MER OM AVTALER

I lagturneringen ALT INVITATIONAL 5 på BBO stakk lag BOTTON (med Hoftaniska-Charlsen) og lag STREET av etter fire kamper. De to lagene blir sannsynligvis å finne i semifinalene etter tre runder til er spilt.

Her er en meldesituasjon som oppstod, og dette er slikt som kan være bra å ha avtaler for.

Vest åpner, og nord kan melde inn 1 grand om det viser 15-18. Men la oss si han etter makkerparets avtaler er litt for sterk for det og dobler opplysende. Så melder han 1 grand om makkeren svarer 1 i major.

Det handler altså om situasjonene hvor vi har doblet opplysende og så meldt 1 grand over makkers svar. Grandmeldingen viser da at man er for sterk for innmdliding 1 grand (15-17, eller 15-18), typisk 18-19, eller for noen kanskje 19-20. Hvordan bør systemet være da? Naturlig? En Stayman-variant, eller kanskje Check Back (XY)?

Det er klart at svarhånden kan ha opp til 7-8 poeng når han svarer på laveste trinn over makkerens dobling (hopper med 9-11), og har han en bra hånd mot 18-19 kan det være behov for å undersøke nærmere, for eksempel om han har femkorts majorfarge (for å finne 5-3 tilpasning), og for kanskje å invitere til utgang. Det er litt artig at for noen dager siden diskuterte jeg ganske lenge denne meldesituasjonen med Nils Kåre Kvangraven, så dukket den opp i en av kampene i ALT 5. Nils og jeg fant ut at flere måter å gjøre dette på kan fungere, men var også enige om at det antagelig er mange topp-par som ikke har klare avtaler her!

Slik gikk meldingene ved det ene bordet i kampen mellon De BOTTON og BRIDGESCANNER:


Jeg ville ikke meldt 1 hjerter med syds kort, men heller 1 spar for å være forberedt så jeg komfortabelt kan konkurrere med hjertermelding om motparten melder videre. Det er også en annen mulighet som Charlsen valgte, den kommer vi tilbake til om litt.

Ved dette bordet meldte syd 2 kløver over nords 1 grand i andre runde. Meldingen ble ikke altertert, og det er ukjent om de visste helt hva de dreve med? Hvis det var omtrent som XY så må jo nord melde 2 ruter, men om det er Check Back ville han sagt 2 hjerter. Da kunne de kanskje funnet den bedre utgangen 4 hjerter, for 3 grand er som du ser bet med ruter ut.

Og Hydes spilte ut sin minste ruter! Da blir det enkelt bet, sier du?

Vel, det var ikke over helt, for husk at vest ikke ser nord sine kort. Idet ruter knekt vant første stikk hadde Hackett et problem. Hvis han spiller en stor ruter i andre stikk (for eks. kongen) blokkeres ruteren hvis ikke øst stikker over! Og om øst stikker over blir nords ruter 10 stopper. Mange spiller jo ut liten fra tre små i makkers farge (og nord A10xx), og om øst har det kan liten ruter tilbake koste stikk. Hackett brukte en del tid før han spilte ut til andre stikk, men til slutt spilte han liten ruter tilbake. Øst måtte da bruke esset, ikke åtteren som han kunne vunnet med (blokkerer i så fall med esset singel gjenværende). Han fant det motspillet, stakk med esset og de fikk fatt i fem ruterstikk - en bet.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Merk at vest åpnet med 1 kløver her. En stadig mer populær variant er å åpne med 1 kløver med alle 12-14 grander, og en fordel er at da viser åpning 1 ruter alltid ubalansert hånd. Noen bruker det dessuten slik at alle 12-14 grander åpnes med 1 kløver, og 1 ruter viser enten ubalansert hånd, eller 18-19 grand. Da vil gjenmelding 1 grand etter 1 ruter i åpning vise 18-19, en fordel fremfor å være nødt til å hoppe til 2 grand. Ulempen er imidlertid at man må åpne med 1 kløver med ruterfarge og balansert hånd. Jeg er litt gammeldags her og liker bedre at 1 ruter alltid viser minst fire kort så får man i alle fall vist ekte farge om man åpner med en av minorfargen. 

