Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SPINGOLD - mot spennende avslutning av kvartfinalene! (m/flere spill)

Mens undertegnede satt på et fly på vei fra USA til New Zealand ble Round of 16 spilt i lagturneringen SPINGOLD, hovedmesterskapet under det amerikanske sommermesterskapet. Det to gjenværende lagene med norsk innslag avanserte ganske enkelt til Round of 8 (kvartfinalen).

ZIMMERMANN med Tor Helness på laget vant med 69 IMP over en amerikansk/nederlandsk kombinasjon, og Helness sitt lag møter i fredag (amerikansk tid) lag VERBEEK som består av fire nederlendere, en italiener og en amerikansk sponsor. Kampen spilles sendt på kveld norsk tid og utover natten. Interesserte nordmenn som er våkne på den tiden kan følge kampene på BBO.

ROSENTHAL med Boye Brogeland og Espen Lindqvist fikk en enda enklere vei til kvart’n da de vant med 109 IMP mot WILSON som var lavt rangert, men som hadde flere av de unge og gode svenske spillerne på laget.

KVARTFINALER

I kvartfinalen møter Boye og Espen sitt lag BLASS som består av tre meget sterke polakker og Brink-Drijver fra Nederland. I det første settet (15 spill) av fire var det jevnt, og i alle fire kampene var det temmelig jevnt så langt. I andre sett fikk Brogeland-Lindqvist sitt lag ROSENTHAL litt juling, men ikke mer enn at det egentlig fortsatt var jevnt med 30 spill til å spille, ROSENTHAL under med 25 IMP.

Det tredje settet startet som et lite fyrverkeri med mange morsomme/interessante svingspill. Tidlig ble Boye-Espen lurt fra en nokså hard 3 grand, men ville vunnet spillet om ikke ruteren satt 2-2, og sparfargen måtte også sitte 3-4 for at ikke forsvaret skulle kunne ta fem stikk i den fargen. Litt uheldig at 3 grand stod, men 10 IMP ut for ROSENTHAL.

Så kom 8 IMP tilbake da Jansma-Willenken fikk inn +990 for 4 spar doblet med ett overstikk hvor det norske paret ved det andre bordet meldte over 4 spar og senere lot være å doble 5 spar selv om Espen hadde begge majoressene og A-K i ruter! Kontrakten 5 spar stod som et segl!

Like etterpå fikk Jansma og Willenken maksimalt ut av det: 

Jansma fant beste utspill mot denne doblede delkontrakten - trumf - og polakken kunne ikke unngå en taper i hver majorfarge, to tapere i ruter og tre i kløver, tre doblede i faresonen. Pluss 800 var verd IMP da det polske paret spilte 4 ruter mot Boye og Espen, 12 IMP til ROSENTHAL, og matchen var jevnere, ROSENTHAL 17 IMP under. Med 5 IMP inn like etterpå var det bare 12 IMP å hente inn for det «norske» laget. De plukket noen flere IMP i fine småspill, og før de siste tre spillene var de kun 5 IMP under. Resten av dette settet var det sterk og tøff bridge av begge lag. I det tredje siste spillet fant Brogeland-Lindqvist en god stamp:

Ved det andre bordet fikk Ø/V være i fred i 4 hjerter som ble vunnet med elleve stikk, lag ROSENTHAL +650.

Nords redobling da 1 grand ble straffedoblet ba syd om å melde kløver. Meldingene fortsatte slik opp til 5 kløver fra Brogeland, sannelig sjelden at han som har sterk grandåpning stamper mot motpartens utgang 4 i major! 

Ø/V hadde fått et vanskelig meldeproblem. Hvis de går på til 5 hjerter vinnes nok den, kun et feilspill i ruter (dobbelfinesse) gir bet i den kontrakten. Og det er en safevariant med denne ruterfargen, esset først. Da blir det ingen gjetting andre gangen som du får om du tar finesse i ruter og den ryker, for eksempel liten til damen og kongen. Om K-J-x sitter foran er det safe å spille liten mot Q-10-3 etter først å ha lagt ned esset, og det blir kun to rutertapere om syd har K-J-x, og da er det umulig å løse fargen for en taper uansett.

