Til finale

Det blir finale for mitt lag bestående av tre spillere fra Australia og tre fra New Zealand i the Australske mesterskapet, NATIONAL OPEN TEAMS. Motstandere blir laget som vant forrige gang dette mesterskapet ble spilt, da på vanlig måte Face-to-Face i Canberra januar 2020 like før covid-kaoset var i gang. 

Dette mesterskapet som er hovedturneringen i SUMMER NATIONALS er en ganske langvarig affære. Først kvalifisering, så fire lange utslagskamper (4 x 12 spill) som avsluttes med finale. I første KO-kamp (Round of 16) gikk ble det veldig komfortabelt for oss selv om laget vårt hadde fire-fem boskudd i slemavgjørelser, to av dem av meg og makker. Men dette spillet var jeg fornøyd med selv om vi her kanskje tråkket litt hardt på gasspedalen. 

Vi kom som Ø/V høyt nok, i 4 hjerter. Som du ser er det veldig få tapere, men med kun 5-3 tilpasning er det ikke så mange stikk likevel. Som du ser sitter ikke kløverfargen 3-3, og det blir i teorien ikke mulig å vinne ti stikk. N/S kan på forskjellig måter bete 4 hjerter, de fleste inkluderer å få spilt trumf tidlig. Men i praksis er det alltid mulig med litt hjelp fra motparten. 

Syd hadde åpnet med 1 kløver som ikke lovte kløver (en slags Polsk kløver) og hadde også meldt 1 spar underveis. Nord hadde sagt 1 ruter. Syd spilte ut ruter til avkast av en kløver hos vest, kongen hos nord og esset. Jeg kastet kløver fra bordet, for å godspille kløverfargen og få hentet den så ut som et slitsomt prosjekt selv om det kan hende en sånn spilleplan kan være den beste, og kanskje føre frem. Å beholde alle sparene hos vest så bedre ut da det så ut som et kryss-stjelings prosjekt, og å ha spar til å stjele på hånden så fornuftig ut siden syd hadde vist fire spar bak øst. 

I andre stikk spar knekt. Om syd har bare esset legger han kanskje liten. Da tas kongen fulgt av A-K i kløver med sparavkast, og det ville sett lysere ut. Men syd stakk med spar ess, og nord la spar 9 (svensk fordeling). Syd spilte så liten spar. Den kunne jeg latt løpe til tieren, men turte ikke det, og tenkte nok også på at om syd har spar dame burde han vel ha klart å spille den siden han visste jeg hadde en spar igjen. Spar konge vant det stikket. Så spar til stjeling, ruter til stjeling, A-K i kløver og enda en spar fra  bordet. Nord kastet en ruter, og den fjerde sparen ble stjålet. Så enda en ruter til stjeling, og dette var igjen med åtte stikk i lomma:

Nå fulgte kløver til stjeling med hjerter knekt. Syd kunne stjele over med damen, og han spilte nå trumf til det single esset. Med kun to kort igjen og singel hjerter 10 hos øst kom det tiende stikket "en passant" som de theter. Idet kløver spilles fra vest kan ikke nord forhindre at øst får for den nå single hjerter 10, og det er det tiende stikket. Det ga en fet +420 til notering, og ved det andre bordet spilte Ø/V delkontrakt i kløver med en bet,  10 IMP. 

Det er kanskje andre spilleplaner som kan ha noe for seg her, og kanskje er bedre også. Flere ting kan muligens føre frem hvis ikke motspillet er perfekt. Jeg kan for eksemel se for meg at å få stjålet enda en ruter hos vest, med trumfesset, ville vært bra hvis sluttposisjonen blir riktig. Da ville det ved å spille et kort fra vest med J-10-8 i hjerter gjenværende i trumf vært helt sikkert at det ble et tidende stikk for den kombinasjonen. Men akkurat timingen for å få til noe sånt er litt uklar. 

Finalen spilles søndag.