Merk Charlsens 2 kløver som svar på doblingen. Det viser en invitthånd (normalt 8-9 til 11) med begge major. Det har han til, i majorkontrakt er vel hånden ca. 10 poeng. Og det er jo veldig sannsynlig dobleren har en majorfarge. Over 2 kløver avsluttet Hoftaniska med 3 grand.

Ved det bordet hadde øst ingen sjanse til å finne ruter ut. Han spilte naturlig ut spar 10. Hoftaniska hadde fått sin sjanse. Da han etter en kløverhonnør (for å ta med seg singel dame bak) og fire hjerterstikk tok han kløverfinessen og vant ti stikk (2+4+0+4), +430. Spillet ga 10 IMP til lag De BOTTON.

 

 

 

ALT 5 og avtaler

Det har startet nok en ALT-turnering for lag på BBO. Åtte lag stiller, og det blir etter innledende runder semifinale og finale.

Det har ikke deltatt så mange nordmenn i disse ALT-turneringene. Denne gangen er det to lag med norsk innslag. Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Erik Sælensminde, Tor Eivind Grude og Christian Bakke er på lag Gillis sammen med Simon Gillis fra England (født i Skottland). Laget deres fikk en svak start med to klare tap i de første kampene.

På lag De Botton som vant ALT 2 spiller som vanlig Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. Deres lag fikk en veldig god start og leder etter to kamper.

I kampen mellom GUPTA og GILLIS var det en del store svingspill. Her er ett som gikk i favør av GILLIS.

Curtis Cheek åpnet med Multi 2 ruter, og Huub Bertens spurte med 2 grand. Merk at Brogeland (nord) passet i første omgang med kort som mange antagelig ville tråkket til så høyt de kan med det samme, spesielt i gunstig sone. Passen førte faktisk til en misforståelse mellom øst og vest. Her hadde ikke Bertens-Cheek gode nok avtaler i den litt uvanlige situasjonen at det kom en innmelding andre gangen.

3 kløver viste minimum, fortsatt ukjent majorfarge, og 3 ruter spurte igjen. Da kom altså plutselig 4 kløver fra nord, og 4 hjerter fra øst ble forklart som (av han selv til mortparten) «spades (!), undiscussed». Har du og din favorittmakker klare avtaler for slikt?

Merk at Lindqvist (syd) ikke ga lyd fra seg med den fine kløvertilpasningen. Det er av og til lurt å ikke fortelle motparten de har supertilpasning. Bertens passet også på 4 hjerter uten å vite sikkert hva makkeren hadde i hjerter. I den kontrakten ble det tretten stikk siden dobbelfinessen i ruter gikk.

Her er meldingene ved det andre bordet hvor Grude-Bakke satt Ø/V.

Grude klinket til med 3 spar i ugunstig sone etter mottoet (som jeg liker) «syv-korts farge er syv-kortsfarge!». Idet Bakke meldte hjerter, og nord (Lorenzini) gikk innpå med 5 kløver hadde Grude såklart til å støtte. Bakke meldte slem over syds (Bessis) 6 kløver, og spillet var allerede vunnet mot resultatet ved det andre bordet siden hjerterslem er bombesikker.

Nå stampet nord i 7 kløver, en god avgjørelse mot det han antok var +1430 til Ø/V. Det var litt farlig (i teorien), for Ø/V kan jo noen ganger melde 7 hjerter som står, og det gjør jo storeslem i hjerter her! Grude passet på 7 kløver. Det er kravpass, og for å gjøre det må han normalt ha førstekontroll (typisk renons) i motpartens farge. Hvis han ikke har noe ønske om å høre 7 hjerter fra makkeren vil han alltid doble i den situasjonen. Bakke syntes nok var nok og doblet 7 kløver. Det er jo riktig meldt selv om det denne gangen sitter så gunstig at det er tretten stikk i hjerterkontrakt. Storeslem er jo veldig dårlig her om man ikke ser den heldige sitsen. Å melde lilleslem er bra, men egentlig ganske hardt meldt det og.

Stampen i 7 kløver gikk fem doblede bet, +1100 til Ø/V, og lag Gillis vant 11 IMP på spillet.