Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

CHAIRMAN's CUP i Sverige

I denne internasjonale lagturneringen i Ørebro har de kommet frem til kvartifnalen som spilles tirsdag. 

Hele fem lag med norske spillere gikk videre fra den første cuprunden hvor 32 kvalifiserte lag av spilte. Det var:

«Karlssons Frestelse», tre svenske spillere sammen med Kristian B. Ellingsen og Lars og Harald Eide.

«Sarpsborg 08», Olav Erik Didriksen, Tommy Arctander Lødding, Tom Olav Gjøs og Atle Evensen.

«Snåsavann», Jan Olav og Dag Tore Røseng, Jøren Molberg og Børre Lund.

«Saras Upplysningsubblare», fire svenske spillere sammen med Viggo Schytte og Svein Gunnar Karlberg.

«Zorro», Terje Lie,Ole Marius Myrvold, Christian Bakke, Sven Olai Høyland og Bjørn Olav Ekren.

Etter to ganger 16 spill var imidlertid fire av de lagene slått ut, men går inn i «bonuspuljen» hvor deres beste sjanse i hovedturneringen er å ende som nr. 3.

Videre til Round of 16 gikk helnorske ZORRO som vant også den neste kampen mot et sterkt sveitsisk lag. Da lå det norske laget under 36-15 ved halvtid, men en sterk siste halvrunde sendte dem til kvartfinalen med 13 IMPs margin.

Dette spillet hvor du først får kun nord sin hånd var interessant ved mange bord:

Christian Bakke (nord) fikk brukt en spesialkonvensjon da vest åpnet med 3 hjerter i andre hånd: 4 kløver – Non Leaping Michaels. Det viser 5+ kløver og 5+ spar, og en meget sterk hånd.

Uten den konvensjonen er det ofte vanskelig mot sperremeldinger hvis man har fått utlevert sterke tofargede hender (minst 5-5). Meldes det inn naturlig kan det gå pass rundt og man spiller kanskje en hårreisende kontrakt for eks.på 5-1 tilpasning hvor det er monstertilpasning i den andre fargen uten at makkeren har noe å melde over en enkel innmelding. Dobles opplysende er det umulig senere å få vist håndtypen på en god måte.

Mot svake 2 kan det brukes Leaping Michaels, dvs. hopp til 4 i minor viser slike tofargede hender, minst 5-5 i minorfargen pluss den ledige majorfargen. Eneste ulempe med både Non Leaping og Leaping Michaels er at man ikke kan melde inn 4 i minorfarge som naturlig melding, dvs. i dette tilfellet kan man ikke si 4 kløver med en god hånd og lang farge i kløver.

Så la oss si du melder inn 4 kløver fordi du og makker har den Michaels-avtalen. Makkeren din sier 4 spar. Hva nå?

Over Bakke sin 4 kløver sa Høyland 4 spar som Bakke simpelthen løftet til 6 spar. Det er ikke sikkert 6 spar står, makker kan ha ingenting å hjelpe til med verken i spar eller kløver.Å passe ut 4 spar er dog veldig pessimistisk, det skal lite til før det er tolv stikk. Og det kan til og med stå i storeslem av og til, men da må makkeren ha både spar konge og hjelp i kløver. Jeg synes 6 spar er en praktisk, god melding. 

Slik så spillet ut:

Lilleslem i spar var enkelt å vinne. Med singelton kløver ut fra vest stikkes, så tas simpelthen tre runder trumf før ett stikk i kløver gis bort. Senere trumfes en kløver på syds hånd og nords hånd har bare vinnere. Det er bra meldt, og kun 6 av 16 N/S-par hadde + 980.

For ZORRO var spillet verd hele 13 IMP, og det skjedde etter at nord fikk hakeslepp i meldingene. Ole Marius Myrvold (vest) åpnet nemlig med svak-Multi 2 ruter som viser en dårlig 2 hjerter- eller 2 sparåpning. Nord tenkte han skulle sitte over en melderunde og komme sterkt igjen med Leaping Michaels over østs forventede 2 hjerter fulgt av pass-pass.

Men slik gikk det ikke.

Terje Lie (øst) passet på 2 ruter, og det gjorde syd også! Dermed spilte det norske paret 2 ruter som Ø/V, og Myrvold fikk syv stikk, -100!

Dette skjedde faktisk også i en annen kamp.

I kampens siste spill var det mange som gikk bet i en utgang som nok bør vinnes?

Bakke var i 4 spar som nord etter å ha meldt inn 1NT mot vests åpning. Syd overførte til spar og nord endte etter hvert i utgang.

Motparten startet med tre røde stikk. Spillet ser ut som mama-papa, sitter trumfen 3-2 går det fort i glemmeboken. Spillefører bør imidlertid ikke "glemme" at sparen kan sitte 4-1. Og gjør den det med singel tier eller knekt hos vest er det en klassisk trumfreduksjon på gang.

Bakke vant fjerde stikk hos nord (hjerter), og innså han ikke hadde bruk for de godspilte røde vinnerne. Han stjal i stedet, spilte spar ess og spar til kongen og trumfsitsen ble oppdaget. Hvis trumfen hadde vært fordelt 3-2 ville det bare vært å spille seg over til syd for å ta den tredje trumfrunden og si "claim".

Siden skjevsitsen i trumf åpenbarte seg kunne han stjele ett rødt kort til, og dermed være like lang i trumf som øst. Så over til nord for å spille vinnere. Hvis øst på et tidspunkt trumfer inn trumfes over fulgt av uttrumfing og resten står. Hvis ikke øst trumfer inn ender det med en to-kort posisjon hvor øst har igjen J-8 i trumf og syd Q-9. Et kort spilles fra nord og østs trumf blir fanget opp.

Pluss 420 var uavgjort spill i ZORRO sin kamp.

Det er mulig å gå bet om motspillet er ruterstikk til vest i første stikk fulgt av kløverskift. Da kan det bli problemer med overganger for å trumfredusere seg og senere komme seg over til nord for å få til det fine sluttspillet. Prøv selv! 

Hele seks spilleførere i 4 spar gikk bet! Dessuten var det en som var i 6 spar helt uten suksess (minus 3), og en spillefører var i den merkelige kontrakten 4 hjerter som nord, trolig etter en misforståelse med hensyn til overføring (?). Den kontrakten gikk heller ikke bra.

I kvartfinalen møter ZORRO et internasjonalt lag som kaller seg «Minus 800», og vi får håpe det er nettopp det de gjør mot nordmennene i kvart¨n, går seg 800 i bet noen ganger... 

Det laget spiller med bl.a. svensk-engelske Nick Sandqvist, og i Round of 16 slo de ut «Snåsavann». Kvartfinalen blir selvsagt en utfordring for «ZORRO», men med mitt kjennskap til noen av spilerne på «Minus 800» så velger jeg å tippe det norske laget som marginale favoritter i den kampen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.