldingene gikk. Den ble meldt og vunnet av BLASS sitt N/S-par, dog etter at de hadde stoppet i 2 hjerter før Ø/V meldte en gang til! Dermed tok BLASS ledelsen igjen, nå med 7 IMP.

Noen IMP ble utvekslet uten særlig drama før settets siste spill ble veldig interessant.

FOR ET SPILL!

Helness var i 6 hjerter og fikk spar konge ut fra vest. Dermed er i praksis øst markert med spar A-K. Det hele handler om å unngå rutertaper.

Øst skiftet i andre stikk til trumf til esset. Da gikk det en stund mens Helness analyserte spillet, og vi som så alle kortene gjorde også det med mye enklere forutsetninger. En tilskuer på BBO spurte meg hva jeg trodde Tor kom til å spille på. Jeg sa: Tror han spiller på show-up squeeze mot øst, dvs. han blir skviset om han også har ruter dame, men pga. av skvisen mot slutten vil da enten damen komme på fra øst, eller øst kan ikke ha det kortet fordi han jo sitter igjen med sparhonnøren sin (det blir kun to kort igjen). Så hvis ikke damen kommer på idet stikket og øst kan ha det kortet, toppes. Dermed vinner han også om vest har ruter dame hvis den er en dobbelton fra start.

Vi som ser alle kortene kan også se (bør kunne se) at det er en mulig double-squeeze fordi vest har A-K i kløver, så syds dame er en trussel mot vest. Ingen kan holde tre ruter til slutt! Men dette vet ikke spillefører, så show-up squeezen er antagelig beste sjanse, og bedre enn å simpelthen gjette på finesse den ene eller andre veien. Men her går det galt siden spillefører må holde tre ruter hos syd og kaste kløveren, så det kan vest også gjøre (kaste sin siste kløver). For å vinne må han da med tre kort igjen endre plan å ta finesse over vest. Ikke lett.

Og Tor spilte på show-up og gikk bet.

Spillet gikk slik:

Etter trumfesset i stikk to spilte han spar dame som han stjal. Så resten av trumfene, og før den siste så det slik ut:


Altså: om enten øst har ruter dame, eller vest damen dobbel fungerer dette. På hjerter 7 må øst holde en spar, og da vet spillefører at han har kun to ruter igjen. Ruter konge og ruter mot bordet gjør at damen kommer på om øst har den fra start (han har jo igjen bare en ruter og en spar med to kort igjen), så hvis ikke damen kommer på spilles esset. Slemmen vinnes som sagt altså også om vest har damen dobbel. Men dessverre ble det her en bet.

Det var bare det at en ting som skjedde ga Helness en annen sjanse til å vinne kontrakten. På en av hjerterrundene kastet Brink kløver ess! (det hørtes merkelig ut, men ble bekreftet av vu-graphoperatøren)

Et klønete påkast spør du meg, for om spillefører tror på det (at vest faktisk har A-K) så kan han spille på dobbel-squeeze ved å gi opp mellomruterne hos syd mot slutten! Han spiller seg da ned i denne posisjonen:.


Han har altså gitt opp ruter 10 for å holde kløver dame, trusselen mot vest.

Dette ville fungert like bra om ruteren var dårligere, for eksempel K-x-x mot A-x-x-x-x fra start! Jeg er sikker på at Tor ville vunnet slemmen enkelt om ruteren var så svak!

På den siste hjerteren må øst holde spar ess, og spar knekt forsvinner fra syd. Vest må holde kløver konge og dermed sitter ruteren 2-2, og nords tredje ruter gir det tolvte stikket.

Burde nordmannen stolt på Brink?

Kanskje, men det får andre enn meg svare på.

Kan han virkelig ha kastet kløver ess uten å ha kongen for å forvirre spillefører?

Kanskje, men det er vel ikke så så sannsynlig?

Tor spilte imidlertid på det han visste (at øst satt med den andre sparhonnøren) og det var en fair sjanse, heller enn å spille på det han kanskje burde ha trodd på (som kanskje Brink ville ha han til å tro, uten å kløver konge).

Det endte altså med en trist bet som nok kommer til å ergre Tor Helness i lang tid fremover om det får avgjørende betydning for utfallet i kampen.

Så skulle spillet en god stund senere spilles ved det andre bordet med Nowosadzki som spillefører.

Det startet helt likt, spar konge i utspill og skift til trumf, så ble spar dame stjålet hos nord fulgt av halvmeteren med hjerter. Spillet gikk likt frem til sluttposisjonen, og stikket før våre firekorts diagram. På neste hjerter kastet også polakken….kløver dame! Forskjellen var at Klukowski (vest) aldri kastet noen kløverhonnør, så polakken på nords plass hadde ingen god grunn til å spille på dobbelskvis.

