THE DECISION IS LILYHAMMER!

Da braker det snart løs, for "the decision" for ei uke eller så er så definitivt Lillehammer for det norske bridgefolket. 

Veldig mange gleder seg masse til festivalen. Det blir mye bridge, men også en god del annet morsomt vil eg tro.

Alt du trenger å vite om festivalen, inkludert smittevernregler og diverse tips, samt sosialt program og etter hvert resultater fra turneringenen finner du her.  

Huske noen "festivalvett-regler", noen velmente råd som har blitt utviklet gjennom årene det har vært arrangert bridgefestivaler:

- Det meste foregår vel på hotellet, men husk at det er litt skummelt i den skråninga bortenfor hotellet der. Å surre rundt der i mørket behøver ikke gå så bra. Å snuble i en trerot og ramle nedover der gjør vondt, det viser all erfaring. Og særlig hvis det kommer noen ramlende bak deg og lander på deg i tillegg... 

- Vær snill med makker og motspillere! Bridgefestival er nettopp det, fest, og da er man snill! (men det er fortsatt lov å ta mange stikk!)

- Det er nok av toaletter...og de bør være enkle å finne.

Og husk at her "fra langt hold" vil undertegnede følge med på det meste med argusøyne. Kanskje nettopp du havner i bloggen! Men jeg liker minst å skrive om "egging", så tips meg gjerne om artige spill, gode spill, og/eller gode historier.

Det er sannelig vel fortjent at bridgefolket får dra på festival nå etter et par (snart) merkelige år. Men covid eksisterer fortsatt, så "følg regla". 

KOS DERE!

 

Stol på makker, eller...?

En amerikansk damespiller (opprinnelig tysk) - Geeske Joel - har sammen med ektemannen flyttet til New Zealand, og hun ønsker å re-starte bridgen sin her. Hun har i USA meget kompetente proff-mentorer (Steve Weinstein, Danielle von Arnhim) og spiller mye online med dem. Men nå ville hun prøve seg i face-to-face bridge som det en periode har vært lite av i USA, men som vi i New Zealand er så heldige å få lov til å spille selv i disse covid-tider.

I går var jeg så heldig å få spille en turnering med Geeske, og det var en hyggelig opplevelse. I det spillet du her skal få se viste hun god kortvurdering, men jeg var likevel ikke helt sikker på hvor høyt jeg skulle satse. Det blir alltid små nyanser i slike kortvurderinger hvor motparten melder og makker avgir en slags sleminvitt. Slik så mine kort ut:

NORD

Giver VEST. Ingen i sonen.

Vest åpnet med 2 spar, og jeg meldte inn 3 ruter. Øst sa 3 spar, og da meldte Geeske 4 spar. Hvordan tolker du den meldingen?

Det er sleminvitt med ruterstøtte, og siden du selv har fire spar er det nokså sannsynlig syd er renons i spar. Men hvor mye har hun ved siden av?

Nord har ikke så fantastiske kort, men sparen bør som nevnt være under kontroll. Siden syd ikke har en eneste ruterhonnør må hun ha meget sterke kort i kløver og hjerter. Det kan godt være nedlegg i 6 ruter, kanskje står det 7 ruter!

Syd har trolig renons i spar og for eksempel hjerter ess og kløver ess, eller hjerter ess og kløver K-Q, eller kanskje noe sånt som KQ, KJ i hjerter og A-K i kløver. Slem er faktisk ganske sannsynlig her. Men vi hadde gått bet i en bra slem i forrige runde siden motspilleren vår fant en nydelig utspill. Hvor høyt bør det satse nå?

Jeg valgte å stole på makker i dette lynferske makkerskapet og sa 6 ruter. Øst doblet! Oooops....dette ble kanskje feil?

Neida, det var ingenting å frykte.

Øst syntes nok var nok idet N/S var i slem, men selv med sin meget sterke hånd kunne han ikke forhindre tolv stikk i den doblede ruterslemmen.

Om det kommer kløver ut må kløverfinessen gå. Med andre utspill gir hjerter konge avkast for en kløver, og hjerterfargen kan enkelt godspilles slik at en spar eller to kan kastes. Ved bordet spilte øst ut hjerter ess. 

Merk at det ikke kan trumfes fire spar hos syd siden trumfen sitter 2-0 og øst har dobbelton spar. Hvis det forsøkes må det gjøres før trumfen er tatt ut, hvis ikke blir det kun tre trumf igjen hos syd (kun tre stjelinger), og om øst har igjen trumftieren kan hun få trumfstikk i tredje sparrunde. Det skjedde ved noen bord i kontrakten 5 ruter, og de fikk kun elleve stikk. Men det går helt greit å ta ut to runder trumf og godspille hjerterfargen og skulle ikke det gå bra er kløverfinessen i reserve sind øst ikke skiftet til kløver i stikk to. Gjør han det må det gjettes litt, men det går nok bra.

Pluss 1090 var ren topp. 

Hva mener du om Ø/V sine meldinger?

Åpningen 2 spar er alt for tam etter min smak. Dette her er nok til 3 spar, og i så fall er det mye vanskeligere for N/S.