Brink-Drijver doblet imidlertid 5 kløver. Der var det to bet, +500, og dermed 4 IMP til ROSENTHAL som på dette tidspunktet lå kun 1 IMP under! 

Et kjedelig feilvalg på en marginal trumfbehandling kostet imidertid 12 IMP for ROSENTHAL i det siste spillet, og stillingen før de siste femten spillene var at lag BLASS ledet med 13 IMP. Det tegner til å bli litt av en kamp mot slutten av denne kvartfinalen, og dere som har mulighet til det bør absolutt logge dere på BBO å følge med! 

Helness sitt lag ZIMMERMANN fikk til et veldig bra andre sett med Tor på «banen» sammen med Martens. De økte sin ledelse fra første sett på 4 IMP til 33 IMP.

Her et spill hvor Tor og Martens meldte bra:

Vests 2NT var Stenberg, og 3 ruter fra øst naturlig med i alle fall litt tillegg (norsk stil). Tor hadde krevd til utgang med kun 10 poeng og sa med 4 hjerter at hans 2NT var med minimum verdier, men Martens hadde til en melding til. Da han kontrollmeldte 4 spar var ikke Tor særlig i tvil og gikk i 4 grand (Key Card Blackwwod), han hadde jo en makker som går på en gang til over 4 hjerter uten A-K i trumf.

Lilleslemmen var ikke til å rokke, men ble ikke meldt ved det andre bordet, 11 IMP til ZIMMERMANN.

Litt senere synes jeg Martens meldte friskt i lik sone:

Ingen i sonen, nord giver.

Nord åpnet med kunstig sterk 2 kløver. Ville du vurdert å meldte nå?

Martens sa 3 kløver, og syd doblet for å vise dårlige kort (2 kløver er utgangskrav), normalt mindre enn 4-5 hp. Åpneren trodde det var julekvelden, for han satt med A-K-Q-10-2 i trumf og A-K i begge minorfargene, så han passet ut 3 kløver doblet og var antagelig meget fornøyd. Det ble en nokså trist kontrakt og -1100 for Martens, men det skulle vise seg å være et godt spill da hele spillet så slik ut:


Merk at også Verbeek gikk innpå med 3 kløver med øst sine kort!

Jeg har egentlig mer sansen for Multon sin 3 hjertermelding enn syds dobler ved det andre bordet. Idet motparten melder seg på mot 2 kløver er det viktig å komme i gang med å vise langfarger, men dette har jo litt med system og avtaler å gjøre. Lagkaptein Zimmermann mente da han hørte en naturlig hjertermelding fra makkeren at det ikke kunne være tapere her og tok sjansen på 7 hjerter direkte. Den stod, og med +1510 var det 9 IMP inn.

I tredje sett startet det godt for ZIMMERMANN som spilte med Helness-Martens og polakkene Klukowski-Gawrys. De var på et tidspunkt oppe i 60 IMPs ledelse, men det ble litt gi og ta utover i settet, og lag VERBEEK knappet inn på ledelsen. En fin avslutning av ZIMMERMANN og en veldig bra liste for Helness-Martens gjorde imidlertid at før de siste 15 spillene i kvartifinalen ledet Helness sitt lag med 68 IMP.

Om begge lagene med norske spillere går videre vil de ikke møtes i semifinalen, men det kan jo da bli et veldig interessant norsk møte i finalen! Også i de to andre kvartfinalen er det nokså åpent, ingen har noen trygg ledese før kveldssesjonen. Vi kommer selvsagt tilbake med en opptatering så snart kvartfinalene er ferdigspilte og kanskje også underveis.

Samtidig som sluttspillet i SPINGOLD pågår spille en stor parturnering, og også en stor SWISS TEAMS de siste dagene i SUMMER NATIONALS som avsluttes på søndag.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.