Han tok siste hjerter og for så vidt skviset øst, dvs. øst måtte ned på en spar og to ruter. Med Kxx i ruter mot AJ10 kunne Nowosadzki fortsatt snu på hælen og ta finesse over vest, og nå visste han at øst hadde to ruter fra start. Med tre hos vest og to hos øst er det en 60-40 % sjanse å ta finessen over han med tre ruter, matemtatisk sett.

Publikum hold pusten… og så spilte polakken ruter til esset og lot knekten seile, fet slemsving inn for lag BLASS som gikk opp i en 37 IMPs ledelse før de siste femten spillene. Det er en del, men det kan ZIMMERMANN selvsagt snu, så det kan bli mer drama utover natten. norsk tid.

Sterk norsk innsats i Sverige

I forbindelse med den svenske bridgefestivalen i Ørebro spilles den store, internasjonale lagturneringen Chairman’s Cup.

Der deltar en rekke norske lag, og i kvalifiseringen hvor det ble spilt 13 kamper lørdag og søndag gjorde flere av lagene med norsk innslag det veldig skarpt. Hele ti lag med norske spillere gikk videre til sluttspillet for 32 lag. Det deltok 167 lag fra start.

Best av de norske i kvaliken var et lag som kaller seg «Karlssons frestelse» med tre svensker og tre nordmenn, Kristian B. Ellingsen og far og sønn Lars og Harald Eide.

Det er 50 tusen kroner i førstepremie i denne turnerigen.

De som har kvallet til cupkampene for 32 lag har på et vis to «liv». Om de taper går de over i bonuscupen. De som gjør det kan imidlertid ikke vinne selve hovedturneringen, men kan etter mine opplysninger bli nr. 3.

De som ble nr. 33 til 64 i kvaliken blir også med i den bonuscupen, og det var en rekke norske lag i den gruppa også.

Round of 32 spilles mandag med 2 16-spills sesjoner.

Det er det vi har foreløpig fra begivenhetene i Sverige, men vi kommer selvsagt tilbake med mer fra denne turneringen senere, både resultater og spill. Mesterskapssiden finner du her.

Vi følger finalen i SPINGOLD (del 1, første og andre sett)

Lag ZIMMERMANN med Tor Helness på laget spiller i natt norsk tid finale i SPINGOLD i Las Vegas. De møter lag BLASS, tre polakker (en bosatt i USA) og to nederlendere, alle spillere i ypperste verdensklasse.

I fjor vant ZIMMERMANN denne turneringen med Helness-Helgemo på laget. Det blir utover natten spennende å se om ZIMMERMANN kangjenta den bedriften, i år med samme lagoppstilling uunntatt at Helgemo ikke er med.

Vi kommer til å følge finalen her i bloggen, og om du ikke er en natteravn som selv følger med kan du lese dette referatet mandag morgen.

Lag BLASS ledelsen med 4 IMP etter det første av fire finalesett (totalt 60 spill). Kampen overføres direkte på BBO med videooverføring fra bordene via youtube.

Tor Helness sitt lag tok raskt ledelsen i andre sett, men et uheldig utspill kombinert med et veldig sprekt utspill av ruter konge dobbel mot en 4 hjerterkontrakt ved det andre bordet. Et påfølgende feilvalg av spillefører (Zimmermann) som han kanskje burde unngått gjorde at spillet kostet 11 IMP. Det ble tolv stikk i 4 hjerter ved det ene bordet, en bet ved det andre!

Litt senere var Martens-Helness litt uheldige:

Er dette Ø/V kort du vil være i 6 hjerter med?

Det er en ganske god, men hardmeldt slem. Hjerterfargen må ordne seg uten taper. Kløverfargen vil gi avkast for spartaperen. Hjerteren gir null taper om den sitter 2-2, eller man gjetter på finesse og lykkes (omtrent samme prosentsjanse), men også om damen sitter singel. Alt i alt så brukbare sjanser at det er helt greit å være i slemmen, greit å ikke melde den og.

Pepsi-Kalita for BLASS stoppet i utgang, Helness-Martens var i 6 hjerter som ikke kunne vinnes: Dermed vant BLASS 11 IMP til, egentlig ganske tilfeldig, og det er jo 22 IMP i sving i forhold til om slemmen hadde stått.

Etter andre sett er det fortsatt like jevnt i kampen, BLASS leder med 4 IMP.