Downperioder

I noen perioder virker det helt håpløst å spille bridge. Det har alltid vært sånn, perioder hvor det meste går på skinner blir avløst av turneringer hvor nesten alt går galt. Det skyldes nok rett og slett at man spiller svakt i de periodene, men det føles ikke alltid sånn. Man får uglid, som de sier. Det virker som om når det gjøres mange feil blir de spillene avløst av spill hvor man har uflaks. Det er ingen logisk grunn til at det er slik. Om du har en 70-80% sjanse så er det da samme sjanse selv om du har spilt dårlig i forrige spill? Likevel, når du er inne i downperioden så går det galt selv om oddsen var på din side. Sånn er det bare...

Etter å ha fått grisebank i auskjonsturneringen rett etter nyttår prøvde vi oss i en treningskamp forleden. Den miserable glien fortsatte, og joda, det innrømmes at mange feil ble gjort. Så kom dette spillet hvor vi nok klønet det litt til i meldingene, men sluttkontrakten var ikke dårlig. 

Jeg åpnet med 1NT. Hva ville du meldt som syd? 

Jeg tror bestemt at å smelle til med 3NT er en bra sats med dette. Det kan gå galt, men veldig ofte blir det greit. Og hvis 3NT direkte er meldingen slipper du ikke innpå motparten, for eksempel om øst vil melde seg på for å indikere et utspill.

Min makker valgte uvisst av hvilken grunn å si 2 spar, såkalt "Rangefinder" (invitthånd). Det viser enten en vanlig invitthånd (som andre vil løfte til 2NT med), eller kløverfarge, svakt eller sterkt. Åpneren sier 2NT med minimum, 3 kløver med maks. Og svareren kan si 3 kløver over 2NT (Eller passe på 3K) for å spille der, eller melde en høyere melding enn 3 kløver med sterke kort og kløverfarge. 

Vel og bra med system, men hånden er for god til å invitere til utgang. Og 2 spar gir for eksempel vest sjansen til å doble for sparutspill om han har god sparfarge. Den får han i så fall ikke fortalt om hvis syd melder 3NT direkte. 

Her hadde ikke vest spar, og jeg ville ha sagt 2NT - mimimum - om vest hadde passet. Hva syd ville gjort da vet jeg ikke.

Men vest meldte inn 3 hjerter, ganske friskt vil jeg si. Jeg tenkte på å doble, men behøver det være riktig om makker har ingenting og seks-syv små kløver?

Jeg passet.

Da det kom tilbake til makker sa hun 4 kløver. Diskusjonen etterpå (alle fire ved bordet spiller samme system) endte med at vi ble enige om at dobler fra syd viser invitthånden, og at det overlates til åpneren å gjøre hva han vil. I så fall ville jeg passet ut doblingen. 

Over 4 kløver var jeg helt rådvill, visste ikke engang om syd var sterk eller bare konkurrerte med 4 kløver. Jeg turde ikke annet enn å si 4NT, forslag til å spille der. Det gikk pass rundt.

Det var foråsvidt blink, selv om 3Nt selvsagt er bedre. Hjerter knekt gjør at det er to stoppere i fargen etter østs utspill hjerter 8. Om kløverfargen gir full uttelling er det bare å godspille stikk i ruter/hjerter, og Ø/V kan ikke få mer enn tre stikk. 

Hvordan spilles kløverfargen?

Ja, jeg var ikke i tvil. Men seks hjerter hos vest og kun en hos øst er det skyhøy prosentsjanse for at øst har kløverlengde. Så jeg spilte kløver ess (begge fulgte med småkort) og fortsatte med kløver 10 som fikk løpe da øst fulgte med liten en gang til. Men nei, i downperioder går ting galt:

Vest vant for kløver dame, og kontrakten kunne ikke lenger vinnes. En bet og -50.

Ved det andre bordet var de i 3NT. Øst spilte ut liten spar. Spar 9 ville vært bedre.

Nå er det ikke unaturlig å prøve tieren som er gull om utspillet er fra A-J, men spillefører la merkelig nok liten. Vest kom på med knekten, og spillefører hadde ingen problemer lenger, nå med nok en sparstopper. Hvis det hadde gått liten i utspill, tieren fra syd og knekten fra vest er det verre. Da må spillefører lasjere i første sparrunde, og det går også bra siden spar sitter 6-2, og øst ikke har noe inntak. Etter den fine starten fikk spillefører ti stikk, +430. 

"Sånn går no dagan"